Kielmayer Kristian

Fehér házasítás

Fehér házasítás

Általánosságban úgy tartják, hogy akkor érdemes házasítást készíteni, ha a végtermék értéke magasabb/jobb lesz, mint külön-külön az egyes alkotóelemeké. A házasításnak több célja lehet és többféleképpen is el lehet ezeket érni, ugyanakkor az adott törvényeket, előírásokat borászati, de címkézési szempontból is be kell tartani. Hazai és európai szintű szabályozások is léteznek erre vonatkozóan, így például a 606/2009/EK rendelet, amely kitér a házasítás fogalmának a meghatározására is. Az általános és alap házasítási témákon túl – mint például pezsgőalapborok – Magyarországon megtalálható néhány igazán egyedi borstílus, ami úgymond különböző tételek házasításának eredményeként jött létre. Az egyik legismertebb és talán joggal maradhatunk esetében a házasítás szónál – még ha tágabb értelemben is – a tokaji borkülönlegességek közül az aszú. Hiszen legtöbbször több szőlőfajta, dűlő, hordó eredményeként jön létre és akkor a technológiáról még nem is beszéltünk. A világ legfantasztikusabb és talán legizgalmasabb és legösszetettebb nemes édes borai trónján a tokaji aszú áll, amely kizárólag szigorú szabályozás mellett készülhet. A régebbi időkben gyakran említenek házasításokat a szó még tágabb értelmében, amikor egy-egy (főleg, ha több fajta volt érintett) borvidék tipikus boráról beszélnek és nem konkrét szőlőfajtákról. A szó és a definíció jelenlegi formájában újkori házasítás például az Egri Csillag, amely esetében döntően a kárpát-medencei fajtákra épül a cuvée.

Lapozás vissza Lapozás előre
Olaszrizling Szerintünk 2025
Legendás évjáratok: borok hosszú szavatossági idővel

Legendás évjáratok: borok hosszú szavatossági idővel

Elolvasom
Made in Hungary: régi magyar szőlőfajták borai
Hazai pezsgők: az évjárat nélkülitől a csúcsig

Hazai pezsgők: az évjárat nélkülitől a csúcsig

Elolvasom
Mámor a művészetben
Elindult a Magyarország Régiókalauz az egyik legismertebb nemzetközi borportálon

Elindult a Magyarország Régiókalauz az egyik legismertebb nemzetközi borportálon

Elolvasom
Vulkanikus bor nincs, de vulkanikus terroir nagyon is van! - Beszélgetés dr. Pál Molnár Elemér geológussal
Hogyan alakította át a filoxéra a szőlőtermesztést?

Hogyan alakította át a filoxéra a szőlőtermesztést?

Elolvasom
2019 - 2024 Bor.hu Minden jog fenntartva!
Spotify Facebook Youtube Instagram tiktok