2022 március 11. / Ercsey Dániel
A beszélgetések során vendégeinkkel a magyar borkultúra rejtett dimenzióit tárjuk fel, szó esik majd művészetről, tudományról, gasztronómiáról – tehát mindenről, ami valahogyan kapcsolódik a borhoz. „Hangolódj velünk a következő koccintásra!“ – üzeni a műsor szlogenje, ezzel is jelezve, hogy a hallgató könnyed hangvételű, ugyanakkor izgalmas szakmai témákat is érintő beszélgetésekre számíthat, miközben akár az esti koccintáshoz is kaphat ötleteket. A műsort az ugyancsak a magyar borkultúrát népszerűsítő Magyar Bor Személyesen és a bor.hu csapata hívta életre az MTÜ kezdeményezésében. Az epizódok a Spotify-on lesznek elérhetők, első körben hat adás készül el. A meghívottak ez alkalommal nem borászok közül kerülnek ki, hanem borhoz kapcsolódó szakterületekről, és mivel az első felvételek már elkészültek, néhány vendégről már leránthatjuk a leplet.
Az első adásban Veres Zsolt geológus lesz Ercsey Dániel beszélgetőtársa. Szóba kerül majd az alapkőzet és a talaj, a borvidékek jellemzői, valamint a geológus szerepe a hazai TV sorozatokban, de a beszélgetés érinti az egyetemi és a vidéki tanári lét nehézségeit és a geológiát népszerűsítő weboldalakat is.
A második adásban Kőrizs Imre klasszika-filológussal beszélgetünk, többek között arról, hogy Horatius megengedő volt-e az emberi gyarlóságok, többek között a részegséggel szemben; arról, hogy van-e létjogosultsága a kortárs költészetben a bornak mint témának, de arról is, hogy a római mezőgazdasági szakírók milyen útmutatásokat adtak a vincelléreknek, hogy minél jobb legyen a boruk. Tudtátok például, hogy az ókori Rómában a gladiátor játékok alatt az egyik legkedveltebb ropogtatnivaló a kiszárított és lapokban összeállt borseprő volt?
A hamarosan induló podcast-et keressétek a Spotify-on, és ahogy a szignálban is elhangzik, hangolódjatok velünk a következő koccintásra!
Tavaszi rendezvények borospohárral a kézben
Három magyar nagyarany és három Best of Show díj a Mundus Vini versenyen!
„Milyen krémes textúrájú ez a chardonnay!” – A bornyelvről
Borhiba-kisokos, nem csak kezdőknek
Mit vigyél magaddal egy bortúrára?
Rózival a szüret – Barta Anna borásznál jártunk
Új energiák Móron - Kicsi a Mór, de erős
Egy boros úticél, ami még nincs túlhájpolva: Monor