2024 március 27. / Ercsey Dániel / Fotók: Lang NándorURL másolásaFacebook megosztásTwitter megosztás

Hisztaminérzékenység és koccintás? Lehetséges!

Azt hiszed a kéntől fáj a fejed és az alkoholtól vagy másnapos? Felejtsd el! Lehet, hogy benne van a kalapban, de az is biztos, hogy a hisztaminnak is köze van hozzá. Zsiros Bernadett nem a borvilágból érkezve fedezte fel a mentes borok világát, éppen ellenkezőleg. A saját hisztamin intoleranciája nyomán kezdte el megtapasztalni, mennyire nehéz ilyen körülmények között bort inni és koccintani a barátainkkal. A jó hír az, hogy nem lehetetlen!

Miért kezdtél el érdeklődni a hisztaminmentes borok iránt?

Egyetemista voltam, amikor kiderült, hogy hisztaminérzékeny vagyok. Nem hogy nem ehetek semmit - gondoltam - de még koccintani sem tudok a barátaimmal. Gondolhatod, mennyire elkeseredtem. Elkezdtem utánaolvasni a dolognak, gondolom ezen mindenki átesik, akit ilyesmivel diagnosztizálnak, de ahogy egyre jobban beleástam magam, hirtelen rájöttem, hogy nincs minden veszve. Az egész egy véletlenen múlott. Egy Instagram posztban megláttam egy borászatot, ami garantáltan hisztaminszegény borokat készít. Megnéztem az oldalukat, láttam, hogy náluk az egész borászat erre épül és azonnal megnéztem, hogy Magyarországon forgalmazza-e őket valaki. Addig azt sem tudtam, hogy ez egyáltalán lehetséges, mármint  hisztaminszegény bort készíteni. Számos ételallergiával is küzdöttem, az orvosom pedig azt mondta, hogy sem ezeket az allergéneket, sem a hisztaminos dolgokat nem fogyaszthatom már többé – így nem ihatok bort, pezsgőt, és persze sört sem. Szerencsére én ezt nem hagytam annyiban, és nehézségemet az előnyömre fordítottam. Mivel közgazdászként végeztem és már volt tapasztalatom a kereskedelemben, így tudtam, hogy ha nincs ilyen termék a piacon és gyorsan lépek, akkor én lehetek az első egy reményeim szerint dinamikusan bővülő piacon, szóval nagyon gyorsan belevágtam.

 

Hisztaminszegényt említettél, nem hisztaminmenteset.

Igen, oda kell figyelni, hogy mit mond az ember, hiszen az általam forgalmazott borokban is van egy minimális hisztamin, és nem szeretném megtéveszteni a fogyasztókat. Teljesen hisztaminmentes bor nem készíthető.

 

Honnan tudja az ember, hogy hisztamin intoleranciában szenved?

Sajnos nincsenek specifikus tünetek, amire rá lehetne mondani, hogy ezt bizony csak a hisztamin okozhatja. Ráadásul ennek a problémának sok fokozata van, és a szervezet aktuális állapota is befolyásolja, hogy éppen hogyan reagálunk a hisztaminra. Nem biztos, hogy kétszer ugyanarra a dologra ugyanúgy.

 

Mi erősíti fel a tüneteket?

Ez egyéni tolerancia kérdése, de a szervezet aktuális hisztaminszintje is közrejátszik ebben. A hisztamin, ami az élelmiszerekben ún. biogén-aminok formájában van jelen, a szervezetünknek is nagyon fontos alkotóeleme, szóval nem úgy kell elképzelni, hogy ez valami méreg. Sőt! Nagyon sok testfunkcióban vesz részt, fontos szerepe van az immunrendszer működésében, illetve szöveti hormonként és neurotranszmitterként is funkcionál a szervezetben, szóval mindenhol ott van. Ezért lehet az, hogy a bőrpanaszoktól az idegrendszeri panaszokon át az emésztőrendszeri panaszokig minden területen előfordulhatnak panaszok a hisztaminintolerancia miatt. Még a vérnyomásba és a hormonális rendszerekbe is beleszól, sőt légúti tüneteket is okozhat, de a magas ösztrogénszint is hisztamin feltolulást idézhet elő, így a nők gyakrabban érintettek és náluk még a havi ciklusukkal is összefügghet a tünetek erőssége.

 

Hogyan kerül a borba a hisztamin?

Az erjedés során keletkezik, a baktériumok és az élesztők termelik.

 

És hogyan szedik ki belőle?

Nem úgy, mint az Üvegtigrisben az ásványvízből a bubit! (nevet) Olyan speciális fajélesztőket használnak, amelyek nem, vagy alig termelnek hisztamint. Ami persze nem azt jelenti, hogy nem lesz benne, hanem hogy csak kevés. Úgyhogy a végén egy vegyszermentes eljárással még a hisztamin maradványait is kicsapják a borból.

 

És az igaz, hogy a vörösboroknak sokkal magasabb a hisztamintartalmuk?

Igen, mert jellemzően az almasav bomlása folyamán keletkezik a legtöbb.

 

Hogyan lehet mérni a borban a hisztamint?

Egy németországi laborban van olyan speciális mérés, ahol még ezt a minimális szintet is ki tudják mutatni. Volt már, aki megkeresett, hogy az ő borukban 1 mg/l alatt van a hisztamintartalom és ezt hazai labormérésekkel bizonyítják. Ez szuper, viszont én olyan borokat keresek, ahol még a 0,1 mg/l alatti hisztamintartalom is ki van mutatva, ahogy az általam forgalmazott termékek esetében is. Az 1 mg/l sajnos még könnyedén okozhat tüneteket egy arra érzékeny számára, egyéni toleranciától függően.

 

Miért nincs dömping a hisztaminszegény borokból? Hiszen egyre több a hisztaminérzékeny ember.

Egyelőre a költségek és a kockázat miatt. Azt nem tudom, hogy a technológia, amivel a maradvány hisztamint kiszedik a borból, mennyibe kerül, a speciális fajélesztők biztos nem kerülnek sokkal többe, mint bármelyik másik élesztő, de a németországi labor például aranyáron dolgozik, szóval mindenki kétszer is meggondolja, mielőtt beméretné a borát.

 

Honnan tudhatja magáról az ember, hogy gondja van a hisztaminnal?

Furcsa, de a Covid előtt szinte egyáltalán nem volt szó erről a betegségről vagy tünetegyüttesről, de az elmúlt két-három évben hatalmas változás történt. Nagyon sok embernek ötlete sincs, hogy mi okozza a tüneteit a borfogyasztás után. Azt hiszik, hogy a kén vagy az alkohol. De nem csak az erjesztett dolgokban van hisztamin, hanem például az érlelt sajtokban is. Van akinek bedugul az orra tőle, van akinek folyik. Van aki tüsszög, van akinek fáj a feje, van akinek kipirosodik a bőre, van akinél viszketés jelentkezik. Van akinek gyomorégése van, mivel a magas hisztaminszint fokozni tudja a gyomorsav termelést is. A pulzus megemelkedése is ott van a tünetek között, akárcsak az alacsony vérnyomás. A hisztaminintolerancia gyanúja gyakran akkor merül fel, amikor már nem tud mire gondolni az ember, de diagnosztizálása rendkívül nehéz, főként a szerteágazó és változatos tünetegyüttes miatt. Fontos az is, hogy az allergiát elkülönítsük a hisztaminérzékenységtől. Bár allergiaszezonban valóban antihisztamint szednek az érintettek, és ebben az időszakban célszerűbb számukra is garantáltan hisztaminszegény bort választani (mivel a magas hisztamintartalmú erjesztett italok felerősíthetik a tüneteiket), azonban számukra erre elegendő lehet csak időszakosan figyelmet fordítani.

 

Mi a helyzet a natúrborokkal?

A natúr vonal a hisztaminszegény bornak nagyjából az ellentettje. A hisztaminszegény borok szigorú technológiai körülmények között készülnek, irányított módon, fajélesztővel. Ezt máshogy nem is lehet. A natúrboroknál viszont éppen az a lényeg, hogy mindent bízzunk a természetre. Persze azokat is szeretem, én is forgalmazok natúrborokat, és bár ezek a hisztaminérzékenyek számára rizikósabbak, ugyanakkor az is fontos, hogy ezek vegyszermentes/bio eljárással készülnek. A bevitt vegyszermaradványok ugyanis hisztaminfelszabadító hatást tudnak kiváltani a szervezetben... Szóval ha nem is a natúr, de a bio vonal, az organikus művelés itt is nagyon fontos.

 

Akkor aki hisztaminérzékeny, az kerülje a vörösbort, a natúrbort és a narancsborokat is?

Meg kell érteni, hogy ez nem egy betegség, hanem egy állapot. Mindig áll mögötte valami probléma, sokszor több is egyszerre. Szóval ha megoldjuk a problémát, lehet, hogy újra fogyaszthatunk hisztaminban gazdag dolgokat. Én magam is meg tudok inni egy-egy pohár natúr vörösbort vagy narancsbort is, ezekben a legmagasabb a hisztamintartalom. Persze előtte három évig kúráltam magam, figyeltem a testem jelzéseit. Az életmódváltás, az odafigyelés sokat segít. Persze a hisztaminszegény bor sem lesz mindenkinek jó. Aki nagyon rossz állapotban van, például fennáll az anafilaxiás sokk veszélye, az ne fogyasszon hisztaminszegény bort sem! A hisztaminszint folyamatosan változik a szervezetben, szóval bemérethetjük, de az csak egy adott pillanatban lesz releváns. Általában érintett az emésztőrendszer, amit regenerálni kell, de ez jópár hónapot is igénybe vehet, ezalatt célszerű kerülni az alkoholt. Utána viszont újra vissza lehet vezetni az étrendbe a dolgokat, de ennek üteme teljesen egyéni, és folyamatos odafigyelést és türelmet igényel önmagunk irányába.

 

Lehet ez jó válasz a borfogyasztás csökkenésére?

Én azt látom, hogy már rég nem csak az aromák érdeklik az embereket, hanem az is, hogy honnan van a termék és az is, hogy milyen hatással van rájuk! Az egészségtudatosság begyűrűzik Kelet-Európába, elég megnézni az alkoholmentesített borok piacát. Fontos tudni, hogy az alkohol például blokkolja a DAO-enzimet, ami azért felelős, hogy lebontsa a hisztamint a szervezetben, szóval ez is fel tudja erősíteni a tüneteket. Ha például valaki alkoholt fogyaszt (nem is feltétlenül bort) és érlelt sajtot vagy olajos magvakat eszik hozzá, akkor a fennálló intolerancia vagy az allergiás tünetek felerősödhetnek. Egyértelműen nő a kereslet a mentes borok iránt, de az alkoholmentesített bort könnyebben megértik a fogyasztók, mint a hisztaminszegényet. Három éve indult a webshopom, és most kezdem el érezni, hogy kezd beépülni a köztudatba a tünetegyüttes és az is hogy mi okozza. Szerencsére van megoldás, nem csak a teljes absztinencia.

 

Mit érdemes tudni a hisztaminszegény borokról?

Ha csak egy mondatban kell megfogalmaznom, akkor olyanok, mint a jó minőségű bioborok. Az alkoholmentesített borok többsége (hiszen ezeket is forgalmazom) azért más kategória, másképp kell ezeket a tételeket kóstolni, mint a hagyományos borokat, kell egyfajta nyitottság vagy éppenséggel érintettség ahhoz, hogy felszabadultan koccinthassunk ezekkel. Viszont egyre több a jó termék a piacon, én is ezeket igyekszem összegyűjteni a kínálatomba. A jó hír az, hogy a hisztaminszegény borok íze és szerkezete nem különbözik semmiben a normál borokétól.

 

Adja magát a kérdés, hogy lesz-e hisztaminszegény alkoholmentesített bor?

Igen, tervezzük a dolgot, közösen a jelenlegi beszállítómmal. A forgalmam körülbelül 60%-át teszik ki jelenleg az alkoholmentesített borok, de egyre gyakrabban kapom meg a kérdést, hogy ezekben van-e hisztamin. Az igazság az, hogy igen, de ezeknek a hisztamintartalma nincsen beméretve. A hisztaminszegény borban viszont alkohol van, ami sokak számára nem opció. Ezért úgy látom, hogy van egy réteg, aki számára ez az új bortípus jelentheti majd a megoldást. A cél az, hogy a koccintás öröme mindenki öröme lehessen!

 

URL másolása Facebook megosztás Twitter megosztás
Lapozás vissza Lapozás előre

Hisztaminérzékenység és koccintás? Lehetséges!

Elolvasom

Negyed évszázada a magyar bor élvonalában

Elolvasom

Nőnapi páros interjú - éljenek a borásznők!

Elolvasom

A finn Master of Wine, aki Villányban venne nyaralót

Elolvasom