2024 október 18. / Szabó EditURL másolásaFacebook megosztásTwitter megosztás

Vajon ki lesz a győztes? – Az idén először közösen rendez országos bajnokságot a két hazai sommelier szervezet

Az idén először - október 20-21. között - közösen hirdetett szakmai bajnokságot a Magyar Sommelier Club (MSC) és a Magyar Sommelier Szövetség (Masosz). És hogy miért olyan nagy szó ez? Mert a két szakmai szervezet képviselői évek óta nem ültek tárgyalóasztalhoz, most azonban úgy tűnik, hogy a nagy cél érdekében elássák a csatabárdot. A konfliktus okairól, a szakma fontosságáról és a verseny jelentőségéről Lippai Mihályt, az MSC titkárát, és Fabók Mihályt, a Masosz tagját, örökös magyar sommelier-bajnokot kérdeztük.

Jól tudom, hogy a Magyar Sommelier Club és a Magyar Sommelier Szövetség valaha egy szervezet volt?

Lippai Mihály: Jól tudod. Én még a csattogós lepkét tologattam, amikor az első sommelier-szervezet 1992-ben megalakult Magyarországon Sommelier Club Budapest néven.

Fabók Mihály: Én is ott kezdtem a szakmát. Kiváló tanfolyamok indultak, rengeteg szakmai előadást hallgathattunk, az akkori vezetőknek köszönhetően volt lehetőségünk tanulni, fejlődni. Kovács Gábor, aki a szervezet egyik alapítója, ősidők óta ezt a foglalkozást űzi, rengeteg tudást, tapasztalatot adott át nekünk. Emlékeim szerint kezdetben nem volt semmi konfliktus, az alapítók összejártak, terveket szőttek, együtt dolgoztak, de akkoriban még nagyon kevés sommelier volt az országban. Fontos mérföldkőnek tekintettük, hogy a Nemzetközi Sommelier Szövetség (ASI – Association de la Sommellerie Internationale) 2001-ben tagjai közé választotta a Sommelier Club Budapestet. Aztán 2011-ben megalakult a Magyar Sommelier Szövetség, és megosztottá kezdett válni a szakma. A régi szervezet ugyanis a „sommelier szövetség” nevet is használta, és sérelmezték, hogy az új csapatot ezen a néven jegyezték be.

Lippai Mihály: Hogy pontosan mi történt és mi vezetett a szakadáshoz, azt talán azok mesélhetnék el, akik írták ezt a történetet, ők viszont nem beszélnek erről szívesen. Mindenesetre amikor a második szervezet Magyar Sommelier Szövetség néven létrejött, az alapítók a tagsággal együtt külön utakon kezdtek járni.

 

 

           Fabók Mihály (MaSoSZ)                                                          Lippai Mihály (MSC)

 

Emlékeim szerint az egyik legfontosabb problémát az jelentette, hogy bár mindkét szervezet megrendezte a maga országos versenyét, csak a nemzetközi licenc birtokosa, vagyis a MSC küldhetett versenyzőt a nemzetközi sommelier-bajnokságra.

Lippai Mihály: Egy versenynek az ad igazi tétet, ha az ország legjobbja nemzetközi porondon is összemérheti tudását a legkiválóbbakkal. Nem véletlen, hogy az új szervezet is célul tűzte ki, hogy megszerzi az ASI-tagságot, és ez tovább mélyítette a konfliktust. 

Fabók Mihály: Több éven keresztül dolgoztam azon, hogy a két szervezet között létrejöjjön valamiféle együttműködés, de mindig falakba ütköztem, mert mindenki azt gondolta, hogy a licenc miatt törekszem a jó kapcsolatra. Pedig egyszerűen csak tarthatatlannak éreztem a helyzetet, senkinek sem jó, ha egy ilyen kicsi szakma ennyire megosztott.

 

Nemzetközi sommelier bajnokság Ausztriában

 

Az idén viszont végre elindult valami. Ott persze még nem tartunk, hogy a két szervezet újraegyesítéséről beszélgessünk, viszont az országos bajnokságot közösen rendezitek. Hogy sikerült ezt tető alá hozni?

Lippai Mihály: Szerintem egész egyszerűen felismertük, hogy tovább kell lépnünk, és a folyamatnak fontos katalizátora volt Rókusfalvy Pál nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos is. Eltelt 13 év, felnőtt egy új generáció, és a fiatalok már nem emlékeznek a régi sérelmekre, mert nem nekik fájt. Mi csak azt látjuk, hogy nincs a világon még egy ország, ahol egy ilyen pici szakma képviselői két szervezetbe tömörülnének.

Fabók Mihály: Én részt vettem három nemzetközi sommelier-versenyen, volt köztük Európa-bajnokság és világbajnokság is. Mindenhol azt láttam, hogy nincs lehetetlen, ha valaki valamit nagyon akar, azt eléri. Viszont aki egy ilyen versenyen a saját országát képviseli, annak felkészültnek kell lennie, és ezt a felkészülést segíteni a szakma képviselőinek a feladata. Ezért is fontos az együttműködés, de van még egy aspektus: a média. Sok újságíró nem támogatott bennünket, nem jött el a versenyeinkre, nem írt rólunk, mert nem akarta elkötelezni magát egyik fél mellett sem. Most végre ez is megszűnik, és szerintem ezzel a szakma is sokat nyer.

 

Sommelier bajnokság 2018 / Fotó: Borsmenta

 

Mi a szerepe a borok értékesítése szempontjából egy sommelier-nek?

Lippai Mihály: Minden marketingtevékenység időszakos, a sommelier viszont folyamatosan közvetíti az információt. Olyan értékesítő, aki személyes hatással van a vásárlóra, képes őt befolyásolni, meggyőzni, és pontosan tudja, hogyan lehet egy étkezést egy jó borral és egy hitelesen előadott történettel kulináris élménnyé varázsolni.

Fabók Mihály: A hitelesség és a szórakoztatás legalább olyan fontos, mint ami a tányéron vagy a pohárban van. Egy jó sommelier tehát az a hozzáadott érték, amiért az emberek elmennek egy borkóstolóra vagy törzsvendéggé válnak egy étteremben. Egy felkészült szakember hamar megismeri a vendég ízlését, és pillanatok alatt képes a legmegfelelőbb bort – vagy akár vizet, esetleg egyéb italokat – ajánlani számára. Hogy ezen a terepen magabiztosan mozogjon, ahhoz viszont ismernie kell ezeknek az italoknak az értékeit, különben esélytelen az értékesítés. A vendéget el kell varázsolni, de ehhez magabiztos tudásra van szükség.

Lippai Mihály: Ne tagadjuk, a cél minden esetben az értékesítés, de azt igenis lehet jól csinálni! Én eredetileg közgazdász vagyok, számomra egy borlap megírása vagy a marketingstratégia az italok mögött éppen olyan izgalmas, mint bort tölteni a vendégek poharába, de ehhez is tudni kell mindent az italokról, nincs mese.

Miért fontos, hogy ott legyünk a nemzetközi versenyeken?

Fabók Mihály: Mert ilyenkor a kollégák találkozhatnak a szakma nagyjaival, és láthatják, hogy milyen tudás, felkészültség, munka van egy-egy díj mögött. Ez mindenkit tanulásra inspirál. Az pedig lényeges adalék, hogy egy nemzetközi megmérettetésen egy versenyző rengeteg információt átadhat a saját országáról és az ott készülő borokról, tehát komoly marketingtevékenységet is végez.

 

Sommelier bajnokság 2018 / Fotó: Borsmenta

 

És mi a jelentősége az országos versenynek?

Fabók Mihály: Azonkívül, hogy megtaláljuk a bajnokot? Mindig izgalmas látni, hogy egyik évről a másikra mennyit fejlődtek a versenyzők, vannak-e új jelentkezők, milyen az általános színvonal, de fontos az is, hogy ilyenkor bemutathatjuk a szakmánk különlegességét, komplexitását, minden szépségét és nehézségét. A versenyzők a döntőben közönség előtt adnak számot a tudásukról, tehát bárki végignézheti, hogy milyen a legmagasabb szintű éttermi élmény. Így egy picit a vendéget is edukálhatjuk, és legközelebb már tudja, hogy milyen elvárásokat támaszthat egy pohárnokkal szemben.

Hogyan zajlik maga a bajnokság?

Lippai Mihály: Az első fordulóban az elméleti tudásukról adnak számot a versenyzők. A középdöntőben már gyakorlati feladatokat kapnak, a döntőben pedig az előadásmód, a mozdulatok eleganciája is sokat nyom a latban. Ez az a rész, ami közönség előtt zajlik, a versenyző nyomás alatt teljesít, tehát kénytelen használni azokat a képességeket, amelyekre a mindennapi munkája során egyébként is szüksége van. Sokszor megkérdezik, hogy bizonyos feladatokat miért kell időre teljesíteni. Nos azért, mert egy telt házas étteremben nagyon kevés idő jut a döntésekre, de ha valaki magabiztosan kezeli a helyzeteket, jól irányítja a kollégákat, akkor rövid idő alatt is tökéletes teljesítményt nyújthat.

Fabók Mihály: A sommelier egy átlagos estén is mindig időszűkében van, ételt, italt ajánl, panaszt kezel, felszolgál, döntéseket hoz. Mindezt színpadon, kamerák előtt megtenni úgy, hogy a szakma kiválóságai ülnek a zsűriben, nem könnyű. Van, akit lebénít ez a helyzet, de olyan is, aki szárnyakat kap tőle.

 

Szik Mátyás örökös sommelier bajnok / Fotó: Földi Réka

 

Már lezárult a jelentkezés. Hány versenyzőt vártok és hol rendezitek a bajnokságot?

Lippai Mihály: Az idén 16 nevezés érkezett. A versenyt október 20-án és 21-én tartjuk Budapesten, a Continental Hotelben. A közönséget a második napra, tehát október 21-ére várjuk. Nagyon jó kapcsolatot ápolunk az osztrák, a lengyel és a szerb sommelier-szövetséggel, és most az ő versenyzőiket is meghívtuk, tehát nemzetközi lesz a mezőny. Mivel ők is a legjobbakat küldik, magas színvonalú bajnokságnak nézünk elébe, de az is fontos, hogy a versenyzők a saját országukban gyakorló pohárnokok, tehát segítségükkel a magyar bor jó hírét is öregbíthetjük.

 

MASOSZ honlapja az eseményről

MSC honlapja az eseményről

(Borítókép: Földi Réka)

URL másolása Facebook megosztás Twitter megosztás
Lapozás vissza Lapozás előre

Ufó szállt le Tokajban!

Elolvasom

Bianca, Jázmin, néró és a többiek

Elolvasom

A magyar bor nyert tizenöt nagykövetet!

Elolvasom

Megnyílt Magyarország legnagyobb borbárja, maga a Balaton!

Elolvasom
2019 - 2024 Bor.hu Minden jog fenntartva!
Spotify Facebook Youtube Instagram tiktok