2020 november 10. / Szűcs-Balás Vera
November elején véget ért az ország 7 városában megrendezett ingyenes "Bor a vendéglátásban" képzéssorozat, összesen közel 250 fő részvételével, a Magyar Turisztikai Ügynökség szervezésében.
A képzési napokra hamar beteltek a helyek, ami jól mutatta, hogy a vendéglátás területén dolgozók is tudatában vannak a borokkal kapcsolatos ismeretek jelentőségének. Fontosnak tartják, hogy a kollégák ismerjék és tudják alkalmazni a magyar borokat éttermi munkájuk során, legyen szó bor-étel párosításról, borlap összeállításról, vagy a borajánlás megfelelő módjáról.
A képzésen elhangzott információk minden, étteremben, illetve vendéglátásban dolgozó számára hasznos tudásanyagot jelentenek, a szervező Magyar Turisztikai Ügynökség ezért oktatóvideókat is készített, melyek ingyenesen elérhetők a https://kepzes.bor.hu/oktatovideok oldalon.
A videókban Herczeg Ágnes nemzetközi borakadémikus és Szik Mátyás örökös sommelier bajnok tolmácsolásában hallgathatjuk és nézhetjük meg az alábbiakat:
* Szőlő- és borismereti alapok
* A borok kóstolása és értékelése
* 22 borvidékünk jellemzői borrégiós bontásban
* A borrégiók gasztronómiai sajátosságai
* Sommelier alapismeretek
A weboldalon az érdeklődők megtalálják a képzések prezentációit, így akár önállóan is megismerkedhetnek az ismeretszerző borkóstolás alapjaival, hazánk szőlő- és borkultúrájával.
A hosszú távú cél, hogy azon hazai vendéglátóhelyeken, ahol elérhetők magyar borok, ott az itallap összeállításától kezdve a borok felszolgálásáig tudatosan használják és tolmácsolják a vendég felé a magyar borászat kiemelkedő értékeit.
TOVÁBB AZ OKTATÓVIDEÓKRA
A homok mint terroirjelleg
Természetes úton mégis hogy lehet ilyet?
A kékfrankos és a Szekszárdi borvidék
A derűből nem akarok kifogyni soha
Vulkánok nyoma a pohárban
Most a borokra figyelek
Pincér, egy kőbányait!
A világ legjobbjai között a Gizella Pince 2019-es aszúja