2024 március 24. / Geri Ádám / Fotók: Lang NándorURL másolásaFacebook megosztásTwitter megosztás

Hol és hogyan tanulhatunk borásznak?

Az 1 napostól a 3 és fél évesig számos tanfolyam, képzés hirdeti magáról, hogy borászt nevel a résztvevőkből. A bor.hu cikkben segít eligazodni a kínálatban, hogy mindenki kiválaszthassa az igényeinek megfelelőt.

Ha az ember borászkodásra adná a fejét, széles választékkal fogja szembetalálni magát a tanfolyamokat, iskolákat illetően. 1 naptól 3,5 évig terjedő képzések hirdetik magukról, borászokat nevelnek a résztvevőkből. Természetesen felmerül a kérdés, ha ilyen nagy a szórás, mire való az egyik illetve a másik.

A pár napos képzéseket jellemzően borászatok(nál) szervezik. Miközben valamiféle tanúsítványt is adnak a nap végén, itt a borászképzés kimenet óvatosan kezelendő. Egy nap alatt nyilván képtelenség az összes borászati folyamatba akár csak betekintést nyerni. Kicsi az esély például, hogy éppen a legnagyobb szüreti forgatagra szerveznek oktatást, hogy a tanulók láthassák, mit jelent a bogyózás, préselés, csömöszölés, beoltás és a többi ehhez az időszakhoz kapcsolódó munka. Ha viszont mégis így van, akkor azt nem láthatják, hogyan kell bort szűrni vagy éppen palackozni. Létezik olyan többnapos képzés, ami a tanórákat az évben szétszórva tartja, hogy a különböző évszakokban jellemző munkafolyamatokat bemutassa. Tavasszal van metszés, nyáron zöldmunka, ősszel szüret és télen pincemunkák. Aki komolyan kacérkodik a borkészítéssel, annak persze még ez is kevés lesz. Szerencsére egyébként ezen tanfolyamok nem is próbálnak meg többnek látszani, a nevükben a legtöbb esetben „hobbi borász” kifejezés szerepel.

 

A másik véglet a minimum 7 féléves felsőoktatási, vagyis főiskolai vagy egyetemi képzés. Szőlész-borász mérnöki alapképzésben a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem budai vagy vidéki campusain, a Pécsi Tudományegyetemen, az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen és a Tokaj-Hegyalja Egyetemen lehet részt venni. A legtöbb helyen egyaránt hirdetnek nappali, illetve levelező szakot, ezzel együtt felnőttként, munka mellett kevesen engedhetnek meg maguknak ilyen hosszú és intenzív tanulást.

 

Arany középút és ezért a felnőtt léthez talán a legjobban passzol az úgynevezett szőlész-borász felnőttképzés. Ennél a képzési formánál jelentős változások történtek az utóbbi időben. 2020-ban új szakképzési törvény lépett életbe. Megszűnt az Országos Képzési Jegyzék (OKJ), helyébe az úgynevezett programkövetelményes szakmai képzés (SZK) valamint a Szakmajegyzéken szereplő szakmát adó szakmai oktatás (SZO) került. A kettő között a különbség nagyon leegyszerűsítve: az SZO képzések hosszabbak (jellemzően 4-6 félév az SZK kettőjével szemben), átfogóbb tudást nyújtanak, a sikeres elvégzésük után kiállított bizonyítvány pedig jogosultságokat biztosít. (Aranykalászos gazda végzettség nélkül is lehet földet vásárolni, céget alapítani.)

 

Az SZO képzések esetében a kimenet lehet szőlész-borász szakmunkás (ennek előfeltétele a 8 általános elvégzése), illetve bor- és pezsgőgyártó technikus (utóbbinak a bemenete az érettségi). Az SZK kimenete a borász vagy a vincellér tanúsítvány. Fontos még, hogy 2020 óta az első két szakmai oktatás, illetve az első szakmai képzés mindenki számára ingyenes az állami fenntartású vagy együttműködési megállapodással rendelkező szakképző intézményekben.

„Ezeket a képzéseket sok iskola és képzőhely kínálja szerte az országban. Iskolánk a Közép-magyarországi-Agrárszakképzési Centrum Vizsgaközpontjának egyik vizsgahelyszíneként szakmai vizsgáknak biztosít hátteret, vagyis más iskolákból is hozzánk jönnek vizsgázni a képzést végzettek. Ezért valamennyire belelátunk az ott folyó szakmai munkába. A vizsgák tapasztalatai alapján azt kell mondjam, ezeknek a szakképzéseknek a minősége elég nagy szórást mutat” – magyarázza Orbán Gergely, a budafoki Soós István Borászati Technikum és Szakképző Iskola igazgatóhelyettese.

Orbán Gergely, a budafoki Soós István Borászati Technikum és Szakképző Iskola igazgatóhelyettese

 

Talán nem indokolatlan ebben a kérdésben a Soóst, az ország legrégebbi, folyamatosan működő borásziskoláját tekinteni mércének. Az iskola közvetlen elődjét Darányi Ignác földművelésügyi miniszter 1901-ben indította el Magyar Királyi Pincemesteri Tanfolyam néven. A középiskolaként is működő Soós fix szakembergárdával dolgozik és ami még ennél is fontosabb: Budafokon tartozik hozzá egy 3,5 hektáros összefüggő szőlőültetvény és az ennek termését (is) feldolgozó, teljeskörű borászati infrastruktúrával rendelkező tangazdaság.

 

Az említett tangazdaság a felnőttképzésen is kiemelt szerepet játszik. „Nálunk nem kaphat borász bizonyítványt az, aki nem készítette el a vizsgaborát. Az év elején kapott mintegy 50 liter muston a tanulók mindent maguk végeznek az erjesztéstől kezdve a derítésen és szűrésen át a palackozásig” – mondja Orbán Gergely. Mindez kiegészül náluk további gyakorlati feladatokkal, úgymint a szintén a tangazdaságban megtartott metszés-, telepítés- és oltványkészítés-gyakorlat, illetve az iskola laboratóriumában elvégzett több órányi laborgyakorlat. A Soósban egyébként szintén PK rendszerben 2023-tól két féléves vincellérképzés is elérhető, itt a szőlészeti munkákat sajátíthatják el az érdeklődők.

 

Bármelyik képzési forma mellett tegyük le a voksunkat, nagyon fontos, hogy előtte alaposan tájékozódjunk. Legyünk tisztában vele, nekünk milyen tudásra van szükségünk és ehhez képest mit kínál a kiszemelt iskola. Persze az sem baj, ha többet is elvégzünk, hiszen a borászkodás is olyan szakma, mint a többi: élethosszig lehet tanulni.

A fényképek a budafoki Soós István Borászati és Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskolában készültek.

 

URL másolása Facebook megosztás Twitter megosztás
Lapozás vissza Lapozás előre

Öreg tőke nem vén tőke

Elolvasom

Magyar borok az OMÉK 2025-ön!

Elolvasom

Nincs tökéletes bor

Elolvasom

Nemzetközi kampányok 2025 - Felhívás a hazai borászatoknak!

Elolvasom
2019 - 2024 Bor.hu Minden jog fenntartva!
Spotify Facebook Youtube Instagram tiktok