2021 november 25. / Budavári Dóra
Ősszel és télen 10 badacsonyi vendéglátóhely várja látogatóit tematikus gasztro-hétvégékkel és Badacsony egy olyan arcával, ami csak ilyenkor, a nyugodtabb időszakban mutatja meg magát. Ez alkalommal a Gasztrohegyen halas ételekben lubickolhatnak a résztvevők: édesvízi és tengeri halak és növények, ízek kerülnek a tányérokra. Ízek, színek, izgalmas tányérok és persze mellé vulkanikus, ásványos badacsonyi borok!
December elsején a Loire-völgy fő fajtája, a sauvignon blanc kerül a középpontba a Palack borbár kóstolóján. A sauvignon blanc egy aromatikus fajta, mely Európában inkább citrusos, vágott füves, csalános jegyeket mutat, míg az Újvilágban elragadó trópusi gyümölcskosár köszön vissza a borból. Az este 5 tételt lehet megkóstolni.
A karácsonyvárás jegyében december 4-én nyitott pincékkel várja vendégeit az Etyeki Gasztrosétány. Ebből az alkalomból csupa adventhez kapcsolódó programmal és finomsággal készülnek a helyiek. Ilyenkor nem csak a testet, de a lelket is melegíti a sparhelteken, piros fazekakban gőzölgő forralt bor és tea illata és látványa. De élményt nem csak a zamatokból, látványokból meríthetnek majd a vendégek, hiszen többek között lesz vezetett pincetúra és sajtkészítés-bemutató is.
Egy újabb kedves boros rendezvény kerül megrendezésre Cákon és a kőszegdoroszlói Pogányokban december elején: Mikulás nap alkalmából lehetőségünk nyílik a pincészetek 2020-as vagy korábbi évjáratú borainak megkóstolására. Ezen felül, a hideg ellensúlyozására különleges forraltborral is készülnek a résztvevő pincészetek, egyedi bögrékben.
December első szombatján érdemes Balatonlellére látogatni, ugyanis a téli Balaton egyik legnagyobb rendezvénye várható: vásár, gasztropiknik és egyben vitorlásverseny. A rendezvény keretein belül kerül megrendezésre a VII. Balatonlellei Karácsonyi Vásáron és V. Balatoni Adventi GasztroPikniken kívül a VI. Mikulás Regatta vitorlásverseny is. Ezen felül Mikulás hajózás, gyermekjátékok, kézműves sarok, műjégpálya és egész napos élőzene biztosítja a kellemes időtöltést és remek hangulatot.
A Pécsi Borozó Adventi Borszalonja visszatér: 2021-ben új helyszínen várják a borok és gasztronómia iránt érdeklődőket. A Magtár Látogatóközpontban három szinten magyar és külföldi pincészetek boraival és helyi termelők finomságaival lehet majd megismerkedni. Egy hosszú délutáni ínyenc kaland, egyetlen belépőjegy áráért. Az érdeklődés a pincészetek részéről is nagy, a programon mintegy 60 hazai és külföldi pincészet mutatkozhat be a pécsi borbarátoknak, mellettük mintegy 20 helyi termékes kiállító is helyet kap.
Idén 7. alkalommal a Vörös Balaton rendezvényt, melynek a Jásdi Borterasz ad helyszínt. Bár a Balaton környékén több fehér szőlő terem, az itt készülő vörösborok is megérdemlik a figyelmet. A filoxéravész előtt a kék szőlők aránya még nagyobb volt, és szerencsére újra egyre divatosabbak a hazai és világfajták egyaránt. Közülük a bordeaux-i fajták, a syrah és a kékfrankos a legelterjedtebb, de találunk pinot noirt, zweigeltet, sőt még olyan különlegességeket, mint a malbec vagy a sangiovese. A Balaton körüli ásványos talajon, a tó tükre által visszavert meleg mikroklimatikus körülmények között a kékszőlő szépen beérik, és izgalmas borokat ad. Most ezeket kóstolhatjuk meg, egy helyen.
„Magyarország elképesztő kincseket rejt” – interjú John Szabóval, a magyar borok nagykövetével
A magyar bor nagykövetei: influenszerevolúció
Hisztaminérzékenység és koccintás? Lehetséges!
Hol és hogyan tanulhatunk borásznak?
Negyed évszázada a magyar bor élvonalában
Nem csak a rozé érdekli! - Beszélgetés Elizabeth Gabay-val
Nőnapi páros interjú - éljenek a borásznők!
Nem több, hanem jobb bort szeretnék - Beszélgetés Török Csabával