2021 szeptember 30. / Demők Nóra

Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka díj 2021

A díj, amely a harmóniát értékeli - A díj, ami iránytű a borturistáknak

Sokféle díj van a világban, amelyekkel a borászatokat díjazzák, de kijelenteni egy birtokról, hogy a „legszebb” és ezt díjjal jutalmazni, egyedülálló vállalkozás, a szubjektívnek tűnő elnevezés mögött azonban komplex értékelési szempontrendszer áll.

A Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka díjat a Bor és Piac szaklap alapította 2012-ben Bozzai Zsófia főszerkesztő és Szakács László kiadóigazgató kezdeményezése alapján. Az egyetlen hazai, borturisztikai céllal létrejött díj idén nagykorú lett, a 10. jubileumi kiírás győzteseit szeptember 16-án hirdették ki ünnepélyes keretek között a döntős borászatok és a szaksajtó jelenlétében.

A Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka verseny kétfordulós: először a borkedvelő közönség szavazatai döntenek arról, hogy mely birtokok kerülnek a döntőbe, majd a verseny szakértő zsűrije személyesen is felkeresi és száz pontos rendszerben értékeli a második fordulóba bejutott birtokokat. A pincészetek adatlap kitöltésével nevezhetnek minden évben a honlapon, a nyertes borászatok pedig egy éven keresztül viselhetik a „Magyarország legszebb szőlőbirtoka” elnevezést a kommunikációjukban, saját kategóriájukban. De hogyan lehet valaki legszebb szőlőbirtok, és mit is jelent ez a díj?

A legfőbb értékelési szempontjaink az adott szőlő ültetvényről, a pince állapotáról és ennek a kettőnek a harmóniájáról szólnak, illetve azt értékeljük, hogy milyen módon illeszkedik a kultúrtájba az adott szőlőbirtok.” -mondta Bozzai Zsófia főszerkesztő, a díj egyik alapítója.

Tringa Borpince

„Számos borvidéket bejártunk itthon és külföldön, azt láttuk, hogy látványra is nagyon különbözőek. Burgundiában teljesen más a jellemző, tagolt birtok szerkezet, mint például Bordeaux-ban, ahol a château-k köré szerveződnek. Arra gondoltunk, miért ne lehetne díjazni, értékelni komplexebb módon, vizuális és borturisztikai szempontok alapján is a borászatokat? Fontos, hogy ez a díj alapvetően turisztikai célzatú: iránytű kíván lenni a borturisták számára. Azokat értékeljük, akik többet nyújtanak a megszokottnál esztétikailag és borturisztikai szempontból is, például tanösvényt működtetnek edukációs céllal, nagy hangsúlyt fektetnek a helyi fajták megőrzésére, de például a pince tisztasága is pontot ér” – hangsúlyozta ki Zsófia.

Günzer Tamás Pincészete

A díj 2021-ben lett 10 éves, ez azt bizonyítja, hogy van létjogosultsága a borászati kommunikációban és fontos a pincészetek számára, számos sajtómegjelenéssel jár, mindemellett borturisztikai szempontból is kiemeli a nyertes borászatokat, akik közül többen angol nyelven is kommunikálják az eredményüket a külföldről érkező borturisták, látogatók számára.

Dobosi Birtok

2021-ben a nagyközönség a következő birtokokat juttatta be a legszebbek közé (a birtokok neve betűrendben szerepel).

A Kisbirtok kategória döntősei (10 hektár birtokméretig): Grál BorpincePetrányi PinceTringa Borpince

A Középbirtok kategória döntősei (10-50 hektár között): Borbély Családi Pincészet, Dobosi BirtokGünzer Családi Birtok

A Nagybirtok kategória döntősei: Günzer Tamás Pincészete, Schieber Pincészet, Sol Montis Borászat

Sol Montis Borászat

Az idei verseny külön érdekessége, hogy most először egy testvérpár is szerepelt a döntősök között, Günzer Zoltán a Középbirtok, Günzer Tamás a Nagybirtok kategóriában volt érdekelt.

A Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka 2021 verseny Nagybirtok kategóriájában – a díj történetében először – a zsűri szavazásán pontegyenlőség alakult ki, így két első helyezettet hirdettek ki: a cím viselésére egyaránt jogosult a villányi Günzer Tamás Pincészete és a szekszárdi Schieber Pincészet, harmadik a Sol Montis Borászat.

 

Címfotó: Petrányi Pince

Grál BorpinceGrál Borpince
Petrányi PincePetrányi Pince
Petrányi PincePetrányi Pince
Petrányi PincePetrányi Pince
Tringa BorpinceTringa Borpince
Tringa BorpinceTringa Borpince
Tringa BorpinceTringa Borpince
Borbély Családi PincészetBorbély Családi Pincészet
Borbély Családi PincészetBorbély Családi Pincészet
Borbély Családi PincészetBorbély Családi Pincészet
Dobosi BirtokDobosi Birtok
Dobosi BirtokDobosi Birtok
Dobosi BirtokDobosi Birtok
Günzer Családi BirtokGünzer Családi Birtok
Günzer Családi BirtokGünzer Családi Birtok
Günzer Családi BirtokGünzer Családi Birtok
Günzer Tamás PincészeteGünzer Tamás Pincészete
Günzer Tamás PincészeteGünzer Tamás Pincészete
Sol Montis BorászatSol Montis Borászat
Sol Montis BorászatSol Montis Borászat

5 borkoktél, ami túlmutat a fröccs-sangria kombón!

Elolvasom

A Bor a vendéglátásban képzésre még elérhető néhány hely

Elolvasom

Kortárs borok, kortárs versek

Elolvasom

Három tudnivaló a BalatonBorról

Elolvasom

Hat hagyományos borrégió, hat friss üzenet

Elolvasom

Hogyan szervezz meg egy bortúrát?

Elolvasom
2019 - 2021 Bor.hu Minden jog fenntartva!
Facebook Youtube Instagram