2025 május 14. / Ercsey Dániel
(Szerzőnk és az interjúalany közötti közvetlen viszony miatt cikkünk tegező hangnemben készült.)
Kóstoltál már alkoholmentesített borokat?
Persze! Magánemberként az a történetem erről, hogy nyáron a barátnőimmel elmentünk vacsorázni, de nekem utána még el kellett jutnom a Balatonhoz, úgyhogy miközben ők önfeledten koktéloztak, én alkoholmentesítettbor-alapú koktélokat szürcsölgettem egész este. Aztán éjjel fél kettőkor Balatonkenesén megállított a rendőr, és megkérdezte, hogy hajlandó vagyok-e megfújni a szondát. Azt gondoltam magamban, hogy ennél nagyobb égi jel nem létezik! Ez lenne a lényege az alkoholmentesített boroknak, hogy olyanoknak is megadasson a koccintás lehetősége, akik amúgy éppen nem ihatnak, mert, mondjuk, gyógyszert szednek, áldott állapotban vannak, vagy épp volán mögé ülnek még, mint én aznap. Magyarországon – mint tudjuk – jelenleg zéró tolerancia van érvényben, ami a vezetést és az alkoholfogyasztást illeti, és amíg ez így marad, addig nem is fogom megszegni a törvényt.
Szakmailag viszont azt gondolom, hogy azért lettem borász, mert azt szeretem, ha a borban van alkohol. Az alkoholnak egyrészt van íze, másrészt a bor jellegzetes aromakomponensei is attól olyanok, amilyenek, mert a bor nem más, mint egy vizes-alkoholos elegy. Ha az alkoholt kivesszük a rendszerből, akkor az illatokat és az aromákat másként fogjuk érezni, a bor elveszti „boros” jellegét, sajátos karakterét. Megpróbálhatjuk ugyan pótolni – ez már a boralapú italok, koktélok világa –, mégsem lesz ugyanaz az eredmény, mert strukturálisan hiányozni fog valami a végén. Talán csúnya ezt így kimondani, de az a valami az alkohol.
Milyen körben lehetnek sikeresek az alkoholmentesített termékek?
Szerintem ezekkel eleve nem a borfogyasztókat kell megcélozni, hanem bárki mást, aki nem ihat vagy nem iszik alkoholt.
Vagyis szakmailag elzárkózol ezektől a boroktól?
Éppen ellenkezőleg: kutatói szemmel nagyon érdekes téma! Nekünk is vannak már alkoholcsökkentett és alkoholmentesített termékeink az egyetemen. Bevallom, amikor 2000-ben diplomáztam, nem gondoltam volna, hogy valaha azzal fogok foglalkozni, hogy hogyan kell a borban az alkoholtartalmat csökkenteni vagy a nullához közelíteni. Tudom, hogy a szakmát nagyon megosztja, de én kihívást látok ebben.
Nyitrainé dr. Sárdy Diána
A törvény szerint bornak csak a szőlőből erjedés útján készülő italt nevezhetjük, nem? Hogyhogy ezek az alkoholmentesített termékek is „borok”?
Nagyon fontos, hogy a bor attól lesz bor, hogy a must, illetve a cefre átesik az alkoholos erjedésen, magyarul a must cukortartalmából klasszikusan etil-alkohol képződik. Fermentáció nélkül nincs bor. Az alkoholmentesített borok esetében a kész, kierjedt borból vonjuk ki az alkoholt különböző eljárásokkal, például fordított ozmózissal. Annak a mértéke, hogy milyen arányban csökkentjük a kész bor alkoholtartalmát, segít meghatározni a különböző termékeket, így megkülönböztetünk csökkentett alkoholtartalmú, alacsony alkoholtartalmú és alkoholmentesített bort. Az egyszerűség kedvéért az utóbbi kategóriát szokták alkoholmentes bornak hívni, de fontos, hogy ebben az italban eredetileg volt alkohol. A csökkentett alkoholtartalmú borok előállításának azonban számos más módja is létezik. Ebben az esetben az alkoholos erjedést megelőzően is léteznek olyan szőlészeti vagy borászati eljárások, melyekkel csökkenthető a várható alkoholmennyiség. Ráadásul magába az alkoholos erjedésbe is beavatkozhatunk, és befolyásolhatjuk úgy, hogy kevesebb alkohol képződjön, mint amennyi eredetileg képződött volna a kiindulási cukorkoncentrációból. Ezen termékek mindegyikét nevezhetjük bornak, hiszen minden esetben lezajlott az alkoholos erjedés, csak legfeljebb nem teljes mértékben, és a várható 14% helyett csak 12,5% lett a borunkban az alkohol térfogatszázaléka. Ilyenkor például a mustban lévő cukornak nem a száz százaléka erjed alkohollá: az élesztők a cukor egy részét tejsavvá alakítják, vagy a mustban lévő cukortartalmat enzimek segítségével glükonsavvá oxidáljuk, ezáltal csökkentve a kiindulási cukortartalmat.
Ha ez trenddé válik, akkor mindenki felülhet erre a vonatra, és a következő nagy dobás az alkoholmentesített natúr bor lesz?
Minden borból lehet alkoholmentesítettet csinálni, a natúr borokból is, hogy a viharba ne lehetne?! (nevet) Ez egy szuper marketingfogás, mindenki keresi a piaci rést, és ha valakit meg lehet szólítani azzal, hogy a borunk annyira natúr, hogy még alkoholmentesített is, akkor bizony ezek a termékek is meg fognak jelenni a piacon. Persze csak elvileg, hiszen az alapvető natúr chartába – miszerint nem adunk hozzá semmit és nem veszünk el belőle semmit – nem hiszem, hogy beleférne éppen az alkohol kivétele a borból.
Ezek a technológiák mennyire megterhelők a gazdaság vagy a környezet szempontjából?
Nagyon. Az alkoholmentesítés, amelynek során az alkoholt fordított ozmózissal 0,5% alá visszük, vagy, mondjuk, az a gép, amivel mi dolgozunk (Della Toffola – a szerk.), nagyon nagy vízigényű, ráadásul elképesztően drága. A mi gépünk 400 000 euróba kerül, ezt nem sok magyarországi piaci szereplő képes megfizetni. Éppen ezért nem gondolom, hogy a kis családi gazdaságoknak ez lenne a kiút a jelenlegi értékesítési válságból. De az sem történhet meg, hogy nem reagálunk a piaci változásokra, hiszen van néhány olyan nagyobb szereplő, amely képes beruházni ilyen gépekbe, és elnézve a nyugati borpiaci trendeket, érdemes is beruházniuk.
Borítókép és profilkép: Nyitrainé dr. Sárdy Diána
Fotók: Magyar Bormarketing Ügynökség
Kutatói szemmel az alkoholmentesített bor érdekes téma!
Óda a löszhöz
Gál Tibor a Borászok Borásza!
Életelixír: bor az aszú felett
A Csipkerózsika-álom vége?
Pápák és borok
Borozás a kéktúra útvonalán
Bor és természet: Folly Arborétum