2021 október 06. / Szombati Orsi

Szombati Orsi: Kalandozások a Felső-Pannon borrégió

Pannonhalma – Győr: a hit, bor és kultúra szerelmeseinek

1. nap

Ezeréves kereszténység, világörökségi élmények Pannonhalmán. A Dunántúl egyik legértékesebb kulturális műemléke, Szent István öröksége a Felső-Pannon borrégióban.

 

Pannonhalmi Főapátság

 

Ha egy olyan helyet kellene megnevezni Magyarországon, amit mindenkinek látnia kell egyszer az életben, akkor a Pannonhalmi Bencés Főapátság minden bizonnyal a képzeletbeli dobogó valamelyik fokán végezne. A Szent Márton-hegy tetején trónoló épületegyüttes már messziről látogatásra invitál, és a legjobb, amit tehetsz, hogy engedelmeskedsz a hívó szavának. Az apátság falain belül egy varázslatos időutazás vár rád, ahol a bencés szerzetesek mellett szinte magad előtt látod Géza fejedelem és Szent István alakját. Azokét az ősökét, akik nélkül Pannonhalma és hazánk keresztény bölcsője ma nem létezne. Az 1996-ban a világörökség részévé választott apátságot, ha kedved tartja egyénileg, audio guide segítségével, vagy pedig egy másfél órás vezetett túra keretében is felfedezheted. A Pannonhalmi Főapátság kapuja péntektől vasárnapig 9-16 óra között, kicsik és nagyok számára egyaránt nyitva áll. Ha belépsz rajta, biztosan nem fogsz csalódni!

 

Világörökségi látnivalók

 

De mik is azok a látnivalók, amikért érdemes felvenni a Pannonhalmi Főapátságot a hazai bakancslistánkra? A nap kezdéseként csodáld meg a bazilika háromhajós templomát, ami a ma is itt élő bencés szerzetesek imahelye. Sétálj végig a román stílusú altemplomban, valamint a kerengőn, és vedd szemügyre Róth Miksa elképesztő üvegfestményeit a Szent István-kápolnában. Gondolnád, hogy nem is üvegre festette, hanem opálra? Hasonló wow-élményeket tartogat a könyvtár épülete, ahol a legrégebbi magyar írásos emlékeket őrzik (köztük a Tihanyi apátság alapítólevelét is), és másolat formájában te is találkozhatsz velük. A freskókat elnézve az ember már-már a mennyben érzi magát, ám az apátság gyógynövénykertjének felkeresése is megér egy misét. Itt ugyanis nemcsak a középkor óta gyógyírként használt természet kincsei várnak ránk, hanem likőr- és csokoládékóstolásra is lehetőség nyílik, utóbbi a gyerekek legnagyobb örömére. A nap élményeinek megkoronázásaként jelentkezzetek be baráti vagy családi társasággal az Apátság Pincészetébe, ahol a környéken készített minőségi fehér-és vörösborok, köztük rajnai rizling, fűszeres tramini vagy pinot noir kerülnek terítékre. Akármelyiket is választjátok, az ízlelőbimbóitok biztosan nem maradnak hálátlanok.

 

2. NAP

 

Természetközeli élmények, kirándulások Pannonhalma környékén az egész család számára.

 

Lombkorona-tanösvény és kilátótúra

 

Pannonhalmán tett kirándulásunk nem lehet teljes az arborétumban és az apátság közelében tett erdei séta nélkül. Vedd célba reggel az ingyenesen látogatható lombkoronasétányt! Ám nem puskagolyó módjára, hanem szép komótosan, hogy közben legyen időd megcsodálni a Boldogasszony-kápolna mellett a Millenniumi emlékmű épületét is. Tudtad, hogy utóbbi egyike azon hét építménynek, amelyet a honfoglalás 1000 éves évfordulójára emeltek? A lombkoronasétányhoz érkezve egy varázslatos világ tárul eléd a fapallós szerkezetről, amely babakocsival és kerekesszékkel közlekedők számára egyaránt megközelíthető. Miután elmerültél Pannonhalma és a szőlődűlők látványában, magadba szívtad a napsugarakat, utána lásd a tájat madártávlatból is. Kapaszkodj fel a Boldog Mór-kilátó tetejére, amely nevét az apátságban élt bencés szerzetes és későbbi püspök után kapta. Bár a 20 méteres torony megmászása némi fittséget igényel, erőfeszítéseid jutalma egy egészen különleges látványvilág lesz. A kilátó tetejéről ugyanis kirajzolódik a lombkorona sétány hal alakja, amely a legősibb bibliai szimbólumok egyike. Pannonhalmán a kereszténység, a történelem és a természet ennyire kéz a kézben járnak. Lenyűgöző, ugye?!

 

Nyúli pincesor

 

A Felső-Pannon borrégió nemcsak napérlelte szőlőfürtjeinek ízében, hanem hangulatában is tálcán kínálja a mediterrán életérzést. Ennek ékes bizonyítéka a Győrtől és Pannonhalmától egyaránt 15 perc autóútra fekvő Nyúl települése, ahol már a 11. században is foglalkoztak borkészítéssel. Ám nem akármilyen környezetben tették mindezt. Európa egyik legnagyobb homokkővölgyében ugyanis szurdikba vájták a borospincéket. Nem elírás, a szurdok neve találóan tényleg Szurdik. A képeslapszerű pincesoron több száz éves matuzsálemekkel találkozhatsz, amelyek 20-30 méteres mélysége ideális körülményeket biztosított évszázadokon keresztül a fahordókban érlelt borok tárolására. Vidd magaddal otthonodba Nyúl ízeit egy-egy palack Cseri, Szemenyei vagy Hangyál borba zárva. Ám még jobb, ha előtte családias környezetben, egy helyi pincészetben merülsz el a zamatos ízek világában.

 

3. NAP

 

Barokk terek, műemlékek, kultúra. Minden, ami Győr 750 éve.

 

Káptalandomb

 

Győr legősibb magját és szívét a Káptalandombon találod, ahol egykor a rómaiak Arrabona tábora volt, és ahol I. István a püspökség és a várispán székhelyét jelölte ki. A domb a szakrális és történelmi érdekességek valódi kincsesbányája, 2020 tavasza óta pedig már a nemzeti emlékhelyek között is szerepel. Ne menj el úgy Győrből és a Káptalandombról, hogy a Püspökvár 38 méter magas tornyából ne vetettél volna egy pillantást a 750 éves város látképére. Bár a vendégmarasztaló kilátástól nehéz búcsút venni, de érdemes a földre szállni és megkeresni Szent László hermáját a látogatóközpont macskaköves udvarában. Az aprócska fülke hazánk egyik legjelentősebb szakrális emlékét és az ötvösművészet remekét rejti. Nevezetesen egy arany szarkofágfejet, amelyben a kutatások alapján valóban Szent László koponyájának darabjai rejlenek. Ráadásul ez az egyetlen hitelesnek tartott Árpád-házi királyábrázolásunk is, amely arckép a történelemkönyvek oldaláról bizonyára régi ismerősként köszön

 

 Győri városi séta

 

Ha egy kis pezsgésre vágysz, és mindezt olyan helyen élnéd át, ahol a történelem és a kultúra az „utcán” járnak, ne habozz, vesd bele magad Győr városi forgatagába. A legjobb, ha gyalogosan indulsz el Magyarország műemlékekben második leggazdagabb vidéki városának felfedezésére, ahol a klasszicista és barokk épületek egy négyzetméterre jutó arányára biztosan nem lehet panasz. Eszterházy Palota, Nemzeti Színház, Városháza, Vastuskós-ház, Kreszta-ház. Felsorolni is szinte lehetetlen, mennyi történelmi emlék rejlik a városban. A sarokerkélyek mellett vedd szemügyre a különleges cégéreket, Győr büszke jelképeit is. A jó hír, hogy itt szerencsére nem kell tartanod attól, hogy a táblák a fejedre potyognak, mint ahogy az Mekk Elek, az ezermester kecske esetében történt. No de ha már mesterségeknél és borvidéknél tartunk, tudtad, hogy Jedlik Ányosnak nemcsak a dinamó, hanem a szódásszifon feltalálását is köszönhetjük? Emlékét a győri Jedlik-csobogó mellett egy jó beszélgetés mellől elmaradhatatlan boros nedű is őrzi. Hogy mi is ez pontosan? Hát a fröccs, amit Jedlik Ányos alkotott meg a szóda segítségével, hiszen „így mégiscsak könnyebb, és az ízét sem veszti el”.

5 borkoktél, ami túlmutat a fröccs-sangria kombón!

Elolvasom

A Bor a vendéglátásban képzésre még elérhető néhány hely

Elolvasom

Kortárs borok, kortárs versek

Elolvasom

Három tudnivaló a BalatonBorról

Elolvasom

Hat hagyományos borrégió, hat friss üzenet

Elolvasom

Hogyan szervezz meg egy bortúrát?

Elolvasom
2019 - 2021 Bor.hu Minden jog fenntartva!
Facebook Youtube Instagram