2021 október 06. / Máthé Timi

Máthé Timi: bor, Tokaj és rengeteg látnivaló

Ki ne hallott volna már a híres tokaji aszúról vagy a Tokaji borrégióról? Azt azonban sokan nem tudják, mennyi látnivaló van a környéken. 3 csodás nap, 6 csodás helyszín. Gyertek, és nézzük meg hova érdemes ellátogatni az őszi színekben pompázó Tokaj régióban!

1. nap

 

Piknik és borkóstolás Hercegkúton - (Hercegkút - Kőporosi és Gombos-hegyi pincesor)

 

Ha rám hallgattok, már az első nap eljöttök ide a Gombos-hegyi és Kőporosi pincesorokhoz, amik úgy néznek ki, mintha egy igazi mesevilágban járnánk.

A Tokaj-Hegyalja világörökségi elemeihez tartozó pincesorok különlegessége, hogy több emeleten helyezkednek el a pincék egymás felett, felidézve a régi, hagyományos pincekultúrára hagyományait. A két pincesor, a falu két végén elhelyezkedve, összesen 195 pincét foglal magába. Hétvégente számos pince megnyitja kapuit, így a borkostolást akár egy piknikkel is összeköthetitek. Sajtok, borok, őszi színek: mindenképpen jó kezdése a tokaji hosszú hétvégének.

 

Szent Teréz-kápolna és az Áldó Krisztus-szobor

 

Az egyik legszebb része volt a hétvégénknek, mikor felsétáltunk a naplementében a Szent Teréz-kápolnához, és megláttuk a gyönyörű kilátást, ami a dombtetőről elénk tárul.

A kápolnát 1749-50-ben építtette Gróf Grassalkovich Antal, majd a kápolna ezt követően megélt néhány nehéz évet, de az 1980-ban történt felújítást követően ma is csodásan áll a dombtetőn. Érdemes az október 15-i hétvégén ellátogatni ide, hiszen ez a hivatalos szüretkezdő napja a régiónak.

A kápolnától egy alig 10 perces autóútra van az Áldó Krisztus-szobor, mely az ország legnagyobb Krisztus-szobra. A dombtető ugyancsak gyönyörű körpanorámát biztosít számunkra, készüljünk fel tehát egy újabb csodás kilátásra.

 

2. nap

 

Tokaj a Tokaji borvidék névadó települése, mely már 1063-ban ezt a nevet viselte, és szőlőtermesztési múltja egészen ideáig nyúlik vissza. Egy hosszú hétvége a borvidéken tehát nem lehet teljes ennek a településnek a meglátogatása nélkül.

Mit érdemes meglátogatni Tokajon?

• Tokaji zsinagóga

• Aszúmúzeum

• Paulay Ede Színház

 

EZT NE HAGYD KI – Tokaji Bormúzeum

 

A Világörökségi Bormúzeum az európai világörökségi borvidékek kiállítóhelyeként és múzeumaként működik, így az ide érkező turisták nemcsak a híres tokaji borokkal ismerkedhetnek meg, hanem más nemzetek különlegességeivel is, mint például a francia, német, olasz, vagy portugál borvidékek ínyenc borai.

A múzeumot interaktív tárlatok színesítik, azonban a legnagyobb szerepet természetesen a híres Tokaji kapja. Megismerhetjük annak történelmét és a bortermesztés hagyományát is, mely közel 1000 évre nyúlik vissza ezen a településen.

 

Rákóczi-vár - Sárospatak

 

“Több mint kastély”, mondják, és valóban így van. A reneszánsz kori várat Perényi Péter építtette 1534 és 1542 között, melynek számomra legszebb része az ötemeletes Vörös-torony, aminek elsősorban védelmi szerepe volt. A vár mellett található a múzsák temploma, mely eredetileg gazdasági célokat szolgált, később pedig ezt alakították ki Rákóczi Zsigmond menyasszonyának a személyzete számára szálláshellyé.

A szabadságharc bukása után a szerzetesek 1727-ben kezdhették el a kolostor építését, mely pár évre rá meg is valósult.

A Rákóczi-vár az ország legjobban épen maradt reneszánsz kori vára, így mindenképpen vegyétek fel a listátokra, ha erre jártok.

3. nap

 

Boldogkőváralja 

 

Akárhányszor járok itt, mindig lenyűgöz mennyire különleges helyek vannak itthon.

A boldogkői vár a Hernád folyó völgyének oldalán, Boldogkőváralja mellett álló középkori vár.

A vár legkorábbi és egyben legkülönlegesebb része az Öregtorony mely valószínűleg még a tatárjárás után keletkezett, első köveit vélhetően 1295-ben tették le.

A vár ezt követően nagyon sokszor cserélt gazdát, többször volt királyi tulajdonban, de lázadók, nemesek és jezsuiták is birtokolták. A vár lerombolását követően a 19. században a Péchy család végezte az egyik legjelentősebb helyreállítási munkálatokat.

Ha csak egy helyet látogatsz meg a hosszú hétvégén - mindenképpen ez legyen az. Lenyűgöző látványt nyújt a szirten kinyúló torony és az elénk táruló panoráma.

 

EZT NE HAGYD KI

 

A várban minden hétvégén reggel 10-től délután 5 óráig minden órában programokkal várnak titeket, jelmezes tárlatvezetéssel vagy kóborlovagi játékokkal, melyet a gyerekek is nagyon élveznek.

 

Megyer-hegyi Tengerszem

 

Ugyan Tengerszemnek hívják, azonban ez a Sárospatak városa fölött elhelyezkedő, a 324 méter magas Megyer-hegy területén található tó nem más, mint egy bányató.

Mélysége a tó egyes helyein akár 6,5 méter is lehet, a tavat körbezáró sziklafalak - ami a hely igazi különlegességét adja - egészen 70 méter magasra is felnyúlnak.

Népszerű túracélpont, hiszen több útvonal is visz erre. Gyönyörű természeti csoda, amit egyszer mindenkinek látnia kell.

Bor, mámor, Tokaj és rengeteg látnivaló. Tokaj-Hegyalja tehát nem “csak” az ország legrégebbi borrégióját, de szerintem hazánk legszebb látnivalóit is tartogatja számunkra!

Ne feledjétek, október 15-én kezdődnek a szüreti napok, ilyenkor a dombok pedig csak a mi kedvünkért öltik fel a sárgástól egészen rozsdabarnáig változó öltözéküket. Idén ősszel tehát induljatok el Tokaj felé

5 borkoktél, ami túlmutat a fröccs-sangria kombón!

Elolvasom

A Bor a vendéglátásban képzésre még elérhető néhány hely

Elolvasom

Kortárs borok, kortárs versek

Elolvasom

Három tudnivaló a BalatonBorról

Elolvasom

Hat hagyományos borrégió, hat friss üzenet

Elolvasom

Hogyan szervezz meg egy bortúrát?

Elolvasom
2019 - 2021 Bor.hu Minden jog fenntartva!
Facebook Youtube Instagram