2021 szeptember 30. / Demők Nóra
Sokféle díj van a világban, amelyekkel a borászatokat díjazzák, de kijelenteni egy birtokról, hogy a „legszebb” és ezt díjjal jutalmazni, egyedülálló vállalkozás, a szubjektívnek tűnő elnevezés mögött azonban komplex értékelési szempontrendszer áll.
A Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka díjat a Bor és Piac szaklap alapította 2012-ben Bozzai Zsófia főszerkesztő és Szakács László kiadóigazgató kezdeményezése alapján. Az egyetlen hazai, borturisztikai céllal létrejött díj idén nagykorú lett, a 10. jubileumi kiírás győzteseit szeptember 16-án hirdették ki ünnepélyes keretek között a döntős borászatok és a szaksajtó jelenlétében.
A Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka verseny kétfordulós: először a borkedvelő közönség szavazatai döntenek arról, hogy mely birtokok kerülnek a döntőbe, majd a verseny szakértő zsűrije személyesen is felkeresi és száz pontos rendszerben értékeli a második fordulóba bejutott birtokokat. A pincészetek adatlap kitöltésével nevezhetnek minden évben a honlapon, a nyertes borászatok pedig egy éven keresztül viselhetik a „Magyarország legszebb szőlőbirtoka” elnevezést a kommunikációjukban, saját kategóriájukban. De hogyan lehet valaki legszebb szőlőbirtok, és mit is jelent ez a díj?
„A legfőbb értékelési szempontjaink az adott szőlő ültetvényről, a pince állapotáról és ennek a kettőnek a harmóniájáról szólnak, illetve azt értékeljük, hogy milyen módon illeszkedik a kultúrtájba az adott szőlőbirtok.” -mondta Bozzai Zsófia főszerkesztő, a díj egyik alapítója.
Tringa Borpince
„Számos borvidéket bejártunk itthon és külföldön, azt láttuk, hogy látványra is nagyon különbözőek. Burgundiában teljesen más a jellemző, tagolt birtok szerkezet, mint például Bordeaux-ban, ahol a château-k köré szerveződnek. Arra gondoltunk, miért ne lehetne díjazni, értékelni komplexebb módon, vizuális és borturisztikai szempontok alapján is a borászatokat? Fontos, hogy ez a díj alapvetően turisztikai célzatú: iránytű kíván lenni a borturisták számára. Azokat értékeljük, akik többet nyújtanak a megszokottnál esztétikailag és borturisztikai szempontból is, például tanösvényt működtetnek edukációs céllal, nagy hangsúlyt fektetnek a helyi fajták megőrzésére, de például a pince tisztasága is pontot ér” – hangsúlyozta ki Zsófia.
Günzer Tamás Pincészete
A díj 2021-ben lett 10 éves, ez azt bizonyítja, hogy van létjogosultsága a borászati kommunikációban és fontos a pincészetek számára, számos sajtómegjelenéssel jár, mindemellett borturisztikai szempontból is kiemeli a nyertes borászatokat, akik közül többen angol nyelven is kommunikálják az eredményüket a külföldről érkező borturisták, látogatók számára.
Dobosi Birtok
2021-ben a nagyközönség a következő birtokokat juttatta be a legszebbek közé (a birtokok neve betűrendben szerepel).
A Kisbirtok kategória döntősei (10 hektár birtokméretig): Grál Borpince, Petrányi Pince, Tringa Borpince
A Középbirtok kategória döntősei (10-50 hektár között): Borbély Családi Pincészet, Dobosi Birtok, Günzer Családi Birtok
A Nagybirtok kategória döntősei: Günzer Tamás Pincészete, Schieber Pincészet, Sol Montis Borászat
Sol Montis Borászat
Az idei verseny külön érdekessége, hogy most először egy testvérpár is szerepelt a döntősök között, Günzer Zoltán a Középbirtok, Günzer Tamás a Nagybirtok kategóriában volt érdekelt.
A Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka 2021 verseny Nagybirtok kategóriájában – a díj történetében először – a zsűri szavazásán pontegyenlőség alakult ki, így két első helyezettet hirdettek ki: a cím viselésére egyaránt jogosult a villányi Günzer Tamás Pincészete és a szekszárdi Schieber Pincészet, harmadik a Sol Montis Borászat.
Címfotó: Petrányi Pince
„Magyarország elképesztő kincseket rejt” – interjú John Szabóval, a magyar borok nagykövetével
A magyar bor nagykövetei: influenszerevolúció
Hisztaminérzékenység és koccintás? Lehetséges!
Hol és hogyan tanulhatunk borásznak?
Negyed évszázada a magyar bor élvonalában
Nem csak a rozé érdekli! - Beszélgetés Elizabeth Gabay-val
Nőnapi páros interjú - éljenek a borásznők!
Nem több, hanem jobb bort szeretnék - Beszélgetés Török Csabával