2021 július 08. / Magyar Bor Személyesen
Ahogy a limonádét is mindenki másként szereti, úgy a borok kapcsán is eltér az ízlésünk. Akik a limonádét szinte csak citromlével isszák, azoknak érdemes a borok közül is a savgazdagabb verziókat keresni. Ilyenek lehetnek a könnyedebb móri és etyeki borok, illetve sok balatoni olaszrizling vagy juhfark.
Szombat esti vacsoratipp: egy könnyű fehérhús-étel és olaszrizling kombináció
Ha a limonádénkban jobban törekszünk a cukor és a citrom kiegyensúlyozására, valószínűleg a borok kapcsán is a lágyabb savérzetet részesítjük előnyben. Ebben az esetben is széles kínálatból választhatunk. Az illatos szőlőfajták, illetve ezek házasításai jó alternatívák. Lehet az királyleányka, Irsai Olivér, cserszegi fűszeres, sárgamuskotály vagy tramini. Ezeken túl a szürkebarátra sem jellemző itthon a kiugró savkészlet.
Még a borászok körében is az egyik legnépszerűbb nyári borfogyasztási módnak számít a fröccs. Persze régióról régióra eltér, hogy ki miből készíti, így mi is bátran bízzuk magunkat a saját ízlésünkre. Ha azonban tapasztalatlanok vagyunk ennek kapcsán, érdemes az örök klasszikussal, az olaszrizlinggel kezdeni. Ezek közül válasszunk olyat, amelyik frissebb évjáratú és alacsonyabb alkoholtartalmú. Az olaszrizlingből készült fröccs ideális esetben pont azáltal frissít, hogy a savai üdék, az aromái visszafogottak, jó értelemben véve akár szikárnak is mondhatók.
Ha azonban inkább valami gyümölcsösre vágyunk, csináljunk rozéból fröccsöt. Ez nem egy ősi italtípus – ahogy maga a rozé műfaja, úgy a rozéfröccs divatja is a modern borkészítéssel született meg. A könnyed, alacsony alkoholtartalmú, de piros bogyós gyümölcsöket megidéző rozék pedig ugyanúgy jóleshetnek egy forró nyári délutánon.
Kisfröccs, hosszú lépés vagy házmester...? Olvastad már a Fröccsről szóló írásunkat?
Borfogyasztástól függetlenül a nyári időszakban kiemelkedően fontos, hogy gondoskodjunk vízháztartásunk egyensúlyáról, erre pedig néhány pohár bor elfogyasztása után még nagyobb szükség van. Legyen szó ebédről vagy vacsoráról, mindig figyeljünk arra, hogy a bor mellett teli vizeskancsó is legyen az asztalon, amiből sűrűn töltögessünk.
„Magyarország elképesztő kincseket rejt” – interjú John Szabóval, a magyar borok nagykövetével
A magyar bor nagykövetei: influenszerevolúció
Hisztaminérzékenység és koccintás? Lehetséges!
Hol és hogyan tanulhatunk borásznak?
Negyed évszázada a magyar bor élvonalában
Nem csak a rozé érdekli! - Beszélgetés Elizabeth Gabay-val
Nőnapi páros interjú - éljenek a borásznők!
Nem több, hanem jobb bort szeretnék - Beszélgetés Török Csabával