Szerző: Kielmayer Kristian, Herczeg Ágnes

Chardonnay

Chardonnay

Története

Hazája Franciaország, ezen belül is Burgundia, a Dijon és Lyon közötti terület. Első említése a 17. századból származik. Maconnais-ben van egy Chardonnay nevű település, innen származhat a mai írásformája. A chardonnay a pinot noir és a gouais blanc (hajnos) természetes kereszteződése. Rendkívül populáris fajta, amely nemcsak a termőterületet képes nagyszerűen átadni, hanem engedi magát a borász kezei között formálni és nem mellesleg pezsgőalapbornak is nagyszerű. Korai virágzású, viszonylag korán érő fajta, melyet bőtermőként tartanak számon. Szereti a nem túl száraz talajt, a mészkő és az agyag egyaránt megfelel neki, valamint számos klimatikus adottsághoz tud alkalmazkodni.

Alaktani leírása

Levele közepesen nagy, szabályos formájú, szinte szimentrikus. Fürtje tömör, apróbogyós. Számos szinonimája létezik, clevner-nek, morillon-nak vagy Magyarországon egykor kereklevelűnek is hívták.

Termőhelyei

Franciaországban (elsősorban Burgundiában és Champagne-ban), Olaszországban és az Egyesült Államokban (Kaliforniában) a legelterjedtebb a fajta. De ha ránézünk a bor világtérképére, akkor szinte mindenhol megtalálható és statisztikailag ez a fajta szerepel a legtöbb országban (több mint 40 ország) a legtöbbet telepített fajták között. Növekvő tendenciát mutat továbbra is és lassan a legtöbbet telepített fehérszőlő lesz a világban.

Magyarországon közel 2400 hektáron termesztik, a Neszmélyi és az Etyek-Budai borvidék mellett Balatonbogláron arányaiban a legelterjedtebb, míg mennyiségileg a Balatonboglári borvidéken fordul elő legtöbbet. Jól látszik, hogy itt is a meszes, agyagos talajokat kedveli, ami Balatonboglár esetében kiegészül homokkal. Izgalmas tételekkel lehet még Egerben is találkozni.

A bor jellemzése

Igazán izgalmas és magas minőségű borok születhetnek ebből a fajtából, hiszen jól tükrözi a termőterületet, semleges aromatikájának és formálhatóságának köszönhetően pedig jól érzi magát kisfahordóban (édes fűszeres jegyek), az almasavbontást sem ellenzi (krémes, vajas tónusok), valamint akár a finom seprő felkeverésből adódó extra textúra is további komplexitást adhat neki. Közepes vagy magas alkohol, közepes savak, zöldalma és lime jellemzi, az érettebb stílusokban csonthéjasok, őszibarack és akár passiógyümölcs is megjelenhet benne, illetve az említett borászati eljárások tovább bővíthetik az aromák, ízek tárházát. A csendesborok mellett fontos kiemelni a már említett pezsgőborokat is, hiszen egy fontos fajta akár egyeddominanciában, de akár szülőjével – pinot noir - házasítva az alapborban. Nagyon szép, komplex, gazdag, de egyben friss tételek születnek belőle Magyarország számos vidékén (a fent említetteken túl is).

Chardonnay szőlőfürt és levél 

Bor-étel párosítás

Az egyik legsokoldalúbb nemzetközi szőlőfajta, amely Magyarországon is nagyon sokféle stílusban található meg, így érdemes a stílust és a készítési módot figyelembe venni a fogyasztásakor. Hűvösebb területeken egy korai szürettel a chardonnay-ből készült bor nagyon friss, ropogós, amelyet szívesebben fogyasztunk a melegebb, naposabb időszakokban. A meleg dűlőkről származó, érett, magasabb alkohollal rendelkező chardonnay-k, amelyek sokszor kisfahordós érlelésen és almasav bontáson is keresztül mennek, simogatóan meleg, telt karakterükkel a hideg téli estéken is nagyon kellemesek. A könnyedebb, ropogósabb, reduktív készítésű chardonnay-t jellege miatt legtöbbször frissen, az utóbbi évek évjárataiból érdemes választani és 2-3 éven belül elfogyasztani. Ezeket a borokat a ropogósabb, lendületesebb fogásokhoz, salátákhoz, szárnyasokhoz, és zöldséges ételekhez, levesek mellé érdemes kínálni, egyenesen a hűtőből kivéve, körülbelül 8-10°C-on, tulipán formájú fehérboros pohárból.

A tartalmasabb, gazdagabb ízvilágú, magasabb alkohollal rendelkező hordós érlelésű chardonnay-k remekül párosíthatók gazdagabb fogásokkal, krémlevesekkel, zsírosabb halakkal, füstölt halakkal, füstölt húsos fogásokkal, de még akár egy tatárbifsztekkel is. Nagyon kellemes gazdagabb textúrájú, krémes camembert típusú sajtokkal és tejszínes tésztákkal is. Fogyasszuk a klasszikus fehérboros hőmérséklettől kicsit melegebben, 10-12°C-on, egy öblösebb, szélesebb fehérboros pohárból. A magas minőségű chardonnay-k kifejezetten emlékezetes ízélményt képesek nyújtani, így ünnepi alkalmakra, komolyabb esti beszélgetésekhez is bátran választhatjuk ezeket a borokat. Pezsgőként is nagyon kedvelt alapanyag.

Lapozás vissza Lapozás előre
Pincér, egy kőbányait!
A világ legjobbjai között a Gizella Pince 2019-es aszúja

A világ legjobbjai között a Gizella Pince 2019-es aszúja

Elolvasom
Tűz, víz, levegő – ilyen a magyar pinot noir
Poncichterek, akik a zöld velteliniben és a kékfrankosban hisznek

Poncichterek, akik a zöld velteliniben és a kékfrankosban hisznek

Elolvasom
Híres emberek fröccsei
„Igazából mindig is a nyári borok specialistái voltunk”

„Igazából mindig is a nyári borok specialistái voltunk”

Elolvasom
Boros fesztiválok és különleges programok júliusban
„A kékfrankosban a sokszínűség és a megbízhatóság a csodás”

„A kékfrankosban a sokszínűség és a megbízhatóság a csodás”

Elolvasom
2019 - 2021 Bor.hu Minden jog fenntartva!
Spotify Facebook Youtube Instagram tiktok