Szerző: Kielmayer Kristian, Herczeg Ágnes
Az Egri Borvidék fehér házasítása, melyet a Bikavér ellenpárjaként is lehetne jellemezni. A névválasztás nem véletlen, hiszen Gárdonyi Géza Egri csillagok című regénye közel áll történelmileg is a városhoz, a vidékhez. Eger sokszínű termővidék, amely egyaránt képes komoly vörös- és fehérborokat készíteni, a 16. században még döntően fehérszőlők voltak a vidéken.
Az Egri Csillag három borstílusban készíthető: classicus, superior és grand superior.
Minimum négy szőlőfajta házasításával készül és elsősorban kárpát-medencei fajtákból kell összeállítani. Az illatos fajták mennyisége/aránya korlátozva van, illetve a superior és a grand superior Egri Csillagok esetében minimum hat hónapos fahordós érlelést írnak elő. Összetett borok, amelyek sose a fajtáról, hanem mindig a termőterületről kell, hogy szóljanak.
Az Egri Borvidék a Mátra és a Bükk-hegység között helyezkedik el, a Felső-Magyarország Borrégió részeként mintegy 5618 hektáron termelnek itt szőlőt. A szőlőterületek Eger városa körül körkörösen helyezkednek el. Rendkívül sokszínű, változatos, ami a talaj összetételt illeti, megtalálható itt a mészkő, a homok, a lösz, a riolittufa, a dácit, valamint más vulkanikus talajok mellett az agyag, a pala és a nyiroktalaj is. Magyarország legmagasabb dűlője is itt található, nagy általánosságban elmondható, hogy hűvösebb klíma jellemző a vidékre, ami friss, feszes borokat eredményez. A borvidék nyugati részén több a nyiroktalaj, míg a keleti részén inkább magasabb mésztartalmú talajjal lehet találkozni. Egy időben úgy tartották, hogy a nyiroktalajon a fehérszőlők jobban elterjedtek. Annyi bizonyos, hogy a változatos adottságoknak köszönhetően Eger vidékén a fehér- és kékszőlők egyaránt jelen vannak és magas minőségre képesek.
Az Egri Csillag Classicus-ban a friss, gyümölcsös, üde, virágos, florális jegyek dominálnak és sose egy adott fajtáról, hanem azok harmóniájáról szól, száraz iskolázásban. A superior és a grand superior Egri Csillagokban már a diszkrét fahordós érlelés adta fűszeres tónusok mellett érlelt, közepes, de akár testes, gyümölcsös, diszkréten illatos jelleg és ásványosság is megjelenhet. Közepesen hosszú lecsengéssel búcsúznak.
Az egri csillag az egri bikavér fehér párja. Könnyed, virágos-gyümölcsös házasítás, amely soha nem egy fajta dominanciájáról szól, hanem egy harmonikus ízvilágról, amelynek stílusát a használt szőlőfajták és a borkészítés határoznak meg. A classicus egri csillag borok a könnyedebb, mindennapok bora stílust képviselik és nagyon jó gasztroborok. Egész évben helyük van a borkedvelők poharában. A superior és főként a grand superior egri csillag borok a közepestől a teltebb és ásványos jegyekben gazdagabb ízvilágot képviselik, valamint az újfahordós jegyek is intenzívebben jelennek meg ezekben a borokban. Legtipikusabb fogyasztása a kora tavaszi időszaktól késő őszig terjed, de a testesebb, hordós érlelésű borok a hűvösebb téli időszakban is nagyon kedveltek. Bor-étel párosításokban a classicus egri csillag a könnyedebb fogásokkal van összhangban. Remek választás zöldséges, halas előételek mellé, levesekhez, salátákhoz is. Könnyed jellege miatt általában frissen, a legutolsó évjáratokat érdemes belőle választani. A superior és grand superior borok a tartalmasabb ételekkel, sült zöldségekkel, krémlevesekkel és sült fehérhúsokkal alkotnak harmonikus párost. Figyeljünk arra, hogy mindig tartsuk hűvös helyen, közvetlen napfénytől és hőtől távol, hogy a könnyed, gyümölcsös-parfümös aromáit a lehető legjobban megőrizzük. Kínálni is mindig egyenesen a hűtőből kivéve, körülbelül 8-10°C-on kínáljuk, tulipán formájú fehérboros pohárból.
Alapanyagok közül a zöldsaláták, karfiol, édeskömény, hüvelyesek, citrusok, barackok, alma, körte, friss, könnyed kecske- és tehénsajtok, szárnyasok, fehérhúsú halak és a könnyedebb sertésből készült ételek állnak ízvilágban és struktúrában legközelebb az egri csillaghoz.
A magyar bor nyert tizenöt nagykövetet!
Megnyílt Magyarország legnagyobb borbárja, maga a Balaton!
Hétvége Móron és környékén
Az újrafelfedezett kincs: Eger és a kékfrankos