2021 szeptember 03. / Magyar Bor Személyesen
Bár egy kis időt felemészt a böngészés, fontos tudnod, hogy bármelyik borvidékünkre indulsz is, sok különböző lehetőség közül választhatsz, így a döntés meghozatala előtt érdemes egy kicsit körülnézni a neten. Egy borászat honlapja ideális esetben támpontot ad arra vonatkozóan, hogy milyen hangulatra, borkóstolókra számíthatsz.
Vannak pincészetek, akik komolyan veszik, hogy fel szeretnének kerülni a világ bortérképére, és ezért szigorú szakmai munkát végeznek, és sokszor így állnak a borkóstolóikhoz is. Ez nem jelenti azt, hogy csak borszakértőket fogadnak, de legszívesebben azokat látják vendégül, akiket érdekelnek a pincészettel, a borvidékkel kapcsolatos tudnivalók, és odafigyelve hallgatják kóstolás közben az előadót.
Kóstoló az egri Bolyki Pincészetben
A pincészetek többsége azonban szívesen vesz olyan vendégeket is, akik inkább borozni, kikapcsolódni vágynak. Ilyen esetben gyakran étkezéssel köthetjük össze a borkóstolót, és finoman jelezhetjük is foglaláskor, hogy a társaság szívesen megosztaná figyelmét a borbemutatások és az egymás közötti társalgás között.
Kellemetlen szituációt eredményezhet, főleg ha a társaság tagjai külön fizetnek a kóstolóért, ha nem tisztázottak előre az anyagi vonatkozások. A legtisztább felállás, ha fix kóstolósort választunk a saját ízlésünknek megfelelően, ételekkel kiegészítve. Ilyenkor mindenki előre tudja majd, mire számíthat, ha végül megérkezik a számla.
Sok helyszínen ugyanakkor kötetlenül is rendelhetünk a borlapról, ilyenkor már érdemes egymás között megbeszélni a fizetés módját. A középutat jelenti a nemzetközi borvilágban flightoknak nevezett, legtöbbször három, de akár több tételből álló válogatások, amelyek sokszor a pincészet emblematikus boraira irányítják a figyelmet.
Egy klasszikus, három boros kóstolósor
Míg egy múzeumlátogatásnál vagy strandolásnál senki sem kéri majd tőlünk számon, mikor érkezünk, egy előre fixált borkóstolón érdemes pontosan megjelenni. Ne feledjük, házigazdánk készül a fogadásunkra; ha tíz perccel a kezdés előtt odacsörgünk, hogy bocs, egy órát késni fogunk, azt az ő idejéből vesszük el, hiszen valószínűleg már a helyszínen vár ránk, és a szőlőtől, a pincétől vette el az idejét miattunk, vagy akár az is előfordulhat, hogy a kóstolónk után más programja van, ami miatt el kell sietnie.
Büszke vagyok arra, amit eddig elértem - beszélgetés Szarka Dénes mádi borásszal
„Magyarország elképesztő kincseket rejt” – interjú John Szabóval, a magyar borok nagykövetével
32 éve a magyar bor szolgálatában
A magyar bor nagykövetei: influenszerevolúció
Hisztaminérzékenység és koccintás? Lehetséges!
Hol és hogyan tanulhatunk borásznak?
Negyed évszázada a magyar bor élvonalában
Nem csak a rozé érdekli! - Beszélgetés Elizabeth Gabay-val