2020 november 10. / Szűcs-Balás Vera
November elején véget ért az ország 7 városában megrendezett ingyenes "Bor a vendéglátásban" képzéssorozat, összesen közel 250 fő részvételével, a Magyar Turisztikai Ügynökség szervezésében.
A képzési napokra hamar beteltek a helyek, ami jól mutatta, hogy a vendéglátás területén dolgozók is tudatában vannak a borokkal kapcsolatos ismeretek jelentőségének. Fontosnak tartják, hogy a kollégák ismerjék és tudják alkalmazni a magyar borokat éttermi munkájuk során, legyen szó bor-étel párosításról, borlap összeállításról, vagy a borajánlás megfelelő módjáról.
A képzésen elhangzott információk minden, étteremben, illetve vendéglátásban dolgozó számára hasznos tudásanyagot jelentenek, a szervező Magyar Turisztikai Ügynökség ezért oktatóvideókat is készített, melyek ingyenesen elérhetők a https://kepzes.bor.hu/oktatovideok oldalon.
A videókban Herczeg Ágnes nemzetközi borakadémikus és Szik Mátyás örökös sommelier bajnok tolmácsolásában hallgathatjuk és nézhetjük meg az alábbiakat:
* Szőlő- és borismereti alapok
* A borok kóstolása és értékelése
* 22 borvidékünk jellemzői borrégiós bontásban
* A borrégiók gasztronómiai sajátosságai
* Sommelier alapismeretek
A weboldalon az érdeklődők megtalálják a képzések prezentációit, így akár önállóan is megismerkedhetnek az ismeretszerző borkóstolás alapjaival, hazánk szőlő- és borkultúrájával.
A hosszú távú cél, hogy azon hazai vendéglátóhelyeken, ahol elérhetők magyar borok, ott az itallap összeállításától kezdve a borok felszolgálásáig tudatosan használják és tolmácsolják a vendég felé a magyar borászat kiemelkedő értékeit.
TOVÁBB AZ OKTATÓVIDEÓKRA
„Sparkling Central-Europe”
„Tiéd a mérték!” – Nyílt levél a borkultúráért
Nemzetközi kampányok 2025 - Felhívás a hazai borászatoknak!
Badacsonyi-e és egyáltalán magyar-e a hungarikumok közé bejegyzett kéknyelű?
Emblematikus dűlőink: az Ördögárok
Merre tovább, BalatonBor? – interjú a Balatoni Kör elnökével a 10. évforduló alkalmából
A hordó „kézjegye”
Van okunk az optimizmusra