2024 november 18. / Ercsey DánielURL másolásaFacebook megosztásTwitter megosztás

Sikk-e, ha natúr?

Van annak már két éve is, hogy egy hazai boros magazinba Natúr francia címmel írtam cikket. Azóta sok víz lefolyt a Sión, kirobbant, majd elcsitult egy vezető hazai hírportál videója kapcsán a natúrboros botrány, és afölött is napirendre tértünk, hogy kinek mitől nem fordul ki a gyomortartalma. Eközben persze én magam is fejlődtem, vagyis – ha lehet ilyet mondani – még több natúr vagy natúrnak mondott bor került a poharamba és utána a köpőcsészébe. Ez utóbbinak – ha valaki félreértené – semmi köze a minőséghez, én kóstoláskor majdnem mindent kiköpök…

Azóta is időről időre elcsábulok, főleg, mert delejesen hatnak rám a címkéken szereplő rohamsisakos majmok, kifigurázott náci idézetek, csöpögős arannyal festett, egyiptomi halotti maszkok és egyéb ínyencségek. Valljuk be, lejárt az ideje a stilizált kastélyábrázolásoknak, a Times New Roman feliratoknak, sőt talán a château szónak is, gondoljunk csak a szerbiai Chichateau Borászatra, ahol minimális területről igazán menő és hipszter (tegyük hozzá gyorsan, hibátlan) borokat szűrnek! Persze a név nemcsak a francia château-k kifigurázása, hanem utalás a közelben található, ortodox šišatovaci kolostorra is. De vajon elegendő-e az, ha natúr a borunk? Egyáltalán, ki mit ért ezen?

 

 

Egyesek szerint a natúr azt jelenti, hogy „nem teszek hozzá, de nem is veszek el belőle semmit”, vagyis nem kénezem a bort, nem derítem, nem szűröm, értelemszerűen nem adok hozzá savat, tanninport, cukrot, répalevet, gránátalmaszirupot, bentonitot, fahéjat és szegfűszeget, nem keverek a murciba felmosórongyot és boszorkányok szemöldökét, de ha ez utóbbi véletlenül belekerült a szőlőben, akkor biztosan benne is hagyom.

 

Karner Fanni

 

Mások már elnézőbbek: némi kén azért belefér, nehogy kárba vesszen az egész éves munka, persze ehhez nem feltétlenül kell kén, elég a hosszabb héjon áztatás is, de azért a kén sem árt. Megint mások már a szőlőben kezdik a dolgot, eszerint lehet egy terület bio- vagy biodinamikus, organikus – és maga a borász esetleg atletikus –, annak függvényében, hogy a művelésmód tekintetében a gazda mennyire megengedő: vagyis jöhet a traktor és a bazi nagy ökológiai lábnyom, vagy marad a kasza, a kapa és a nagyharang. A biodinamikus művelés kapcsán már belefutottam egy-két pofonba és zsákutcába, úgyhogy maradjunk annyiban, hogy nem egészen biztos, hogy a rendszernek köze van Jancsó Miklós filmjeihez, amelyekben mezítelen lányok szaladgálnak a mezőn holdtöltekor, de az biztos, hogy köze van a hold ciklusaihoz, amelyek befolyásolják a nedvek áramlását a növényben, akárcsak az árapályt a tengerekben, és ha jobban belegondolunk, azért ebben van valami.

 

 

Mindenesetre a lényeg fogyasztói szempontból a termék, vagyis a bor. Nem igaz? Persze ez sem ennyire egyszerű: vannak olyan szupertudatos fogyasztók, akik a fenntarthatóság érdekében hajlandóak bizonyos engedményeket tenni a borok ízénél. Itt nem arra kell gondolni, hogy megisszák az ihatatlant is, csupán arra, hogy elnézőbbek az apróbb testi hibákkal, mint a konvencionális borokat kedvelő társaik. Netán nem is tekintik hibának azt, hiszen végső soron ki mondja meg, hogy mi a hiba és mi nem az? A régi iskolán nevelkedett, konzervatív fogyasztók viszont akár vaskalaposnak is tűnhetnek, hiszen némi brett – vagyis istállószag –, egéríz és zavarosság náluk kiveri a biztosítékot. Vajon hol van a határ hiba és hiba között? Mi számít megbocsáthatónak és mi nem? Én – megpróbálván a legtöbb fogyasztót képviselni – azt vallom, hogy ha egy bor nem büdös – vagyis nincs olyan szaga, hogy nem szeretném meginni –, az már jó. Ha pedig belekortyolva nem marja le a zománcot a fogamról, nincs rothadósajt-íze és nem nyálkás az állaga, akkor bőven elért arra a szintre, hogy érdemes legyen beszélni róla. A színről és a kinézetről direkt nem szóltam egy szót sem – a pét-natok és a hordós rozék korában, amikor a ramato stílusban elkészített, narancsos-rézszínű szürkebarátok uralják a hipszter közízlést, ez már vérbeli boomer hozzáállásnak hatna. Fogadjuk el, hogy a bor, ha a készítője ezt akarta – és itt fontos a tudatosság –, lehet zavaros, sőt, van olyan szegmens a piacon, ahol fel is kell rázni a palackot a bontás előtt, hogy biztosan zavaros legyen!

 

Tomcsányi Árpád

 

Összegzés helyett álljon itt néhány olyan bor, ami maradandó élményt okozott, annak ellenére – vagy éppen azért –, mert natúr! Egly Márk rozé pét-natja eleve merlot és furmint házasítás, szóval bőven kiveri a biztosítékot, de ennek, valamint a naturista készítési módnak semmi nyoma a pohárban. Ugyanez a helyzet Sándor Zsolt összes cserszegi fűszeresével. Azért írom, hogy összes, mert jószerével csak vörösbort nem készített eddig a cserszegiből, minden mást már igen! Igazi somlói élmény volt Tomcsányiék traminije, szerethetőek a Sziegl Pince kadarkái, a badacsonyi Bencze Birtok elegáns fehérborai és a mátrai Karner Gábor feszes vöröse. A villányi Wassmann cabernet franc-járól a fekete öves borjedik sem mondják meg, hogy natúr, de Losonci Bálint gyöngyöspatai borairól is előbb ugrik be az elegancia szó, mint bármi más. Ezek a borok és ezek a borászok mind-mind a natúr szemléletet követik így vagy úgy. Van, aki biodinamikus, és olyan is, aki nem. Van, aki a holdnaptár szerint kel és fekszik, de másnak belefér, hogy autóval megy a kisboltba sajtért. Az azonban közös bennük, hogy megalkuvás nélkül hisznek a minőségben, és erről nap mint nap meggyőzik a fogyasztókat is. Engem legalábbis már ráébresztettek, hogy érdemes próbát tenni a borvilág naturista felével is. Most ti jöttök, kedves fogyasztók!

 

URL másolása Facebook megosztás Twitter megosztás
Lapozás vissza Lapozás előre

Szuper magyar eredmények, sok cseh trófea és platinaérem az olaszrizlingvébén

Elolvasom

Emblematikus dűlőink: az Ördögárok

Elolvasom

A hordó „kézjegye”

Elolvasom

Hallottatok már a kék arbstról?

Elolvasom
2019 - 2024 Bor.hu Minden jog fenntartva!
Spotify Facebook Youtube Instagram tiktok