2024 december 30. / Geri Ádám
Éjféli koccintáshoz pezsgő, ez rendben, de vajon mit igyunk előtte és utána? Az egyik válasz az, hogy szintén pezsgőt! A pezsgő (főleg a hagyományos eljárással készített) az egyik legsokoldalúbb ital, frissességével, buborékjaival gyakorlatilag minden ételnek kiváló párja. Ahogy a bevezetőben említettük: valóságos jolly joker.
Természetesen még emlékezetesebbé tehetjük az évváltást, ha többféle bort is megkóstolunk az este (hajnal…) folyamán. Az alábbiakban megpróbáltuk összegyűjteni a magyar otthonokban a szilveszteri és az újévi asztalra kerülő legnépszerűbb fogásokat, hogy megfelelő bort ajánlhassunk melléjük. Mivel a karácsony és az újév közel esik egymáshoz, van némi átfedés a két ünnep gasztronómiai hagyományai között. Kocsonya, töltött káposzta már karácsonykor is készül, a karácsonyi bor-étel párosításokról szóló cikkben már szót ejtettünk róluk.
Most viszont már tényleg következzenek a kifejezetten szilveszterhez-újévhez kötődő ételek és főleg a hozzájuk passzoló borok!
Lencse
A szilveszteri és az újévi menü egyik, ha nem a legstabilabb eleme a lencse. A magyar háztartásokban ilyenkor gyakran főzelék készül belőle, füstölt hússal és tejföllel – utóbbi adja a savat az ételnek. E mellett az ízgazdag fogás mellett egy könnyű, friss bor nem érvényesül, egy karakteres borvidékünket képviselő fajta viszont annál inkább. A megfejtés: egy minerális aromatikájú, jó savgerincű furmint Tokajból, vagy egy hasonló olaszrizling a Somlóról.
Kicsit más a helyzet, amennyiben a lencse salátaként (például friss zöldségek társaságában) kerül az asztalra. Ekkor választhatunk mellé olyan könnyedebb fehérbort, amiben dominálnak a szőlőből származó gyümölcsös ízek. Jöhet tehát az Irsai Olivér, a sauvignon blanc, a cserszegi fűszeres vagy akár egy üde gyöngyözőbor. És persze a pezsgő!
Főtt virsli
A virsli meglehetősen semleges étel, itt inkább az a döntő, hogy mivel esszük. A hagyományos, magyar ecetes mustárhoz egy közepesen testes, egy-két éves csopaki vagy badacsonyi olaszrizling jó választás lehet. A dijoni mustárhoz párosítsuk a szintén francia chardonnay szőlőfajta valamelyik hordós érlelésű borát! A magos mustároknál legyünk bátrak, és próbáljuk ki őket fűszeres vörösborral: egy kadarkával, egy kékfrankossal vagy egy shirazzal/syrah-val izgalmas kombináció jön létre. A mézes mustárhoz és a szintén alapvetően édes, bajor mustárhoz jöhet egy tokaji aszú, abból is a fiatalabb, világosabb, citrusos ízvilágú – ellensúlyozandó a mustár édességét. Végezetül a tormás mustárhoz kifejezetten illik a bevezetőben univerzálisnak mondott pezsgő, ami üdítően hat a nyelvünkre a csípős után.
A sült, kelt tésztás, virslis falatkához akár a kék szőlők irányba is elmerészkedhetünk. Jól megy hozzá a rozé vagy egy fiatal, gyümölcsös vörösbor, de leginkább egy újbor (vagyis ami abban az évben készült, amelyiket éppen lezárunk szilveszterkor).
Malacsült
Az év vége másik nagy slágere a ropogós bőrű, porhanyós húsú malacsült. Kiválóan illenek hozzá az úgynevezett off dry és félszáraz tételek. Ezek közös tulajdonsága, hogy található bennük több-kevesebb maradék cukor. Ilyen borokkal leggyakrabban Tokajban találkozhatunk. Egy ásványos jegyeket is felvonultató félszáraz furmint vagy hárslevelű (vagy a kettő házasítása) nagyon szépen mutat a malacsült mellett. És persze ne feledkezzünk meg arról a bizonyos pezsgőről sem: a hosszú idő alatt, amióta mindkettő (tudniillik a malac és a pezsgő) elengedhetetlen kelléke a szilveszteri vacsorának, volt idejük összecsiszolódni!
Korhelyleves
Összetevőit tekintve hasonlít a székelykáposztához: füstölt hússal, savanyú káposztával és hagyományosan zsírral készül. Ezen az íz- és textúrakavalkádon kell átragyognia a választott bornak. Fontos a savtartalom és a gyümölcsösség, hab a tortán a vulkanikus borvidékekre jellemző sósság. Egy fiatalabb tokaji furmint, somlói juhfark és badacsonyi olaszrizling minden kritériumnak tökéletesen megfelel.
Kaszinótojás
A tojás, bárhogy is készítjük el, kedveli a buborékos kíséretet. A szilveszteri pezsgőből tehát nyugodtan tölthetünk a pohárba e fogáshoz is. Bár receptje válogatja, a kaszinótojásban szinte mindig van mustár, majonéz, tejföl. A mustár és a tejföl savasságot ad az ételnek, a majonéz némi zsírosságot. Közepes testű, jó savú furminttal, olaszrizlinggel, ezerjóval itt sem lőhetünk mellé.
Fánk
Tekintsük a leggyakoribb esetet, amikor a szalagos fánkra házi sárgabaracklekvárt teszünk! Az ízkombinációban a fánk adja az édességet és az olajos, kelt tésztás textúrát, a lekvár pedig a savakat. Keresve sem találhatnánk jobb ételt egy új iskola szerint elkészített tokaji aszúhoz. A cukortartalma harmonizál a fánk édességével, a savtartalma gyönyörűen összesimul a zsírral, az ilyen aszúknál szinte mindig megjelenő citrusos-sárgabarackos aromák pedig a lekvárral alkotnak verhetetlen kettőst.
Végszó
Akárcsak a karácsony esetében, itt is igaz a megállapítás: tulajdonképpen bármilyen bor odakerülhet az asztalra, csak a megfelelő ételt kell hozzá megtalálni!
Milyen bort válasszunk a szilveszteri és az újévi ételek mellé?
Visszatekintés az MBÜ 2024-es évére
Halászlé és kadarka
A tokaji aszú a világ egyik legelismertebb szakmai influenszerének szemével
Ferenc pápa áldását küldte a magyar borászok munkájára!
A hordón túl: borok érlelése alternatív módszerekkel
A bor lehet Dél-Korea következő italtrendje
Százezer palack magyar bor került a brit fogyasztók asztalára!