2021 augusztus 25. / Borturizmus és Borkommunikációs Terület
Egert sokan szeretjük. Gyerekként a strand és a várban lévő ágyúállások fognak meg leginkább, felnőttként azonban szívesebben ballagunk el a Szépasszony-völgybe, de a gyakorlottabbak célzottan mennek egy-egy pincészethez kóstolóprogramra. De mielőtt nekiindulnál, tudd meg mi is az az Egri Bikavér?
Az összes Egri Bikavérnek a kékfrankos szőlőfajta adja az alapját, a házasított vörösborban ebből van a legtöbb. A Kárpát-medencében régóta velünk élő szőlőfajta fontos jellemzője a kifejező gyümölcsösség és a lendületes savak adta elegancia. Ennek köszönhető, hogy az Egri Bikavér az ételek széles körével párosítható, elindulva a paradicsomos tésztáktól és pizzáktól a paprikásokon, pörkölteken át a sertés- és marhasültekig.
Kékfrankos szőlőfajta
Sokan, akik ismerkedni kezdenek a borok világával, első biztos pontként szőlőfajták mellett köteleződnek el. Van, akinek az Irsai lesz a kedvence, másnak a cabernet. És valóban, az egyes szőlőfajtáknak megvannak azok a jellegzetességei, amelyekért szeretni lehet őket. Miért érdemes akkor házasításokat, más néven cuvée-ket, azaz olyan borokat kóstolni, amelyek több szőlőfajtából állnak?
Szüret a Nagy-Eged hegy alatt, Egri borvidék
A borvilágban visszatérő mondás, hogy egy igazán jó házasításban az összeg több, mint amit az egyes fajták egyenként, önállóan mutatnak. A házasítás egy komoly odafigyelést és sok tapasztalatot igénylő munkafolyamat, ami olyan összetett és izgalmas borokat eredményezhet, mint az Egri Bikavér.
Az Egri Bikavéreket három kategóriába soroljuk: classicus, superior, grand superior. Sokszor ez a megjelölés az első címkén nem szerepel, de ha megfordítod, a hátsón biztos látni fogod. A három csoportra egyre szigorúbb szabályok vonatkoznak, így a borok is egyre magasabb minőségűek.
Az egyik legfontosabb újdonság a legmagasabb, grand superior kategória kapcsán, hogy már kizárólag dűlőszelektált bor kerülhet bele. Tehát még egy több szőlőfajtát tartalmazó Egri Bikavér esetében is ugyanarról a dűlőről kell származnia az alapanyagnak.
A Nagy-Eged hegy, a grand superior bikavérek egyik termőhelye
Ha szeretnél többet megtudni az Egri borvidékről és az ott termelt borokról, keresd fel a borvidéki oldalunkat.
Életelixír: bor az aszú felett
A Csipkerózsika-álom vége?
Pápák és borok
Borozás a kéktúra útvonalán
Bor és természet: Folly Arborétum
ProWein – lesz jövőre is!
Nem kérdés, hogy szükséges a változás - Interjú Gere Andreával
Borturisztikai találkozó Morvaországban