2023 április 20. / Magyar BorURL másolásaFacebook megosztásTwitter megosztás

Teltházas Tokaj mesterkurzus Strasbourgban

Április 15-16-án zajlott az elzászi Strasbourgban a Le Mondial des Vins Blancs fehérboros világverseny, amelynek magyar vonatkozása is volt: sikeres teltházas előadás tokaji borokkal. Hazánk boraira a nemzetközi zsűri tagjai és a világ legjobb sommelier-je is kíváncsi volt az előadást követően…

A Le Mondial des Vins Blancs világversenyhez kapcsolódó mesterkurzus sorozat április 16-án került megrendezésre, ennek keretében Magyarország mellett Ausztria, az olasz Liguria és Collio tartományok, Japán, az Egyesült Államok és a házigazda Elzász mutatkozott be a szakmai közönségnek.

 

A mesterkurzusokat bemutató közvetítés egy képkockája – fotó: Orosz Gabriella

 

Az 50 fős magyar masterclasst Orosz Gabriella borszakértő tartotta, a Tokaji borvidék múltját és jelenét, az őshonos szőlőfajtákat és a borkülönlegességek készítésének eljárását is bemutatva. A Pajzos Pincészet, a Tokaj-Oremus, a Balassa Bor és a Holdvölgy egy-egy tételét kóstolhatták a rendezvény oldalán regisztráló érdeklődők, a „Tokaj, egy legendás terroir modern és sokoldalú borokkal” címmel zajló masterclasson. A sort a Holdvölgy 2019-es Vision Birtokválogatás házasítása nyitotta, majd egy 2021-es Szent Tamás száraz furmint következett Balassa Istvántól, illetve egy 2021-es késői szüretelésű Furmint New Age a Pajzostól, végül a Tokaj-Oremus 2013-as 6 puttonyos aszúja zárta a borsort.

 

Orosz Gabriella borszakértő és a négy tokaji tétel – fotók: Orosz Gabriella

 

Másnap, a verseny díjátadóján a bírák és díjazottak mellett újságírók, sommelier hallgatók és oktatók is kíváncsiak voltak a kiemelt helyszínen bemutatott magyar borokra. Az egyik legelismertebb francia szakember, a rendezvény elzászi fővédnöke és egyben az 1989-es sommelier világbajnok Serge Dubs is megkóstolta a bemutatott tételeket és lelkesen idézte fel személyes emlékeit Tokajjal kapcsolatban. A magyar borokat is forgalmazó Le Théâtre du Vin borszaküzlet vezetője, Christophe Lavigne büszkén emelte ki a Holdvölgy palackot, amit a helyiek megtalálnak strasbourgi üzletének kínálatában is.

 

Serge Dubs sommelier világbajnok és Christophe Lavigne borkereskedő is kíváncsiak voltak a magyar borokra – fotók: Orosz Gabriella

 

Jóllehet magyar tételek idén nem voltak a versenyen indulók között, a rangos eseményen hazánk mégiscsak ott tudott lenni a nagy érdeklődés övezte előadásnak köszönhetően.

Gratulálunk a sikeres részvételhez!

 

 

URL másolása Facebook megosztás Twitter megosztás
Lapozás vissza Lapozás előre

Társasjáték, bortúrák, pincelabirintus: Budafokon minden megtörténhet

Elolvasom

Pezsgő kisokos: hogyan tároljuk, hogyan bontsuk, miből igyuk?

Elolvasom

Tanulás az egész élet!

Elolvasom

Bárdos Sarolta a Borászok Borásza!

Elolvasom