Szerző: Kielmayer Kristian, Herczeg Ágnes

Ezerjó

Ezerjó

Története

Egykor nagyon elterjedt, sokszínű magyar fehérszőlő fajta. A száraz boroktól a nemes édesekig több stílusban készítettek belőle borokat. Egyes feljegyzések úgy tartják, hogy a móri kapucinusok hozták be az országba, más említések szerint mindig is hazánkból származott és már sokkal régebben ismert volt. Budai fehérnek is nevezték korábban, utat engedve annak a feltételezésnek, hogy egykor Budán is elterjedt fajta volt.

Más szőlőfajták nemesítéséhez is szívesen használták, így például a generosa, a zenit, a zengő vagy a zeus fajtáknak a szülője. Ha egy jelzővel kellene leírni a belőle készült borokat, valószínűleg a savas jutna először eszünkbe, a fajta ugyanakkor ennél jóval többre képes.

Alaktani leírása

Közepes nagyságú, szív alakú, szimmetrikus levéllel és közepes nagyságú fürttel rendelkezik, valamint tömött, lédús bogyók és vékony héj jellemzi.

Termőhelyei

Számos német szinonimáját említik például Tausendgut(e), Tausent Güte, amelyek mindegyike lényegében a magyar elnevezés tükörfordítása. Sem Ausztriában, sem Németországban nem jegyzik.

Statisztikák szerint a világon nagyjából 1000 hektáron termelik, Magyarországon nem egészen 600 hektárt telepítettek ezerjóból. Arányaiban a legfontosabb fajta, 20%-kal van jelen a Móri borvidéken, míg országos szinten Neszmély vidékén is viszonylag jelentős. A Kunsági borvidéken lehet a legtöbbször találkozni vele, ahol 370 hektáron telepített. Itt fontos kiemelni a Soltvadkerti OEM-et, amely kizárólag az ezerjóra épülő eredetvédett bor és három stílusban készülhet: száraz bor, töppedt szőlőből készült édes bor és pezsgő.

A Soltvadkertre jellemző síkvidéken mésztartalmú homok, helyeként lösz található, ami viszonylag hamar felmelegszik.

A Móri borvidéken pedig a mészkő és a lösz a meghatározó agyagbemosódásokkal kiegészítve, viszonylag hűvös vidéknek mondható, ami elősegítheti a feszes, friss borok alkotását. Az itteni tételekben a hűvös, magas sav és a gyakran olajos textúra megmutatja, hogy mennyire izgalmas borokra képes a fajta száraz iskolázásban, de akár jelentősebb maradékcukorral is lehet vele találkozni. Nem bánja, ha más fajtákkal, például a chardonnay-val házasítják.

A bor jellemzése

Tipikusan neutrális fajta, magas savak mellett viszonylag magas alkoholra is képes. Gyakran zöld fűszerek, bazsalikom, kapor, vágott fű és némi gyógynövényes tónus jellemzi, diszkrét gyümölcsösség, körte és méz kísértében, olykor olajos textúrával kiegészítve.

Amennyiben édes iskolázásban készül, úgy a fűszeres jegyek mellett felbukkannak az érett csonthéjasok, ugyanakkor a fahordós érlelés is jól áll neki. Semleges jellege miatt a termőterületet is nagyszerűen be tudja mutatni.

Ezerjó szőlőfürt és levél 

Bor-étel párosítás

Az ezerjó fantasztikus gasztrobor, mivel viszonylag neutrális ízvilággal rendelkezik, így a különböző fogások finomabb, diszkrétebb fűszereit és ízeit is felerősíti, ugyanakkor a magasabb savainak köszönhetően a nehezebb, zsírosabb összetevőkön is könnyíteni tud, a savas összetevőket pedig finoman kiemeli és ezzel egy elegáns lendületet ad a fogásnak. Édes borként is igazi Jolly Joker, hiszen a magas savak és a neutrálisabb jelleg miatt nem csak desszertek mellett működik jól, hanem tökéletes párost alkothat például egy májas fogással, kékpenészes sajtokkal és fűszeres-csípős ázsiai ételekkel is. Az ezerjó klasszikusan az a bor, amelyet gasztronómiai szerepe miatt is egész évben kellemes fogyasztani. A magas minőségű ezerjó képes a palackban még tovább fejlődni, így a legszebbeket nyugodtan érlelhetjük pár évig. Figyeljünk arra, hogy az érlelés alatt mindig tartsuk egyenletes, hűvös hőmérsékleten, napfénytől és közvetlen hőtől távol. Érleléstől és stílustól függően körülbelül 9-12°C-on kínáljuk, tulipán formájú fehér boros pohárból.

Alapanyagok közül a zöldsaláták, a citrusok, a koriander, friss fűszernövények, tök, hüvelyesek, zsíros sajtok, tejszínes ételek, szárnyasok, sertéshús, belsőségek, zsírosabb halak állnak ízvilágban és struktúrában legközelebb az ezerjó szőlőfajtából készült borhoz. Tökéletes lehet a száraz ezerjó például egy rakott burgonyával vagy egy grillezett sertés flekkennel, a maradékcukros ezerjó például egy BBQ oldalassal, az édes pedig egy sárgabarackos túrótortával, vagy az érleltebb édes ezerjó egy Eszterházy tortával.

Lapozás vissza Lapozás előre
Emberséget és bizalmat kapott: csodálatos pezsgők lettek belőlük
Társasjáték, bortúrák, pincelabirintus: Budafokon minden megtörténhet

Társasjáték, bortúrák, pincelabirintus: Budafokon minden megtörténhet

Elolvasom
Az Ördögárok titka
Pezsgő kisokos: hogyan tároljuk, hogyan bontsuk, miből igyuk?

Pezsgő kisokos: hogyan tároljuk, hogyan bontsuk, miből igyuk?

Elolvasom
Új vezérigazgató az MBÜ-ben
Tanulás az egész élet!

Tanulás az egész élet!

Elolvasom
Terroirhű borok Tállyáról, amelyekre Ausztriától Amerikáig odafigyelnek
Bárdos Sarolta a Borászok Borásza!

Bárdos Sarolta a Borászok Borásza!

Elolvasom