2023 augusztus 08.URL másolásaFacebook megosztásTwitter megosztás

Hogyan rendeljek buborékos bort az étteremben?

A mind több felületen szembejövő Buborékok nyara országos kampány a szén-dioxidot tartalmazó hazai borokról, borkoktélokról, fröccsökről szól, itt az ideje hát arról is összegyűjteni az alapokat, hogy milyen módon érdemes ezeket étteremben vagy bárban járva kiválasztani, azt is áttekintve, hogy a buborékos tételek milyen ételekhez társíthatók a legjobban.

Szeretsz étterembe járni, de bizonytalannak érzed magad, hogy nem ciki-e rábízni magad a sommelier-re? Ha pedig nincs segítséget nyújtó szakértő, nem tudod, mi alapján válassz? Hadd adjunk néhány buboréknyi tippet a téma kapcsán!

 

Ki is a sommelier?

A sommelier felel az étterem italkínálatáért, a kávétól kezdve a borokon át a párlatokig. A legtöbbször magas kategóriájú éttermekben találkozhatunk vele, egyik fő feladata, hogy olyan bort ajánljon a vacsoránk mellé, amelyik az ételhez és a mi ízlésünkhöz is passzol.

Ne hidd, hogy tájékozatlanságra utal, ha a sommelier-re hallgatunk. A borok világa kifejezetten összetett, és ugyanazon tétel akár évjáratról évjáratra sokban változhat. Még a szakmában dolgozók sem ismerik minden bor minden évjáratát; ha ők beülnek egy étterembe, amelynek van borokban jártas személyzete, szívesen kérik ki a véleményét, elegyednek vele beszélgetésbe, hiszen biztos van néhány érdekes sztori az általa kínált borokról. Ha pedig a bennfentesek is ezt teszik, mi miért ne hagyatkoznánk a helyi sommelier-re, hogy a legtöbbet hozzuk ki a gasztroélményből?

 

Mit nézzünk meg egy borlapon?

Sok étteremben azonban nincs sommelier, és ha épp nem tűnik túl tájékozottnak a témában a felszolgáló sem, nekünk érdemes választani a borlapról. Először azt kell eldönteni, hogy csak egy-két pohár bort vagy pezsgőt fogyasztanánk, vagy vagyunk annyian, hogy kikérjünk egy palackkal, netán borkoktélokra szomjazik a társaság.

Ha nincs az itallapon olyan tétel, amely tartalmaz szén-dioxidot, de buborékos italra vágyunk, kérdezzük meg a felszolgálót, hogy kínálnak-e könnyed, buborékos borkoktélt, vagy ha épp fröccsözni szeretnénk, ne habozzunk szódát rendelni a bor mellé, hogy magunk elegyítsük a bort szikvízzel. A fröccstípusok sokaságában jártasok természetesen már a fröccsöt megnevezve is kikérhetik italukat, feltételezve, hogy tudják mire számítsanak egy viceházmestert vagy épp egy Krúdy-fröccsöt rendelve. A fröccsözéshez mindenképp friss, száraz, reduktív fehérbort vagy rozét kérjünk, lehetőleg az újabb évjáratokból. Könnyű, gyümölcsös vörösbort sem ördögtől való szódával hígítani, ebben az esetben azonban ügyeljünk arra, hogy tanninban szegény, „fát nem látott” (azaz tölgyfahordós érlelésben nem részesült) bort válasszunk, ami lehet például egy könnyű kadarka vagy pinot noir.

 

Milyen buborékos italt válasszunk az étel mellé?

A bor és az étel párosítása összetett témakör. Van azonban néhány olyan hazai bortípus, amelyet könnyen illeszthetünk sokféle ételhez. Halakhoz, szárnyasokhoz, zöldségételekhez kérjünk száraz fehérbort. Ezek közül az olaszrizling vagy az Irsai Olivér itthon kifejezetten elterjedtnek számítanak, így a legtöbb borlapon találkozunk majd velük. Ha egy szendvicshez, könnyebb tésztához vagy salátához innánk egy pohár buborékos bort, a hazai rozék széles palettájáról választhatunk, és habzóborként, fröccsként vagy borkoktélként fogyasztva remek kísérője lesz a kímélő ebédnek. A bor- és pezsgőkoktélok külön műfajt jelentenek, miriádnyi típusuk létezik. Édességtől, sav- és alkoholtartalmuktól függően érdemes melléjük ételt választani, ideális esetben az étterem ajánlására hagyatkozva.

 

Nem kell különösebb alkalom a pezsgőzéshez sem, ráadásul a legtöbb fogás mellett megállja a helyét egy hagyományos eljárással készített (méthode traditionnelle), finoman buborékozó pezsgő. Természetesen vannak ideális párosok ebben az esetben is: a pezsgő mellé kiválóan illenek a halak és a tenger gyümölcsei, csakúgy, mint a fehér húsok, tésztaételek, rizottók. Nem követünk el hibát zsíros vagy növényi olajban gazdag ételhez pezsgőt választva sem, hiszen italunk magas savtartalma szépen kiegyensúlyozza az ilyen fogásokat. Végezetül az sem véletlen, hogy divatba jött a pezsgős reggeli, egy rántotta vagy Eggs Benedict új szintre emeli a napindító étkezés élményét.

 

A buborékos borok számtalan válfajával érdemes kísérletezni, hogy ráleljünk személyes kedvenceinkre, hisz ezek az italok remek kísérői az étkezésnek, mértékkel és felelősséggel fogyasztva hozzátesznek minden élményhez.

 

MILYEN A TE BUBORÉKOD?
Tovább a Buborékok nyara oldalára

 

URL másolása Facebook megosztás Twitter megosztás
Lapozás vissza Lapozás előre

Az Ördögárok titka

Elolvasom

Új vezérigazgató az MBÜ-ben

Elolvasom

Terroirhű borok Tállyáról, amelyekre Ausztriától Amerikáig odafigyelnek

Elolvasom

Büszke vagyok arra, amit eddig elértem - beszélgetés Szarka Dénes mádi borásszal

Elolvasom