2023 április 04.URL másolásaFacebook megosztásTwitter megosztás

Képriport: részvétel a ProWein kiállításon

Ahogy az elmúlt években, Magyarország idén is markáns jelenléttel, közel félszáz borászattal képviseltette magát Európa legjelentősebb bor- és szeszesital kiállításán. Képes beszámolónkban a ProWein 2023 legérdekesebb pillanatait elevenítjük fel.

Március 19-21. között a borvilág a ProWein hagyományos helyszíneként szolgáló németországi Düsseldorfban találkozott ismét. Hazánk borászatai a 12-es pavilonban kialakított közel 340 négyzetméteres nemzeti standon és további közösségi és egyéni standokon fogadták az érdeklődőket. Címfotónkon a Wines of Hungary országstand látható.

 

Az összesen 13 pavilonban, 73 ezer négyzetméteren zajló grandiózus eseményen csak komoly „versenyprogrammal” lehet érvényesülni, így a magyar borokat idén is elismert Master of Wine szakemberek mutatták be kóstolóval egybekötött előadásaikon a három nap során. A fenti képen látható Peter McCombie MW mellett Caroline Gilby MW, Elizabeth Gabay MW, Pasi Ketolainen MW és Rose Murray Brown MW teltházas mesterkurzusokat tartottak.

 

Magyar borakadémikusok előadásai is erősítették az összesen 11 mesterkurzusból álló szakmai programot: Mészáros Gabriella, Horkay András és a fenti képen szereplő Kielmayer Kristian is jelen voltak, hogy hazánk borait szakavatott vezetéssel ismerhessék meg az érdeklődők.

 

Egy Master of Wine vezette mesterkurzusnál csak egy dolog vonzóbb: ha két Master of Wine együttes részvételével zajlik a mesterkurzus. Az 50 fős nemzetközi ProWein Forum előadótér bemutatói mindig a leghangsúlyosabb programokat jelentik, így nagy szó, hogy Magyarország idén is bekerülhetett a programsorozatba. A világ első zárt borvidékét, Tokaj-Hegyalját bemutató mesterkurzuson nemcsak hogy szabad hely nem maradt, de többen a terem végében állva, pohárral a kézben hallgatták és kóstolták végig a Caroline Gilby MW és Elizabeth Gabay MW fémjelezte előadást.

 

A vásár három napja alatt az ASI Gold Diplomás sommelier, Angerman László és csapata fogadta a ProWein látogatóit a Wines of Hungary kóstolózónájában.

 

A ProWein Goes City programsorozat évről évre a vásári napok estéin ad lehetőséget a találkozásra a termelőknek és potenciális vevőiknek, meglévő ügyfeleiknek. A Villányi borvidék bemutatkozásának helyszínéül egy tetőterasszal rendelkező impozáns helyszínt választott, az első kiállítási nap estéjén fogadva az érdeklődőket.

 

A második vásári nap végén pedig a magyar standon zajló, immár hagyományos Get-together party pezsdítette fel az életet.

 

Szintén hagyományosnak tekinthető a hangulatos atmoszférát teremtő élőzene a magyar standon, a nemzetközi látogatók körében is nagy sikert arató Torzsa Gabi Akusztik duó előadásában.

 

A „klasszikus” mesterkurzusok mellett, minden nap egy-egy rövidebb Tokaj Pop-Up kóstolóval zárult, amelyen a Tokaji borvidék különböző borstílusait mutatták be az előadók. Minden bizonnyal különleges élményt jelentett a résztvevőknek a sort lezáró eszenciakóstolás, amelynek eszközéül a képen látható üvegkanál szolgált.

 

A mesterkurzusok elengedhetetlen elemei voltak a Tatai Márton Chef által készített, borokhoz passzoló ízletes falatok.

 

A világ számos különböző pontjáról a magyar standra érkező szaktekintéllyel egyeztetett Rókusfalvy Pál, nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos. A nemrég Master of Wine címet elnyert lengyel Wojciech Bońkowski MW mellett (ld. fenti fotó), a hongkongi Debra Meiburg MW, és a német piac legfontosabb véleményformálói között számontartott Konstantin Baum MW is meglátogatta a Wines of Hungary standot.

 

A 60 ország 6000 kiállítójával zajló borvásár nem véletlenül vonzott közel 50 ezer látogatót a három nap során. Ahogy a szervezők fogalmaznak: „Ismét mindent megtettünk, hogy ne csak jók, de jobbak legyünk". Nem voltak ezzel másképp a magyar standot szervező szakemberek és a kiállító magyar borászatok sem…

Viszlát jövőre!

URL másolása Facebook megosztás Twitter megosztás
Lapozás vissza Lapozás előre

A bor nélkül Európa már soha többé nem lenne önmaga! - Interjú Gál Péterrel

Elolvasom

Furmint a pohárban, furmint a tányéron: a fajta helye a gasztronómiánkban

Elolvasom

Mi folyik a pécsi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetben?

Elolvasom

A furmint és a február összetartozik

Elolvasom