2024 július 09. / Szabó Edit/ fotók: Kovács Nimród Borászat, Etyeki KúriaURL másolásaFacebook megosztásTwitter megosztás

Tűz, víz, levegő – ilyen a magyar pinot noir

Noha maga a szőlőfajta valóságos primadonna, a belőle készült bort Mérész Sándor, az Etyeki Kúria főborásza és Kovács Nimród, az egri Kovács Nimród Borászat tulajdonosa egyaránt kedvenceként említi. Mindkét pincészet borai kiválóan szerepelnek a rangos nemzetközi versenyeken, ezért arra kértük őket, hogy osszák meg velünk a pinot noirral kapcsolatos tapasztalataikat.

Ha borászokkal beszélgetve a pinot noirra terelődik a szó, tízből kilencen biztosan azt mondják, hogy ez a szőlőfajta adja a világ legelegánsabb borait. Tűz van benne, ami lángra lobbantja a lelket, föld, ami nem engedi, hogy talajt veszítsünk, és levegő, amitől akkor is légiesen könnyed a korty, ha egyébként a világ legfajsúlyosabb borát ízleljük. Kiszámíthatatlan és ellentmondásokkal teli, üzenetei mégis egyértelműek.

 

 

A pinot noirtól senki ne várjon mélyrubin színt, sápadt cseresznyepirossága azonban csak a tudatlan fogyasztókat téveszti meg. Árnyalatokba rejtőző primadonna, tudja, hogyan vegyen le a lábáról bárkit, aki csak egyszer is eljut addig, hogy beszívja az illatát.

 

 

A szőlőfajta hazája Franciaország, azon belül is Burgundia, ahol hosszú évszázadok óta élvezi a kissé hűvös klímát, és neveli fenyőtobozra emlékeztető formájú, apró bogyókat adó fürtjeit. Őshazáján kívül az Amerikai Egyesült Államokban és Németországban termelik viszonylag nagy területen, de a világ számos pontján telepítik, mert nagyra értékelik a belőle készült bort.

Igaz, hogy nem túl nagy termőterületen, de Magyarországon is megtaláljuk. Nálunk is a hűvösebb helyeken ad figyelemre méltó termést, ezért – különösen az utóbbi, melegebb években – az Egri, az Etyeki és a Pannonhalmi borvidéken készítenek belőle kiemelkedő minőségű tételeket.

 

„A világ legjobb vörösborai között tartják számon”

Amikor Mérész Sándor 2009-ben az Etyeki Kúriához szegődött, a pinot noir már ott volt a pincészet szőlőskertjeiben. Nagy valószínűséggel a korábbi osztrák tanácsadó, Rudolf Križan javaslatára telepítették. A fajta nem volt idegen arrafelé, a Törley Pezsgőpincészet területein is termett, bár ők pezsgő alapanyagának szánták, az Etyeki Kúria pedig kifejezetten vörösbort akart készíteni belőle. Mérész Sándor addigra már megfordult a földgolyó számos borvidékén, és pontosan tudta, hogy milyen nagy becsben tartja a világ a fajtát. Ő maga is szívesen iszik pinot noirt, mert ahogyan fogalmaz: „Könnyed, gyümölcsös és nagyon elegáns. Nem csoda, hogy a világ legjobb vörösborai között tartják számon.” A főborász dolgozni is szeret a pinot noirral, mert rozé, pezsgő és vörösbor egyaránt készíthető belőle. A pincészet saját területeiből hat hektáron termesztik, az északabbra húzódó ültetvények adják a pezsgő, a kissé délebbre találhatók a vörösbor alapanyagát.

 

 

Mérész Sándor azt mondja, hogy a globális felmelegedés sajnos már Etyeken is érezteti hatását, de elsősorban nem a meleg, hanem a csapadékeloszlás jelent problémát. „Teljesen másként kell művelni a szőlőt, mint húsz éve. Akkor mindent kinyitottunk, most pedig mindent takarunk, körültekintőbben végezzük a zöldmunkát, és nem levelezzük ki a fürtzónát, hogy a szőlő árnyékban maradjon, ne töppedjen idő előtt a szem. Azzal viszont nincs mit tennünk, ha két hónapig nem esik az eső. Lehet, hogy itt az ideje végiggondolni az öntözés lehetőségeit.

Az Etyeki Kúria főborásza szerint a jó pinot noir titka a jó termőhely és a megfelelő szüreti időpont. Ez a szőlő nem egyszerű eset, finoman kell vele bánni, mert vékony héjú, sérülékeny, könnyen megtámadja a botritisz, a kompakt, tömör fürtökben egyszerűbben terjed a rothadás, a levelek által nem takart bogyó pedig megég. Az Etyeki Kúriában szinte mindent géppel szüretelnek, a chardonnay-t vagy a merlot-t úgy szedi a kombájn, mint az álom, de a vékony héjú pinot noir nem tűri a gépi szüretet. Kézzel takarítják be, kis ládába gyűjtik, és a pincében még egyszer átválogatják az egészet, hogy csak az ép szemek kerüljenek a mustba.

 

 

„Aki hosszú távra tervez – és a pinot noir esetében ezt megtehetjük –, az mindenképpen érlelje a borát!” – tanácsolja Mérész Sándor. A hordó kézenfekvő lehetőség – ő maga 300 litereseket használ, és a válogatásborokat 100%-ban új hordóba teszi –, de vannak már alternatív megoldások is. Az Etyeki Kúria például nemrég helyezett el a pincében egy betontartályt, mások a modern Flexcube-ra esküsznek.

Ha élete legjobb pinot noir borairól kérdezzük, Mérész Sándor a sajátjai közül egyértelműen a 2007-es évjáratot említi, de ma már a 2014-es is egyre szebb formát mutat. A legemlékezetesebb találkozása 2003-ban volt a fajtával, amikor bejutottak az egyik leghíresebb burgundiai pincészet, a Romanée-Conti kóstolójára. Hét évjárat pinot noir bora került a poharukba, vissza egészen az 1950-es évekig. „Az valóban életre szóló élmény volt” – emlékezik Mérész Sándor, aki természeténél fogva kerüli a szuperlatívuszokat, tehát ha így fogalmaz, azt vegyük is szó szerint, nincsen benne semmi túlzás.

 

„A kék szőlők királynője”

Az Egri borvidék nagyon sokat köszönhet a 2005-ben fiatalon elhunyt borásznak, Gál Tibornak. Ő volt az, aki nyitott szemmel járva a világban újabb és újabb szőlőfajtákkal kísérletezett egri birtokán, és komoly szerepe volt abban, hogy a viognier, a syrah és a pinot noir elterjedt a borvidéken.

 

 

Aki rendszeresen látogatja a borfesztiválokat és a kóstolókat, talán még emlékszik rá, hogy Kovács Nimród, a róla elnevezett egri borászat tulajdonosa néhány évvel ezelőtt gyakran tűnt fel egy 777 feliratú pólóban. És hogy mit jelent a 777? Annak a dijoni pinot noir klónnak a neve, amivel a pincészet Nyilasmár-dűlőben lévő területeit betelepítették. A klónt Kent Barthman, a pincészet kaliforniai tanácsadója ajánlotta, és úgy tűnik, bevált. A bor kirobbanóan gyümölcsös, tökéletesen hozza a fajtára jellemző málnás, piros ribizlis jegyeket, na meg a hordóból származó aromatikát, mert Kovács Nimród – borásztársaival egyetértésben – úgy gondolja, hogy a hosszú, tölgyfa hordós, majd palackos érlelés teszi a pinot noirt kerekké és bársonyossá.

 

 

„Ez a szőlőfajta a személyes kedvencem. Nem véletlenül a kék szőlők királynője, a világ legkülönlegesebb és legdrágább borait lehet belőle elkészíteni” – mondja Kovács Nimród, aki szerint a globális felmelegedés egyelőre kifejezetten jót tett az Egri borvidék bizonyos területeinek. „Ez a hely most olyan, mintha két kiváló pinot noir termőhely, a kaliforniai Russian River Valley és a burgundiai Musigny találkozna Észak-Magyarország talaján. Itt vagyunk a bikavér hazájában, mégis a chardonnay és a pinot noir a két legsikeresebb borunk.

 

URL másolása Facebook megosztás Twitter megosztás
Lapozás vissza Lapozás előre

A világ legjobbjai között a Gizella Pince 2019-es aszúja

Elolvasom

Poncichterek, akik a zöld velteliniben és a kékfrankosban hisznek

Elolvasom

„Igazából mindig is a nyári borok specialistái voltunk”

Elolvasom

„A kékfrankosban a sokszínűség és a megbízhatóság a csodás”

Elolvasom
2019 - 2021 Bor.hu Minden jog fenntartva!
Spotify Facebook Youtube Instagram tiktok