2024 május 09. / Geri ÁdámURL másolásaFacebook megosztásTwitter megosztás

Pezsgő kisokos: hogyan tároljuk, hogyan bontsuk, miből igyuk?

A buborékos borok láthatóan idén is töretlen népszerűségnek örvendnek. Már készülve a 2024-es Buborékok Nyarára igyekszik a cikk praktikus segítséget nyújtani, hogy még teljesebb lehessen az élmény.

A habzó- és gyöngyözőbor, de még inkább a pezsgő több, mint buborékos bor. Tárolása, felszolgálása és elfogyasztása során sem mindig a csendes boroknál megtanultakat kell alkalmazni. Az alábbiakban a legfontosabb tudnivalókat szedtük rendszerbe.

 

Hogyan tároljuk?

 

A pezsgőt, akárcsak a borokat, állandó hűvös hőmérsékleten (10-14 Celsius-fokon), sötétben és lehetőség szerint állandó páratartalom mellett célszerű tárolni. A hasonlóságok sora itt egy időre véget ér, pezsgőt ugyanis bizonyos esetekben érdemes nem fektetve, hanem állva tartani. A választóvonal az 1-2 hónap. Ha biztosak vagyunk benne, hogy ennyi időn belül felbontjuk a pezsgőt, akkor tárolhatjuk nyugodtan állva. Ez azért is jó, mert akkor bontás előtt valamivel kevesebbet kell mozgatnunk, márpedig minden mozgatás rázás is egyben. Az évekre eltett pezsgőt viszont – hasonlóan ismét a borokhoz – fektetve kell tárolni. A tradicionális eljárással készített pezsgőkben is parafadugó van, ami ugyanúgy kiszárad, összezsugorodik, ha hosszú ideig nem érintkezik folyadékkal. Így a szén-dioxid eltávozik, miközben a palackba jutó levegő oxidálja a buborékos italt. A műanyag dugós pezsgőkre, valamint a csavarzáras habzó- és gyöngyözőborokra ez természetesen nem érvényes.

 

Hogyan bontsuk?

 

Pezsgőt sokféleképpen lehet bontani (az egész vad változatokig), azonban a hűtött, a bontást megelőzően jó pár órán át nyugalomban, állítva tárolt palackot a legkönnyebb kinyitni. Első lépésként távolítsuk el a fóliát és a drótkosarat a palackról. Ezután úgy fogjuk meg az üveg nyakát, hogy a hüvelykujjunk a dugó tetejét támassza. Ideális, ha a függőlegesből kissé eltérő szögben tartjuk a palackot. Úgy irányítsuk a nyakat, hogy senki ne álljon szemben. (Ha véletlenül kilőne a dugó.) Ha mindez megvan, lassan kezdjük el forgatni az üveget. Nem tévedés: nem a dugót kell tekergetni, hanem az üveget a dugóhoz képest. Legyünk türelmesek, csak forgassunk, ne húzzuk a dugót, így is ki fog csusszanni előbb-utóbb.

 

Hogyan bontsunk, extra: a sabrage

 

Haladóknak rendelkezésre áll az úgynevezett sabrage (ejtsd: szabrázs) technika, ami a pezsgőbontás leglátványosabb formája. Ehhez azonban a tudás és tapasztalat mellett egy éles tárgyra is szükségünk lesz – ha igazán stílusosak akarunk lenni, akkor egy szablyára. A fáma szerint ugyanis a sabrage-t Bonaparte Napóleon francia császár „találta fel”. Nagy pezsgőimádó volt, egyszer állítólag annyira megkívánta, hogy a nyeregben ülve fogta magát és a kardjával lecsapta a palack nyakát. (Maga a sabrage szó is a kard szóból ered.)

 

A módszer titka, hogy a palackot a leggyengébb ponton „támadjuk meg”, vagyis a varrásnál, ahol a két fél üveget összeforrasztották, vibrációt hozunk létre. A sabrage előtt is távolítsuk el a fóliát és a drótkosarat, illetve fordítsuk el mindenkitől a palack száját. Tartsuk a palackot a függőlegeshez képest 45 fokos szögben. A már említett varrat, ami függőlegesen fut végig a palackon, nézzen felénk. Helyezzük a varratra a penge tompábbik felét úgy, hogy az majdnem ráfeküdjön az üvegre. Kicsit nyomjuk is neki. Egy határozott mozdulattal húzzuk végig a pengét a nyak alsó felétől indulva. A mozdulat érje el az üveg száját, vagyis azt a pontot, ahol a nyak a dugónál elkezd kiszélesedni. Ha mindent jól csináltunk, ez a kiszélesedő rész dugóstul le fog röpülni a palackról.

 

A pezsgőnyitás Jedi lovagjai mindezt egyébként egy borospohár talpával, kanállal és golfütővel is képesek megcsinálni. Ők azonban ezt a készséget minden bizonnyal a 2019-ben Olaszországban megnyitott első Sabrage Akadémián sajátították el.

 

Kell-e dekantálni a pezsgőt?

 

Egészen a legutóbbi időkig határozott nem lett volna a válasz a fenti kérdésre. A nagyobb felületen csak hamarabb elillannak a buborékok – hangzott hozzá a magyarázat. Pár éve azonban a szakemberek és maguk a Champagne-i termelők is felülbírálták álláspontjukat. Úgy vélik, bizonyos esetekben kifejezetten ajánlatos egy gyors (15-30 perces) és kímélő szellőztetés. A zárkózottabb fiatal tételeknél, különösen az évjáratosaknál, a dekantálás kihozhatja az illatokat és elegánssá teheti a felhabzást. Léteznek már speciális, kifejezetten a pezsgő dekantálására kifejlesztett edények, szóval tényleg nem ördögtől való a dolog.

 

Milyen pohárból fogyasszuk?

 

Hosszú évtizedekig a keskeny, magas pezsgőspohár, az úgynevezett flőte számított egyeduralkodónak. Egyrészt ebben a leglátványosabbak a felszálló buborékok, melyek ráadásul így hosszú ideig érintkeznek az itallal, még frissebbé téve a kortyot. Ez főleg az egyszerűbb ízvilágú buborékos boroknál elsődleges szempont. A komplexebb tételeknek viszont kifejezetten jót tesz, ha nagyobb szájú pohárban kínálják. Több levegővel érintkezik a pezsgő felülete, ez segíti az aromák kibontakozását. Szakemberek ezért egyre gyakrabban mondogatják, hogy igazából a hagyományos borospoharak a legjobbak a pezsgőkhöz is. A legjobb talán az, ha mindkettőt kipróbáljuk és mi magunk döntünk!

 

Meddig tároljuk kibontás után?

 

Kibontás után, mindenféle óvintézkedés nélkül a pezsgő hűtőben tartva is mindössze 3-5 napig marad élvezhető. Ezután már minden buborék elillan belőle, az illatok és aromák javával együtt. Léteznek speciális lezárók, amelyek megakadályozzák a szén-dioxid eltávozását, ezek azonban nem olcsók. Az üveg nyakába helyezett kiskanál, mint késleltetésre alkalmas eszköz, mítosz, nincsen valóságalapja.

A legbiztosabb módszer persze az, ha bontás után azonnal elfogy az egész palack. Ami, lássuk be, nem egy lehetetlen küldetés. Hiszen az egykori angol miniszterelnök, Winston Churchill is megmondta már: „A magnum üveges Champagne a tökéletes két úriember számára egy étkezéshez. Főleg, ha az egyik nem iszik.”

URL másolása Facebook megosztás Twitter megosztás
Lapozás vissza Lapozás előre

Ha február, akkor furmint!

Elolvasom

Hamarosan kezdődik Európa egyik legnagyobb nemzetközi borexpója

Elolvasom

Bor Szentendrén? Igen!

Elolvasom

Tisztelettel kell fordulni a borhoz – Generációváltás a fogyasztóknál

Elolvasom
2019 - 2024 Bor.hu Minden jog fenntartva!
Spotify Facebook Youtube Instagram tiktok