Szerző: Kielmayer Kristian, Herczeg Ágnes

Bianca

Bianca

Története

A hibrid seyve-villard és a bouvier kereszteződésével állította elő 1963-ban Csizmazia Darab József és Bereznai László. Eredetileg az Egri csillagok 40 nevet viselte. 1982-ben minősítették állami fajtává, akkor kapta a Bianca nevet. A névválasztás története a nemesítő egy kedves barátjára vezethető vissza, aki Csizmazia József feleségét – akit Blankának hívtak – Bianca-nak szólította.

Alaktani leírása

Korai érésű fajta, mely laza, hosszúkás fürtszerkezettel, apró, vastag héjú bogyókkal és közepesen nagy, kerek, éles fogazatú levelekkel rendelkezik.

Szárazságra érzékeny, ugyanakkor gombabetegségre nem és fagytűrő is egyben. Viszonylag jó cukorgyűjtő, a savakat azonban nehezebben tartja meg. Rendkívül ellenálló fajta.

Termőhelyei

Magyarországon kívül is említik a fajtát. Például Oroszországban, ahol 2700 hektáron termelik, de a források svájci, ukrajnai és kínai telepítésekről is beszámolnak. Ausztriában is nyilvántartásba vették.

Magyarországon 2010-ben még csak 2320 hektáron lehetett találkozni a fajtával, azonban ma már 5340 hektáron termelik és ha nagyon kis mennyiségben is, de szinte valamennyi borvidéken jelen van. A Kunság legtöbbet telepített fajtája, több mint 5100 hektáron találkozni itt vele, ezt követi a Hajós-Bajai borvidék, ahol arányaiban 6%-ban van jelen.

A bor jellemzése

Illatos fajta, amely könnyed, friss fehérborokat ad. A borstílust a szüret időpontja nagyban befolyásolja, hiszen túlérést követően gyorsan veszít a savakból és eredeti aromavilágából. Oxidációra is könnyen hajlamos, ezért fontos megjegyezni, hogy reduktív borászati technológiát igényel. A virágos jegyek mellett egy igazán szokatlan illat- és ízvilág is felbukkanhat a borokban. Gyakran házasítják más fajtákkal, ritkán találkozni vele OEM borok címkéjén.

Bianca szőlőfürt és levél 

Bor-étel párosítás

A bianca kifejezetten könnyed, üde és illatos borát ritkán találjuk meg önmagában, hiszen leggyakrabban házasításhoz használják. Fajtaborként klasszikusan a melegebb, naposabb időszakokban, vagyis kora tavasztól késő őszig a legkellemesebb a fogyasztása. A szőlőfajta alapvetően aromatikus, különleges gyümölcsös-virágos jegyekben is gazdag, ízeiben a könnyed vonalat képviseli, ezért a bor-étel párosításokban is a neutrálisabb, könnyedebb ízekkel harmonizál. Laza nyári fröccs alapanyagnak is remekül működik. Jellege miatt frissen, reduktív borként készítve, mindig a legutolsó évjáratot érdemes belőle választani, és érdemes is mielőbb elfogyasztani, mivel hamar veszít az aromáiból és oxidálódik. Figyeljünk arra, hogy mindig tartsuk hidegen, napfénytől és hőtől távol, hogy az illat- és ízvilágát a lehető legjobban megőrizzük. Kínálni is mindig egyenesen a hűtőből kivéve, körülbelül 8-10°C-on kínáljuk, tulipán formájú fehérboros pohárból.

Alapanyagok közül a zöldsaláták, a gyökérzöldségek, hüvelyesek, friss, könnyed natúr tehénsajtok, a csirke, és a nem túl zsíros fehér húsú halak állnak ízvilágban és struktúrában legközelebb a bianca szőlőfajtából készült borhoz. Tökéletes lehet hozzá egy grillezett natúr csirkemell párolt rizzsel vagy rizibizivel, de kínálhatjuk párolt fehér húsú halakhoz is, például egy friss zöldkörettel. Mindenképp kerüljük a túl zsíros vagy a túl fűszeres ételeket, mert nagyon könnyen elnyomhatják a bor ízvilágát.

Lapozás vissza Lapozás előre
Borleves, az elfeledett karácsonyi kedvenc
A furmint szerencsés házasságot kötött Tokajjal

A furmint szerencsés házasságot kötött Tokajjal

Elolvasom
Folyékony arany: a legjobb aszús évek. Vajon az idei is közéjük tartozik?
Magnum-hatás – révbe ért a Sauska

Magnum-hatás – révbe ért a Sauska

Elolvasom
A gyümölcs az úr: 2023-as forralt boros trendek
One man show helyett generációs csapatmunka a Vida Családi Borbirtokon

One man show helyett generációs csapatmunka a Vida Családi Borbirtokon

Elolvasom
A kadarka dicsérete
Divatba jönnek a rezisztens szőlőfajták

Divatba jönnek a rezisztens szőlőfajták

Elolvasom