2021 augusztus 25. / Borturizmus és Borkommunikációs TerületURL másolásaFacebook megosztásTwitter megosztás

Három tudnivaló az Egri Bikavérről

avagy, így készülj a hétvégi Egri Bikavér Ünnepre!

Egert sokan szeretjük. Gyerekként a strand és a várban lévő ágyúállások fognak meg leginkább, felnőttként azonban szívesebben ballagunk el a Szépasszony-völgybe, de a gyakorlottabbak célzottan mennek egy-egy pincészethez kóstolóprogramra. De mielőtt nekiindulnál, tudd meg mi is az az Egri Bikavér?

 

A kékfrankos az alap

Az összes Egri Bikavérnek a kékfrankos szőlőfajta adja az alapját, a házasított vörösborban ebből van a legtöbb. A Kárpát-medencében régóta velünk élő szőlőfajta fontos jellemzője a kifejező gyümölcsösség és a lendületes savak adta elegancia. Ennek köszönhető, hogy az Egri Bikavér az ételek széles körével párosítható, elindulva a paradicsomos tésztáktól és pizzáktól a paprikásokon, pörkölteken át a sertés- és marhasültekig.

Kékfrankos szőlőfajta

 

Házasítás

Sokan, akik ismerkedni kezdenek a borok világával, első biztos pontként szőlőfajták mellett köteleződnek el. Van, akinek az Irsai lesz a kedvence, másnak a cabernet. És valóban, az egyes szőlőfajtáknak megvannak azok a jellegzetességei, amelyekért szeretni lehet őket. Miért érdemes akkor házasításokat, más néven cuvée-ket, azaz olyan borokat kóstolni, amelyek több szőlőfajtából állnak?

Szüret a Nagy-Eged hegy alatt, Egri borvidék 

A borvilágban visszatérő mondás, hogy egy igazán jó házasításban az összeg több, mint amit az egyes fajták egyenként, önállóan mutatnak. A házasítás egy komoly odafigyelést és sok tapasztalatot igénylő munkafolyamat, ami olyan összetett és izgalmas borokat eredményezhet, mint az Egri Bikavér.

 

Több kategória

Az Egri Bikavéreket három kategóriába soroljuk: classicus, superior, grand superior. Sokszor ez a megjelölés az első címkén nem szerepel, de ha megfordítod, a hátsón biztos látni fogod. A három csoportra egyre szigorúbb szabályok vonatkoznak, így a borok is egyre magasabb minőségűek.

Az egyik legfontosabb újdonság a legmagasabb, grand superior kategória kapcsán, hogy már kizárólag dűlőszelektált bor kerülhet bele. Tehát még egy több szőlőfajtát tartalmazó Egri Bikavér esetében is ugyanarról a dűlőről kell származnia az alapanyagnak.

A Nagy-Eged hegy, a grand superior  bikavérek egyik termőhelye

Ha szeretnél többet megtudni az Egri borvidékről és az ott termelt borokról, keresd fel a borvidéki oldalunkat.

 

URL másolása Facebook megosztás Twitter megosztás
Lapozás visszaLapozás előre
Az Egri Bikavér fesztivál az Egri borvidékenAz Egri Bikavér fesztivál az Egri borvidéken
Eger történelmi belvárosa, Egri borvidékEger történelmi belvárosa, Egri borvidék
Egri Bikavérfesztivál Egri Bikavérfesztivál
Szüret az Egri borvidékenSzüret az Egri borvidéken
Lapozás vissza Lapozás előre

„Magyarország elképesztő kincseket rejt” – interjú John Szabóval, a magyar borok nagykövetével

Elolvasom

A magyar bor nagykövetei: influenszerevolúció

Elolvasom

Hol és hogyan tanulhatunk borásznak?

Elolvasom

Nem csak a rozé érdekli! - Beszélgetés Elizabeth Gabay-val

Elolvasom