2022 október 03. / Magyar Bor SzemélyesenURL másolásaFacebook megosztásTwitter megosztás

Mit vigyél magaddal egy bortúrára?

Vannak a tervezős típusok, akik már jóval az indulás előtt foglalkoznak azzal a kérdéssel, hogy mit vigyenek magukkal egy utazásra. És vannak azok is, akik csak közvetlenül az indulás előtt pakolnak össze. Mindkét csoport számára jó hír, hogy egy bortúra nem igényel extrém felszereltséget. Pár tippel azonban segítenénk, hogy teljes legyen a komfort.

Meleg ruha

Ha egy hagyományos borospincében tartják nekünk a kóstolót, fontos, hogy felkészüljünk: előfordulhat, hogy ott mindössze olyan a hőmérséklet, mint egy hűvösebb őszi napon a szabadban. Ha pedig több órát töltünk ott egy borkóstoló alatt, előfordulhat, hogy idővel fázni fogunk.

Ruházat szempontjából a leggyakoribb hiba tehát pincelátogatással egybekötött borkóstolóra indulni meleg ruha nélkül. Télikabát persze nem minden esetben kell, de azért egy vastagabb pulcsit, mellényt vagy átmeneti kabátot mindenképpen vigyünk magunkkal.

 

Jegyzetfüzet

Nem kell a borágazatban dolgozónak vagy borszakértőnek lenni ahhoz, hogy komolyan vegyük a bort mint hobbit. Sokan csak azért vesznek részt borkóstolókon, hogy kikapcsolódjanak és jól érezzék magukat. És ezzel minden rendben is van. Akadnak azonban, akik szívesen mélyednek el a témában, olvasnak könyveket, vesznek részt képzéseken, mesterkurzusokon.

A tapasztalat az, hogy azoknál, akik éveken keresztül tudatosan vesznek részt borkóstolókon, ezek közül sok alkalom különleges emlékké válik. Még ha nem is írunk mélyreható jegyzeteket a borok kapcsán, csak egy füzetbe felsoroljuk, hogy hol mikor mit kóstoltunk, és esetleg néhány szóval kommentáljuk az élményt, az évekkel később értékesnek bizonyul majd számunkra. Persze mindezt megtehetjük a mobilunkon is egy app vagy a jegyzet funkció segítségével.

 

Kulacs

Egy kóstolón magától értetődő, hogy vizet kínálnak a felelősségteljesen gondolkodó házigazdák. Ha nem tesznek így, kérjünk mi, hiszen a kóstolás alatti hidratálás a mértéktartó alkoholfogyasztás mellett az egyik legjobb eszköz arra, hogy elkerüljük a másnaposságot.

Őszi-téli kinti program esetén, a szőlőben sétálva vagy két borászat között praktikus, ha van nálunk valamilyen meleg ital, például gyümölcstea, amit kortyolhatunk. A kulacs a fenntarthatósági szempontok mellett azért is szerencsés, mert egy borvidéken nincs minden sarkon egy kávézó, ahova betérve forró teát kaphatunk, kulacsunk azonban megőrzi a benne lévő ital hőmérsékletét.

 

Kedved támadt a cikk olvasása után egy bortúrához, de nem tudod merre indulj? Látogass el az oldalunk borászatkeresőjébe, ahol részletes információkat találhatsz a hazai borászatok elérhetőségeiről, szolgáltatásprofiljukról és elhelyezkedésükről is.

URL másolása Facebook megosztás Twitter megosztás
Lapozás vissza Lapozás előre

Ha nyár, akkor buborékok!

Elolvasom

Bor és snack az Eb-meccsekhez

Elolvasom

Fesztiváldömping, jó zenék, jó borok

Elolvasom

BorKatedra - Három egyetemen indul borkulturális képzés szeptembertől!

Elolvasom
2019 - 2021 Bor.hu Minden jog fenntartva!
Spotify Facebook Youtube Instagram tiktok