2021 december 31. / Lami JuliURL másolásaFacebook megosztásTwitter megosztás

Jöhet 2022! - Boros programok az év első felére

Tessék elővenni a naptárt, és már jó előre betervezni a jövő év kedvenc boros programjait – ehhez nyújt segítséget lenti válogatásunk. A borkóstolók, fesztiválok, bormustrák ajándékötletnek is jól jöhetnek!

Ki ne szeretne néha úgy kimozdulni, hogy a bor az apropója a kimozdulásnak? Szerencsére van miből válogatni, ha ilyen programot keresünk. Listánk a teljesség igénye nélkül készült, hiszen az összes fontos boros programot szinte képtelenség lenne felsorolni. Ami nagyon jó hír, mert ez azt jelenti, hogy idehaza egész évben el vagyunk látva olyan eseményekkel, amelyekben a kiváló magyar borok vagy főszerepet, vagy izgalmas mellékszerepet játszanak.

(A járvány miatt a következőkben bemutatott események némelyike az utóbbi időben elmaradt, reméljük, 2022-ben már zavartalanabbul folyhatnak majd ezek a programok.)

 

Tél

 

Nagy Fehérvári Bormustra

A székesfehérvári eseményen több mint 30 borász szokott részt venni (nem csak Fejér-megyéből), a vendégek pedig 150-nél is több bort kóstolhatnak egy napon át, 2 teremben. Fáncsi Viktória főszervező célja az volt, hogy hiánypótló programot hozzon létre, hiszen Székesfehérváron azelőtt nem nagyon voltak kóstolók. A bormustra kiemelt helyen kezeli a kisebb, környékbeli pincészeteket, és lehetőséget ad nekik a bemutatkozásra is. Úgyhogy Fehérváron rejtett kincsekre is bukkanhatunk. Tervezett időpont: 2022. január 15.

 

Furmint Február

Februárban a furminté a főszerep. Bár ez az év legrövidebb hónapja, de ennél koncentráltabban nem is lehetne ezt a nagy kedvencet ünnepelni. A furmintnak már nemzetközi napja is van, február 1-je, melynek célja, hogy minden szem erre a szőlőfajtára és a belőle készült borokra szegeződjön. A Furmint Február során az egész ország, sőt néhány határon túli étterem és borkereskedés is ezt a szőlőfajtát állítja a középpontba. Az egész hónapon át tartó rendezvénysorozat csúcspontja a Furmint Február Nagy Kóstoló, amelyen többtucat furmint mutatja meg magát szerte az országból.

 

Februárban egyértelműen a furminté a főszerep

 

Borjour Magnum

Magyarország egyik legnagyobb borkóstolóját február közepén szokták megrendezni a Millenárison, ahol több mint 200 borász teszi lehetővé több mint ezer tételének kóstolását. De az eseményen ott vannak a gasztronómiai kiállítók és a kereskedések is, illetve mesterkurzusok és kulturális programok is várják az érdeklődőket.

 

Tavasz

 

Winelovers Grand

2022. március 19-én rendezik meg a Winelovers Grand eseményt, amelyen több mint 150 magyar kiállító 700 körüli tételét lehet majd kóstolni. Egy különteremben több mint száz nemzetközi bor is helyet kap, valamint a Furmint&Olaszrizling teremben közel 100 tételt lehet megkóstolni ebből a két fajtából. A Corinthia Budapestben megrendezendő eseményen mesterkurzusok és pop-up előadások is helyet kapnak.

 

Szegedi Borfesztivál

Várhatóan 2022 májusában kerül majd megrendezésre a Szegedi Borfesztivál. Az eseménynek a Széchenyi tér és a Klauzál téri Gasztroudvar ad otthont, itt kóstolhatjuk majd a finom borokat és ételeket, míg a Dóm téren látványos koncertek teszik színesebbé a programot. Szeged egyik legnagyobb boros eseménye minden korosztálynak tartogat élményeket.

 

Gyengébb? Nem! Nőnapi Borkóstoló

A bor.hu egyik szerzője, Szabó Edit hívta életre ezt a rendezvényt, válaszul arra a megfigyelésére, hogy a boros eseményeken általában a férfiaké a főszerep – azonos címmel könyv is készült izgalmas borász interjúkkal. Egy olyan kóstolót szeretett volna szervezni, ahol csak borásznők mutatják be boraikat, így jött létre a népszerű esemény a Sofitel Budapest Chain Bridge-dzsel közösen. A nőnapi programon többtucat magyar borásznő mutatja be tételeit, természetesen nemcsak nőknek.

 

Az újságírónk, Szabó Edit által életrehívott Gyengébb? Nem! kóstoló a tavasz legbájosabb boros programja / Fotó: Ódor Dorottya

 

Nyár (eleje)

 

Tokaji Bornapok

Fehér borok, színes kultúra. Ezt a szlogent viseli Tokaj egyik legnagyobb, júniusra tervezett boros eseménye, a Tokaji Bornapok, amelyen a bor, a hagyományok és a gasztronómia találkozik. Ilyenkor a város főterén faházakat állítanak fel, és ezekben kínálják Tokaj-Hegyalja borászai a borokat (és pálinkáikat is). A helyiek persze pincéiket is megnyitják, és személyes betekintést adnak a borkészítés rejtelmeibe, természetesen kóstolókkal egybekötve.

 

Szent György-hegy hajnalig

Aligha van olyan szőlőhegy az országban Somlón kívül, ahol ennyi említésre méltó pince lenne séta távolságra egymástól. Nem véletlen, hogy a nyár egyik leglazább természetközeli fűben ülős vidéki rendezvénye lett a Szent György-hegy hajnalig, ahol a belépőjegy, térkép és kóstolópohár birtokában 20 helyi pincébe lehet betérni, kóstolni, táncolni, zenét hallgatni, vagy csak kiülni egy rétre és borospoháron keresztül nézni a Balatont.

 

Rosalia Fesztivál

2012-ben rendezték meg először a Rosalia Fesztivált a budai Gesztenyés kertben, ám a rendezvény azóta többszörösére nőtte ki magát, és tíz év elteltével már a Városliget ad otthont neki. A kezdeti ezer résztvevő 30 ezerre növekedett, és a programok száma és sokszínűsége is többszörösére nőtt. Igazi nyári, rozé illatú fesztivál, melyet 2022-ben június 10-12-én rendeznek majd meg. Az eseménynek egyébként már saját rozéja is van.

 

 

Nyáron végre jöhetnek a kinti boros programok és bortúrák! (Fotó: Rosalia Fesztivál)

 

BOLDOGkisfalud Feszt

Bor, zene, boldogság... Tulajdonképpen mi hiányozhat, ha ez mind megvan? A bodrogkisfaludi rendezvényen június végén a prémium borászatok mellett a kézműves vállalkozások, a gasztronómia, a zene és a természet is helyet kapnak. A fesztivál nemcsak a borkedvelőknek ideális program, hanem a gyerekeknek is, hiszen őket bábszínház-találkozó, vízi és szárazföldi kalandtúrák, valamint kreatív programsorozatok várják.

 

Villányi Rozé Maraton

Július közepén rózsaszínbe borul Villány, és a Villányi Rozé Maraton erejéig az egész térség rózsaszínben látja a világot. A rozé karakterének megfelelően Villány fiatalos, lendületes programokkal várja az érdeklődőket, lesznek nagyszínpadi koncertek, itt lesznek a borvidék legjobb rozé borai és a régió kulináris különlegességei is. Emellett az esemény keretein belül rendezik meg a RozéMaratont, valamint a FutaVillányt is. Mindenki kiválaszthatja a hozzá leginkább illő távot, és persze rozét is.

 

Neszmélyi Borünnep

Tata és az Öreg-tó környéke csodálatos úticél, és vajon mi tehetné még csodálatosabbá, mint a bor, mint apropó? A Neszmélyi Borünnepet az újjászületett Esterházy-kastély kertjében rendezik meg július vége felé. Igazi családias esemény, jó zenével, finom falatokkal, kiváló borokkal és kedves borászokkal.

 

Listánk 2022-ben folytatódik.

URL másolása Facebook megosztás Twitter megosztás
Lapozás vissza Lapozás előre

Az Ördögárok titka

Elolvasom

Új vezérigazgató az MBÜ-ben

Elolvasom

Terroirhű borok Tállyáról, amelyekre Ausztriától Amerikáig odafigyelnek

Elolvasom

Büszke vagyok arra, amit eddig elértem - beszélgetés Szarka Dénes mádi borásszal

Elolvasom