2020 december 16. / Ercsey Dániel
Az elmúlt évtized Villányban vitathatatlanul a cabernet franc szőlőfajtáról szólt. Amíg a kilencvenes években megtanulhattuk, hogy Villányban a nagy testű, fahordókban érlelt vörösboroké a főszerep, úgy a kétezres évek arra tanítottak meg minket, hogy nem mindegy a hordó minősége és az idő sem, amit a bor benne tölt. Ezt követte a finomhangolás, vagyis a megfelelő szőlőfajták kiválasztása, hozzá a megfelelő terület és művelésmód, így a villányi termelők lassan kitapasztalták, hol is érzi a legjobban magát ez a szőlőfajta. Végezetül kellett az a felismerés is, hogy a franciaországi Bordeaux környékén készített ún. cuvée borok, melyeknek főbb alapanyaga a cabernet sauvignon, a merlot, a cabernet franc és a petit verdot szőlőfajták, elterjedtek az egész világon, méghozzá jellemzően a ‘Bordeaux blend’ elnevezés alatt, amire viszonylag nehéz bormarketinget építeni. Így született meg a Villányi Franc 2014-ben!
Cabernet franc szőlőfajta
A cabernet franc ugyanis nem csak jól érzi magát Villányban, de önállóan csak nagyon kevés helyen készítik el borként a világban. Ott van persze a franciaországi Loire-folyó völgye, de az ottani borstílus jelentősen különbözik a villányitól. Egy Loire-ból érkezett cabernet franc is ugyanúgy a fekete bogyós gyümölcsökkel hódít az ízében, de mellette friss, néhol könnyed arcát mutatja, gyakran zöldfűszeres, főként zöldpaprikás jegyekkel. Egy jó Chinon vagy Saumur-Champigny persze ugyanúgy komplex mint egy jó villányi, mégis lazább szerkezetű, a magyar szájnak akár még éretlennek is tűnhet.
Villányi borvidék: a cabernet franc közép-kelet európai hazája
A Villányi Franc tehát, immáron ezen a néven, tényleg egyedülálló. A cabernet franc ugyanis teljesen beérik a Szársomlyó alatt, ezáltal bár az alkoholfoka jellemzően magasabb lesz az innen készült boroknak, mint francia társaiknak, de a zöldes jegyek is teljesen eltűnnek a borból. A termelők három kategóriában készítik el a boraikat, a classicus tételek a cabernet franc könnyebben érthető és fogyasztható arcát mutatják meg, a premium tételek már igazi nehézbombázók, míg a super premium kategóriában olyan borokat találhatunk, amelyeket nem csak az áruk különbözet meg a többi Villányi Franc-tól, de bizony az érlelhetőségük is.
Érlelőpince egy villányi borászati komplexumban
Ez pedig egy újabb fontos kérdést felvet. Mikor kell meginni a Villányi Franc-okat? Nos, ha mindenkinek lenne erre elég ideje, akkor azt tanácsolnám, hogy 5-8 éves koruk előtt semmiképp! Persze tudom, hogy a világ nem így működik, úgyhogy kompromisszumot javaslok. Ha valaki friss borra vágyik, akkor igyon újbort, rosét vagy könnyed és illatos fehérborokat. Ha van egy éve várni, akkor bontson ki egy portugiesert vagy egy RedY-t, ha van két-három éve is, akkor jöhet egy kékfrankos, négy-öt év után már egy cabernet franc, utána pedig a komolyabb syrah, merlot és cabernet sauvignon borok. A super premium Villányi Franc-ok az akár 10-15 éves palackos érlelést is meghálálják!
Tudjátok hogyan? Minden évben közösen döntik el, kóstolások alapján, hogy mely borok melyik kategóriába kerülhetnek be, így az összes Villányi Franc egy borvidéki konszenzus eredményeként kerül a palackba és így a mi asztalunkra is. Ha valaki kíváncsi a folyamatra és az eredményekre is, látogasson el Villányba a soron következő Franc&Franc konferenciát követő kóstolónapra, vagy nézze meg a legújabb Villányi Franc-ok bemutatását ebben a videóban. Végezetül ne feledjük, a cabernet franc napja a világon december 4-e, amikor minden borkedvelő ilyen borral koccint, persze #cabfrancday felirattal a háttérben. Tegyünk mi is így, de ne felejtsük el hozzátenni a #villányifranc címkét, hiszen ez a borstílus és ez a márka tényleg egyedi és megérdemli a figyelmet!
Életelixír: bor az aszú felett
A Csipkerózsika-álom vége?
Pápák és borok
Borozás a kéktúra útvonalán
Bor és természet: Folly Arborétum
ProWein – lesz jövőre is!
Nem kérdés, hogy szükséges a változás - Interjú Gere Andreával
Borturisztikai találkozó Morvaországban