2023 április 20. / Magyar Bor
A Le Mondial des Vins Blancs világversenyhez kapcsolódó mesterkurzus sorozat április 16-án került megrendezésre, ennek keretében Magyarország mellett Ausztria, az olasz Liguria és Collio tartományok, Japán, az Egyesült Államok és a házigazda Elzász mutatkozott be a szakmai közönségnek.
A mesterkurzusokat bemutató közvetítés egy képkockája – fotó: Orosz Gabriella
Az 50 fős magyar masterclasst Orosz Gabriella borszakértő tartotta, a Tokaji borvidék múltját és jelenét, az őshonos szőlőfajtákat és a borkülönlegességek készítésének eljárását is bemutatva. A Pajzos Pincészet, a Tokaj-Oremus, a Balassa Bor és a Holdvölgy egy-egy tételét kóstolhatták a rendezvény oldalán regisztráló érdeklődők, a „Tokaj, egy legendás terroir modern és sokoldalú borokkal” címmel zajló masterclasson. A sort a Holdvölgy 2019-es Vision Birtokválogatás házasítása nyitotta, majd egy 2021-es Szent Tamás száraz furmint következett Balassa Istvántól, illetve egy 2021-es késői szüretelésű Furmint New Age a Pajzostól, végül a Tokaj-Oremus 2013-as 6 puttonyos aszúja zárta a borsort.
Orosz Gabriella borszakértő és a négy tokaji tétel – fotók: Orosz Gabriella
Másnap, a verseny díjátadóján a bírák és díjazottak mellett újságírók, sommelier hallgatók és oktatók is kíváncsiak voltak a kiemelt helyszínen bemutatott magyar borokra. Az egyik legelismertebb francia szakember, a rendezvény elzászi fővédnöke és egyben az 1989-es sommelier világbajnok Serge Dubs is megkóstolta a bemutatott tételeket és lelkesen idézte fel személyes emlékeit Tokajjal kapcsolatban. A magyar borokat is forgalmazó Le Théâtre du Vin borszaküzlet vezetője, Christophe Lavigne büszkén emelte ki a Holdvölgy palackot, amit a helyiek megtalálnak strasbourgi üzletének kínálatában is.
Serge Dubs sommelier világbajnok és Christophe Lavigne borkereskedő is kíváncsiak voltak a magyar borokra – fotók: Orosz Gabriella
Jóllehet magyar tételek idén nem voltak a versenyen indulók között, a rangos eseményen hazánk mégiscsak ott tudott lenni a nagy érdeklődés övezte előadásnak köszönhetően.
Gratulálunk a sikeres részvételhez!
„Nem csak olyan borokat kell készíteni, amitől mindenki rögtön vigyázzba áll.” – beszélgetés idősebb Heimann Zoltánnal, a 2023-as év Borászok Borászával
Teltházas Tokaj mesterkurzus Strasbourgban
Sikeres borpromóciós rendezvény Rómában
Kóstolás mesterfokon
Képriport: részvétel a ProWein kiállításon
Tavaszi rendezvények borospohárral a kézben
Három magyar nagyarany és három Best of Show díj a Mundus Vini versenyen!
Egy boros úticél, ami még nincs túlhájpolva: Monor