2024 november 08. / Ercsey Dániel
Az a tervem, hogy a Villány lendületben van! címet adom a cikknek. Hogy tetszik?
Villány amúgy is mindig lendületben van, szóval nem lőttél nagyon mellé! (nevet) Gőzerővel készülünk a november 22-23-án rendezendő Franc & Franc konferenciára, amiből most lesz a kilencedik. A téma a fenntarthatóság, ezzel összefüggésben a szokásos kóstolók és a top 12 bemutatkozása mellett lesz egy előadás, amelynek keretében felvonulnak a villányi példák, ezen belül a bio-/biodinamikus tételek.
Ha már lendület, akkor azt hittem, a Villányi borvidék nagyszerű szeptemberi biciklitúrájával, a Gördülő dűlőkkel kezded a sort, hiszen gyakorlatilag azzal indult az ősz.
Igen, azzal is kezdhettem volna, csak tele van a fejem a Franc & Franc rendezvénnyel. De mondhattam volna a Villányi Vörösbor Fesztivált is, ami pedig októberi program volt.
Fotókredit: Kiss 'Gadget' Zoltán, Gadget fotó
És miért nem mondtad?
Mert azt nem mi szerveztük, úgyhogy egy pillanatra megfeledkeztem róla. A vendégek számára persze teljesen mindegy, de neked érdekes információ lehet, hogy a borvidéken több csapat is szervez programokat. Ott van a bormarketingcsapat, ami a borvidékhez tartozik, a Villány-Siklósi Borút Egyesület, és persze ezektől teljesen függetlenül az önkormányzatoknak is vannak önálló rendezvényeik, mint például a Villányi Vörösbor Fesztivál. De ez nekünk (a Tenkes Borvidékfejlesztő Nonprofit Kft.-nek, vagyis a borvidéki marketingcsapatnak – a szerk.) csak jó, hiszen a sok szereplő végső soron erősíti egymást. Fontos az is, hogy ezekkel a szereplőkkel minden év elején egyeztetjük az eseménynaptárunkat az esetleges ütközések elkerülése végett. Így lesz igazán lendületben a borvidék, és reméljük, hogy ezt a vendégek is így látják.
Térjünk vissza egy kicsit az elmúlt időszak villányi programjaira.
A Gördülő dűlők az őszi, szüreti kiadása a biciklis dűlőtúrának, amit nyáron is megrendeztünk. Volt egy 18 km-es és egy 25 km-es táv, mindenki hozta a saját biciklijét (vagy bérelt egyet az alkalomra egy ezzel foglalkozó szolgáltatótól), befizette a jegy árát, és cserébe végigtekerhetett az útvonalon, ahol a meghirdetett állomásokon fröccs, falatkák, borkóstoló vagy éppen strandbelépő várta. Ez alapvetően egy kötetlen program, ahol mindenki a saját tempójában haladhatott. Ezt követte szeptember második felében az Európai Bordalfesztivál, a Villány-Siklósi Borút Egyesület és a Pécsi Férfikar Alapítvány rendszeres őszi rendezvénye. Ez végre olyan esemény, ahol a bor és a kultúra valóban találkozik. Az első nap mindig Villányban van, a meghívott külföldi kórusok betelepülnek egy-egy pincébe, és a vendégek ott, borkóstolás közben hallgathatják meg a repertoárjukat. A nap rendszeresen a Bock pincében zárul közös énekléssel és vacsorával. Másnap pedig Pécsen, a Kodály Központban volt egy prémium bormustra, utána pedig a gála, kiegészülve a Pannon Filharmonikusokkal és sztárfellépőkkel.
Kovács Boglárka
Volt még más is, vagy csak a Franc & Franc villányi program még idén?
Októberben volt a Villányi Vörösbor Fesztivál, most meg ugye a Márton-nap közeledik – amelyen mi összefogjuk és kommunikáljuk a rengeteg egyéni kezdeményezést –, és csak utána lesz a Franc & Franc Fórum és az azt követő kóstolónap.
2024. október 11-én ünnepelte 30. Jubileumát hazánk első borútja, a Villány-Siklósi Borút.
A Villány-Siklósi Borút 1994-ben alakult meg európai példák alapján, hogy a dél-Baranyai térség borászait összekapcsolja, a borturizmust szervezetten fejlessze. A villányi borászatok sikeres indulása járulhatott hozzá a borutak országos hálózatának kialakulásához, elősegítve Magyarországon a szervezetten működő borturizmus elindulását. A Villány-Siklósi Borút Jubileuma, a Baranya vármegyében élő borkultúra és az országban sikeresen működő borturizmus évfordulója is egyben.
Úgy tűnik, nem unatkoztok, hiszen még csak az idei november végénél tartunk.
Ez csupán a munkánk egy része, hiszen Villány már régóta nem csak a borról szól! Régen felismertük, hogy bár a bor a térség vezető terméke, ez nem elég. Kellenek jó szállások, éttermek, szolgáltatások, úgyhogy mi sokkal inkább élménytérként határozzuk meg a Villányt, Siklóst és Harkányt is felölelő térséget. Ide tartoznak a családos programok, a fürdők, a wellness-szállodák, a gasztronómiai szolgáltatások, ebbe az irányba mutatnak az önkormányzati fejlesztések, a turisztikai programok. Itt mindenkinek az a célja, hogy ez a régió minden tekintetben fejlődjön.
Milyen típusú programok sikeresek mostanában? Mit keres a magyar borturista?
A komplex élménycsomagokra van igazán igény. Egész napos események több helyszínnel, meleg étellel, kóstolókkal, transzferrel. Például a januári Vince-napon sok pincénél kóstolhatnak borokat, megnézhetnek egy Vince-napi szőlőáldást, az állomások játékos, interaktív programokat kínálnak, és meleg étellel kedveskedünk a vendégeknek. De a Tavaszi Borpiknik programunk is ilyen volt több útvonalon, teli buszokkal. Mondjuk, ott még esti élő zene is volt Günzer Tamáséknál, azt imádták a résztvevők!
Apropó, Günzer Tamás, a lendülethez tartozik, hogy újra villányi lett az Év Bortermelője?
Abszolút, de mondok jobbat! Most mind a három fontos szakmai díj Villányban van. Günzer Tamás az Év Bortermelője, Bock József megkapta a Magyar Bor Akadémia Életműdíját és Gere Attila borászata nyerte idén az Év Pincészete díjat. Mi ez, ha nem visszaigazolás, hogy valami zajlik a borvidéken? Persze tényleg sokat dolgozunk nemcsak mi, hanem mindenki, a pincészetek, az önkormányzatok. Igyekszünk kritikusan hozzáállni a munkához, meghallani a kívülről jövő hangokat is, mert ebből lehet igazán tanulni.
Más borvidékek nem akarják átvenni a villányi mintát?
Dehogynem! Minden év elején jön három-négy meghívás, hogy tartsunk előadást más borvidékeken, vagy üljünk össze online, és magyarázzuk el a rendszert, az eredetvédelmet, a marketinget, a büdzsét! Szuper, hogy megkérdezik, szívesen el is mondjuk, de nincsen nálunk a bölcsek köve! Van saját forrásunk, amit a termelők fizetnek, van menedzsment, pályázatok, és ellenőrzés. Átlátható, tervezhető és működik.
Akár be is fejezhetnénk, de muszáj megkérdeznem a végén: hogy érinti a borvidéket a vörösborfogyasztás drasztikus csökkenése és a nemzetközi trend változása, ami az alacsony alkohol és a rozsdamentes acéltartály felé mutat?
Én szentül hiszem, hogy azért nem kell egy borvidéknek feladnia a saját identitását és fajtaválasztékát, mert most más a divat. Az igaz, hogy a nagy melegek a könnyedebb borok fogyasztása felé tolják a vásárlókat, de attól már kevésbé félek, hogy a fiatalok a statisztikák szerint nem isznak bort. Ez régen sem volt másképp. A borfogyasztáshoz meg kell érni, meg kell teremteni a saját egzisztenciát, szerintem ebben nem változott olyan borzasztóan nagyot a világ.
(Borítókép: Kiss 'Gadget' Zoltán, Gadget fotó)
Tiszta libabőr!
Az ősz íze a narancs!
Ezek a legjobb hazai, dűlőszelektált olaszrizlingek!
Villány lendületben van!
Elindult a BorKatedra! – Beszélgetés Horkay Andrással
Ezért igyunk tokaji aszút! - Interjú Konstantin Baum Master of Wine-nal
Libabőr Fesztivál: Márton-napi hagyományok és az újbor ünnepe országszerte
Eredetvédett borok a Balatonnál
Borászatként ide kattintva vehetsz részt!