2024 december 30. / Geri ÁdámURL másolásaFacebook megosztásTwitter megosztás

Milyen bort válasszunk a szilveszteri és az újévi ételek mellé?

Lencse, malac, virsli vagy éppen fánk. A szilveszteri és az újévi menü nagyon változatos, de szerencsére mindegyikhez találunk megfelelő bort. Ráadásul van egy jolly joker tétel, ami kivétel nélkül mindegyik fogáshoz kiváló.

Éjféli koccintáshoz pezsgő, ez rendben, de vajon mit igyunk előtte és utána? Az egyik válasz az, hogy szintén pezsgőt! A pezsgő (főleg a hagyományos eljárással készített) az egyik legsokoldalúbb ital, frissességével, buborékjaival gyakorlatilag minden ételnek kiváló párja. Ahogy a bevezetőben említettük: valóságos jolly joker.

Természetesen még emlékezetesebbé tehetjük az évváltást, ha többféle bort is megkóstolunk az este (hajnal…) folyamán. Az alábbiakban megpróbáltuk összegyűjteni a magyar otthonokban a szilveszteri és az újévi asztalra kerülő legnépszerűbb fogásokat, hogy megfelelő bort ajánlhassunk melléjük. Mivel a karácsony és az újév közel esik egymáshoz, van némi átfedés a két ünnep gasztronómiai hagyományai között. Kocsonya, töltött káposzta már karácsonykor is készül, a karácsonyi bor-étel párosításokról szóló cikkben már szót ejtettünk róluk.

Most viszont már tényleg következzenek a kifejezetten szilveszterhez-újévhez kötődő ételek és főleg a hozzájuk passzoló borok!

 

 

Lencse

A szilveszteri és az újévi menü egyik, ha nem a legstabilabb eleme a lencse. A magyar háztartásokban ilyenkor gyakran főzelék készül belőle, füstölt hússal és tejföllel – utóbbi adja a savat az ételnek. E mellett az ízgazdag fogás mellett egy könnyű, friss bor nem érvényesül, egy karakteres borvidékünket képviselő fajta viszont annál inkább. A megfejtés: egy minerális aromatikájú, jó savgerincű furmint Tokajból, vagy egy hasonló olaszrizling a Somlóról.

Kicsit más a helyzet, amennyiben a lencse salátaként (például friss zöldségek társaságában) kerül az asztalra. Ekkor választhatunk mellé olyan könnyedebb fehérbort, amiben dominálnak a szőlőből származó gyümölcsös ízek. Jöhet tehát az Irsai Olivér, a sauvignon blanc, a cserszegi fűszeres vagy akár egy üde gyöngyözőbor. És persze a pezsgő!

 

Főtt virsli

A virsli meglehetősen semleges étel, itt inkább az a döntő, hogy mivel esszük. A hagyományos, magyar ecetes mustárhoz egy közepesen testes, egy-két éves csopaki vagy badacsonyi olaszrizling jó választás lehet. A dijoni mustárhoz párosítsuk a szintén francia chardonnay szőlőfajta valamelyik hordós érlelésű borát! A magos mustároknál legyünk bátrak, és próbáljuk ki őket fűszeres vörösborral: egy kadarkával, egy kékfrankossal vagy egy shirazzal/syrah-val izgalmas kombináció jön létre. A mézes mustárhoz és a szintén alapvetően édes, bajor mustárhoz jöhet egy tokaji aszú, abból is a fiatalabb, világosabb, citrusos ízvilágú – ellensúlyozandó a mustár édességét. Végezetül a tormás mustárhoz kifejezetten illik a bevezetőben univerzálisnak mondott pezsgő, ami üdítően hat a nyelvünkre a csípős után.

A sült, kelt tésztás, virslis falatkához akár a kék szőlők irányba is elmerészkedhetünk. Jól megy hozzá a rozé vagy egy fiatal, gyümölcsös vörösbor, de leginkább egy újbor (vagyis ami abban az évben készült, amelyiket éppen lezárunk szilveszterkor).

 

 

Malacsült

Az év vége másik nagy slágere a ropogós bőrű, porhanyós húsú malacsült. Kiválóan illenek hozzá az úgynevezett off dry és félszáraz tételek. Ezek közös tulajdonsága, hogy található bennük több-kevesebb maradék cukor. Ilyen borokkal leggyakrabban Tokajban találkozhatunk. Egy ásványos jegyeket is felvonultató félszáraz furmint vagy hárslevelű (vagy a kettő házasítása) nagyon szépen mutat a malacsült mellett. És persze ne feledkezzünk meg arról a bizonyos pezsgőről sem: a hosszú idő alatt, amióta mindkettő (tudniillik a malac és a pezsgő) elengedhetetlen kelléke a szilveszteri vacsorának, volt idejük összecsiszolódni!

 

Korhelyleves

Összetevőit tekintve hasonlít a székelykáposztához: füstölt hússal, savanyú káposztával és hagyományosan zsírral készül. Ezen az íz- és textúrakavalkádon kell átragyognia a választott bornak. Fontos a savtartalom és a gyümölcsösség, hab a tortán a vulkanikus borvidékekre jellemző sósság. Egy fiatalabb tokaji furmint, somlói juhfark és badacsonyi olaszrizling minden kritériumnak tökéletesen megfelel.

 

 

Kaszinótojás

A tojás, bárhogy is készítjük el, kedveli a buborékos kíséretet. A szilveszteri pezsgőből tehát nyugodtan tölthetünk a pohárba e fogáshoz is. Bár receptje válogatja, a kaszinótojásban szinte mindig van mustár, majonéz, tejföl. A mustár és a tejföl savasságot ad az ételnek, a majonéz némi zsírosságot. Közepes testű, jó savú furminttal, olaszrizlinggel, ezerjóval itt sem lőhetünk mellé.

Fánk

Tekintsük a leggyakoribb esetet, amikor a szalagos fánkra házi sárgabaracklekvárt teszünk! Az ízkombinációban a fánk adja az édességet és az olajos, kelt tésztás textúrát, a lekvár pedig a savakat. Keresve sem találhatnánk jobb ételt egy új iskola szerint elkészített tokaji aszúhoz. A cukortartalma harmonizál a fánk édességével, a savtartalma gyönyörűen összesimul a zsírral, az ilyen aszúknál szinte mindig megjelenő citrusos-sárgabarackos aromák pedig a lekvárral alkotnak verhetetlen kettőst.

 

 

Végszó

Akárcsak a karácsony esetében, itt is igaz a megállapítás: tulajdonképpen bármilyen bor odakerülhet az asztalra, csak a megfelelő ételt kell hozzá megtalálni!

 

URL másolása Facebook megosztás Twitter megosztás
Lapozás vissza Lapozás előre

Visszatekintés az MBÜ 2024-es évére

Elolvasom

A tokaji aszú a világ egyik legelismertebb szakmai influenszerének szemével

Elolvasom

A hordón túl: borok érlelése alternatív módszerekkel

Elolvasom

Százezer palack magyar bor került a brit fogyasztók asztalára!

Elolvasom
2019 - 2024 Bor.hu Minden jog fenntartva!
Spotify Facebook Youtube Instagram tiktok