2021 július 08. / Magyar Bor Személyesen

Nyári boros tippek

Az összes szezonális borajánló kiindulópontja az, hogy természetesen mindenki olyan bort iszik, amilyet szeret. A legtöbbünknek azonban más esik jól a nyári hőség idején és a téli zimankóban. Most az előbbihez szolgálunk javaslatokkal.

FRISSESSÉG

 

Ahogy a limonádét is mindenki másként szereti, úgy a borok kapcsán is eltér az ízlésünk. Akik a limonádét szinte csak citromlével isszák, azoknak érdemes a borok közül is a savgazdagabb verziókat keresni. Ilyenek lehetnek a könnyedebb móri és etyeki borok, illetve sok balatoni olaszrizling vagy juhfark.

Szombat esti vacsoratipp: egy könnyű fehérhús-étel és olaszrizling kombináció

 

Ha a limonádénkban jobban törekszünk a cukor és a citrom kiegyensúlyozására, valószínűleg a borok kapcsán is a lágyabb savérzetet részesítjük előnyben. Ebben az esetben is széles kínálatból választhatunk. Az illatos szőlőfajták, illetve ezek házasításai jó alternatívák. Lehet az királyleányka, Irsai Olivér, cserszegi fűszeres, sárgamuskotály vagy tramini. Ezeken túl a szürkebarátra sem jellemző itthon a kiugró savkészlet.

 

FRÖCCS

 

Még a borászok körében is az egyik legnépszerűbb nyári borfogyasztási módnak számít a fröccs. Persze régióról régióra eltér, hogy ki miből készíti, így mi is bátran bízzuk magunkat a saját ízlésünkre. Ha azonban tapasztalatlanok vagyunk ennek kapcsán, érdemes az örök klasszikussal, az olaszrizlinggel kezdeni. Ezek közül válasszunk olyat, amelyik frissebb évjáratú és alacsonyabb alkoholtartalmú. Az olaszrizlingből készült fröccs ideális esetben pont azáltal frissít, hogy a savai üdék, az aromái visszafogottak, jó értelemben véve akár szikárnak is mondhatók.

Ha azonban inkább valami gyümölcsösre vágyunk, csináljunk rozéból fröccsöt. Ez nem egy ősi italtípus – ahogy maga a rozé műfaja, úgy a rozéfröccs divatja is a modern borkészítéssel született meg. A könnyed, alacsony alkoholtartalmú, de piros bogyós gyümölcsöket megidéző rozék pedig ugyanúgy jóleshetnek egy forró nyári délutánon.

Kisfröccs, hosszú lépés vagy házmester...? Olvastad már a Fröccsről szóló írásunkat?

 

HIDRATÁLJ!

 

Borfogyasztástól függetlenül a nyári időszakban kiemelkedően fontos, hogy gondoskodjunk vízháztartásunk egyensúlyáról, erre pedig néhány pohár bor elfogyasztása után még nagyobb szükség van. Legyen szó ebédről vagy vacsoráról, mindig figyeljünk arra, hogy a bor mellett teli vizeskancsó is legyen az asztalon, amiből sűrűn töltögessünk.

Lapozás vissza Lapozás előre

Pezsgő évindítás és Vince nap - programajánló

Elolvasom

Rendhagyó rosék

Elolvasom

Három díjat is nyert az Év Honlapja pályázaton a bor.hu

Elolvasom

Forralt bor – Tippek, trükkök, variációk

Elolvasom

Szisszenjen vagy pukkanjon?

Elolvasom
2019 - 2021 Bor.hu Minden jog fenntartva!
Facebook Youtube Instagram