2021 szeptember 25. / Magyar Bor Személyesen

Pannonhalma: a rajnai rizling hazája

Három tudnivaló a pannonhalmi rajnai rizlingről

Történelmi borvidékünkre már az is ellátogatott tudtán kívül, aki megtekintette a Pannonhalmi Főapátságot és a hozzá tartozó pincészetet, kertet, éttermet. Persze nem az Apátság borászata az egyetlen, amiért érdemes ezt a borvidéket felkeresni. Fedezzük fel a többi termelő borait is, pláne, hogy évente tartanak közös eseményeket! Ezeken, de a borászatok portfoliójában is egészen könnyű „összefutni” a zászlósborral, a Rajnai Rizlinggel. Most erről a fajtáról osztunk meg 3 érdekességet!

A világ egyik leghíresebb fajtája

Nem meglepő, hogy ez a fehérszőlő-fajta Németországból, a Rajna vidékéről származik, ahogyan azt a neve is mutatja. A világ összes rajnaijának a fele Németországban található, de nagy mennyiségben telepítettek Ausztriában, Franciaországban az elzászi területeken, találunk Közép-Kelet-Európában belőle, és bőven az újvilági borvidékeken is. Népszerűségének titka lehet élénk savszerkezete, markáns petrolos ízjegye, ami miatt ezer közül is felismerhetővé válik egy rajnai, és persze a termőhelyet, terroirt kifejező szerkezete, jó érlelhetősége is.

 

Miért a Pannonhalmi borvidék?

Nálunk, Magyarországon közel 1300 hektár rajnai rizling található. A fajta egyik legismertebb termőhelye pedig a Pannonhalmi borvidék, ami egyben az egyik történelmi bortermő vidékünk is.

Séta a Cseri pincészet szőlőterületein

Az ásványokban gazdag termőtalaj, a mérsékelten hűvös időjárás – amelyben az érettség mellett megőrzi egyedi savszerkezetét a bogyó – és a széljárta ültetvények kiválóak arra, hogy egészséges rajnait szüreteljenek innen a borászok. Ezek a rajnaik testes borok markáns aromavilággal, magasabb alkohollal, hordós érleléssel. Komoly, érlelni való palackok, amelyek a Pannonhalmi borvidék karakterét hordozzák magukon.

Rajnai rizling kóstoló a Pannonhalmi Főapátság teraszán

 

PH-Érték

2017-ben öt pannonhalmi pincészet összefogott, hogy egy közös borvidéki márkával lépjenek a piacra, minek a középpontjában természetesen a rajnai rizling áll. A koncepció meghatározása után, a 2018-as évjáratból már lehetett az úgynevezett PH-Érték borokat kóstolni. A céljuk az volt, hogy a borvidékre jellemző közösségi márka készüljön azonos név és egységes arculat alatt, ám mindegyik tétel tükrözze a csatlakozó borászok egyéniségét. A házasított borban 50% kötelezően a rajnai rizling aránya, emellett olaszrizling, chardonnay, pinot blanc, királyleányka, fűszeres tramini, és sauvignon blanc kerülhet még bele.

5 borkoktél, ami túlmutat a fröccs-sangria kombón!

Elolvasom

A Bor a vendéglátásban képzésre még elérhető néhány hely

Elolvasom

Kortárs borok, kortárs versek

Elolvasom

Három tudnivaló a BalatonBorról

Elolvasom

Hat hagyományos borrégió, hat friss üzenet

Elolvasom

Hogyan szervezz meg egy bortúrát?

Elolvasom
2019 - 2021 Bor.hu Minden jog fenntartva!
Facebook Youtube Instagram