2024 július 09. / Szabó Edit/ fotók: Kovács Nimród Borászat, Etyeki KúriaURL másolásaFacebook megosztásTwitter megosztás

Tűz, víz, levegő – ilyen a magyar pinot noir

Noha maga a szőlőfajta valóságos primadonna, a belőle készült bort Mérész Sándor, az Etyeki Kúria főborásza és Kovács Nimród, az egri Kovács Nimród Borászat tulajdonosa egyaránt kedvenceként említi. Mindkét pincészet borai kiválóan szerepelnek a rangos nemzetközi versenyeken, ezért arra kértük őket, hogy osszák meg velünk a pinot noirral kapcsolatos tapasztalataikat.

Ha borászokkal beszélgetve a pinot noirra terelődik a szó, tízből kilencen biztosan azt mondják, hogy ez a szőlőfajta adja a világ legelegánsabb borait. Tűz van benne, ami lángra lobbantja a lelket, föld, ami nem engedi, hogy talajt veszítsünk, és levegő, amitől akkor is légiesen könnyed a korty, ha egyébként a világ legfajsúlyosabb borát ízleljük. Kiszámíthatatlan és ellentmondásokkal teli, üzenetei mégis egyértelműek.

 

 

A pinot noirtól senki ne várjon mélyrubin színt, sápadt cseresznyepirossága azonban csak a tudatlan fogyasztókat téveszti meg. Árnyalatokba rejtőző primadonna, tudja, hogyan vegyen le a lábáról bárkit, aki csak egyszer is eljut addig, hogy beszívja az illatát.

 

 

A szőlőfajta hazája Franciaország, azon belül is Burgundia, ahol hosszú évszázadok óta élvezi a kissé hűvös klímát, és neveli fenyőtobozra emlékeztető formájú, apró bogyókat adó fürtjeit. Őshazáján kívül az Amerikai Egyesült Államokban és Németországban termelik viszonylag nagy területen, de a világ számos pontján telepítik, mert nagyra értékelik a belőle készült bort.

Igaz, hogy nem túl nagy termőterületen, de Magyarországon is megtaláljuk. Nálunk is a hűvösebb helyeken ad figyelemre méltó termést, ezért – különösen az utóbbi, melegebb években – az Egri, az Etyeki és a Pannonhalmi borvidéken készítenek belőle kiemelkedő minőségű tételeket.

 

„A világ legjobb vörösborai között tartják számon”

Amikor Mérész Sándor 2009-ben az Etyeki Kúriához szegődött, a pinot noir már ott volt a pincészet szőlőskertjeiben. Nagy valószínűséggel a korábbi osztrák tanácsadó, Rudolf Križan javaslatára telepítették. A fajta nem volt idegen arrafelé, a Törley Pezsgőpincészet területein is termett, bár ők pezsgő alapanyagának szánták, az Etyeki Kúria pedig kifejezetten vörösbort akart készíteni belőle. Mérész Sándor addigra már megfordult a földgolyó számos borvidékén, és pontosan tudta, hogy milyen nagy becsben tartja a világ a fajtát. Ő maga is szívesen iszik pinot noirt, mert ahogyan fogalmaz: „Könnyed, gyümölcsös és nagyon elegáns. Nem csoda, hogy a világ legjobb vörösborai között tartják számon.” A főborász dolgozni is szeret a pinot noirral, mert rozé, pezsgő és vörösbor egyaránt készíthető belőle. A pincészet saját területeiből hat hektáron termesztik, az északabbra húzódó ültetvények adják a pezsgő, a kissé délebbre találhatók a vörösbor alapanyagát.

 

 

Mérész Sándor azt mondja, hogy a globális felmelegedés sajnos már Etyeken is érezteti hatását, de elsősorban nem a meleg, hanem a csapadékeloszlás jelent problémát. „Teljesen másként kell művelni a szőlőt, mint húsz éve. Akkor mindent kinyitottunk, most pedig mindent takarunk, körültekintőbben végezzük a zöldmunkát, és nem levelezzük ki a fürtzónát, hogy a szőlő árnyékban maradjon, ne töppedjen idő előtt a szem. Azzal viszont nincs mit tennünk, ha két hónapig nem esik az eső. Lehet, hogy itt az ideje végiggondolni az öntözés lehetőségeit.

Az Etyeki Kúria főborásza szerint a jó pinot noir titka a jó termőhely és a megfelelő szüreti időpont. Ez a szőlő nem egyszerű eset, finoman kell vele bánni, mert vékony héjú, sérülékeny, könnyen megtámadja a botritisz, a kompakt, tömör fürtökben egyszerűbben terjed a rothadás, a levelek által nem takart bogyó pedig megég. Az Etyeki Kúriában szinte mindent géppel szüretelnek, a chardonnay-t vagy a merlot-t úgy szedi a kombájn, mint az álom, de a vékony héjú pinot noir nem tűri a gépi szüretet. Kézzel takarítják be, kis ládába gyűjtik, és a pincében még egyszer átválogatják az egészet, hogy csak az ép szemek kerüljenek a mustba.

 

 

„Aki hosszú távra tervez – és a pinot noir esetében ezt megtehetjük –, az mindenképpen érlelje a borát!” – tanácsolja Mérész Sándor. A hordó kézenfekvő lehetőség – ő maga 300 litereseket használ, és a válogatásborokat 100%-ban új hordóba teszi –, de vannak már alternatív megoldások is. Az Etyeki Kúria például nemrég helyezett el a pincében egy betontartályt, mások a modern Flexcube-ra esküsznek.

Ha élete legjobb pinot noir borairól kérdezzük, Mérész Sándor a sajátjai közül egyértelműen a 2007-es évjáratot említi, de ma már a 2014-es is egyre szebb formát mutat. A legemlékezetesebb találkozása 2003-ban volt a fajtával, amikor bejutottak az egyik leghíresebb burgundiai pincészet, a Romanée-Conti kóstolójára. Hét évjárat pinot noir bora került a poharukba, vissza egészen az 1950-es évekig. „Az valóban életre szóló élmény volt” – emlékezik Mérész Sándor, aki természeténél fogva kerüli a szuperlatívuszokat, tehát ha így fogalmaz, azt vegyük is szó szerint, nincsen benne semmi túlzás.

 

„A kék szőlők királynője”

Az Egri borvidék nagyon sokat köszönhet a 2005-ben fiatalon elhunyt borásznak, Gál Tibornak. Ő volt az, aki nyitott szemmel járva a világban újabb és újabb szőlőfajtákkal kísérletezett egri birtokán, és komoly szerepe volt abban, hogy a viognier, a syrah és a pinot noir elterjedt a borvidéken.

 

 

Aki rendszeresen látogatja a borfesztiválokat és a kóstolókat, talán még emlékszik rá, hogy Kovács Nimród, a róla elnevezett egri borászat tulajdonosa néhány évvel ezelőtt gyakran tűnt fel egy 777 feliratú pólóban. És hogy mit jelent a 777? Annak a dijoni pinot noir klónnak a neve, amivel a pincészet Nyilasmár-dűlőben lévő területeit betelepítették. A klónt Kent Barthman, a pincészet kaliforniai tanácsadója ajánlotta, és úgy tűnik, bevált. A bor kirobbanóan gyümölcsös, tökéletesen hozza a fajtára jellemző málnás, piros ribizlis jegyeket, na meg a hordóból származó aromatikát, mert Kovács Nimród – borásztársaival egyetértésben – úgy gondolja, hogy a hosszú, tölgyfa hordós, majd palackos érlelés teszi a pinot noirt kerekké és bársonyossá.

 

 

„Ez a szőlőfajta a személyes kedvencem. Nem véletlenül a kék szőlők királynője, a világ legkülönlegesebb és legdrágább borait lehet belőle elkészíteni” – mondja Kovács Nimród, aki szerint a globális felmelegedés egyelőre kifejezetten jót tett az Egri borvidék bizonyos területeinek. „Ez a hely most olyan, mintha két kiváló pinot noir termőhely, a kaliforniai Russian River Valley és a burgundiai Musigny találkozna Észak-Magyarország talaján. Itt vagyunk a bikavér hazájában, mégis a chardonnay és a pinot noir a két legsikeresebb borunk.

 

URL másolása Facebook megosztás Twitter megosztás
Lapozás vissza Lapozás előre

Ha február, akkor furmint!

Elolvasom

Hamarosan kezdődik Európa egyik legnagyobb nemzetközi borexpója

Elolvasom

Bor Szentendrén? Igen!

Elolvasom

Tisztelettel kell fordulni a borhoz – Generációváltás a fogyasztóknál

Elolvasom
2019 - 2024 Bor.hu Minden jog fenntartva!
Spotify Facebook Youtube Instagram tiktok