Generosa

Generosa

Története

Magyar nemesített szőlőfajta, Bíró Károly és Dr. Hajdú Edit nemesítette 1951-ben Móron. Szülői a Móron ismert és kedvelt kárpát-medencei őshonos fajta, az ezerjó és a szintén sokfelé elterjedt piros tramini. Ez utóbbi fajta adta vélhetően azt a sokszor átható, gazdag aromás karaktert, amiről a borát könnyű felismerni. Létrehozásának elsődleges célja stabil termeszthetősége volt, de illatos karaktere is gyorsan kedveltté tette a fogyasztók körében.

Alaktani leírása

Morfológiai jegyei elég jellegzetesek, fürtje közepesen nagy és meglehetősen tömött. Ez jelent némi problémát a betegségekkel szembeni ellenállóképességével összefüggésben, de a termelők szerint pozitív tulajdonságai bőven túlhaladják ezeket a nehézségeket. Meglehetősen bőtermő fajta, jól tűri a szárazságot, rothadásra és a lisztharmatra sem túl érzékeny. Bogyói megnyúltak, gömb alakúak, kicsik, húspiros-lilás árnyalattal, alig hamvas, héja szívós. Magas művelésmód mellett is sokat és megbízhatóan terem.

Termőhelyei

Legnagyobb mennyiségben a Kunság, Mór és Pannonhalma termeszti.

A bor jellemzése

Ha visszafogottabb hozamokkal termesztik, aromás, kifejezetten gyümölcsös, nyomokban muskotályos jegyeket mutat. Savakban nem túl gazdag, de jó esetben szerkezete kielégítő. Bora viszonylag egyszerű, de kedves, behízelgő tud lenni. A Móri borvidéken ma már kiemelt fajtaként kezelik. Több termelő pezsgőalapbor készítéséhez, száraz és édesborok alapanyagául is használja. Legismertebb borait ma a Kunságon készítik. Általában könnyed, behűtve jól fogyasztható borokat ad, nem túl magas alkoholtartalommal.

Bor-étel párosítások

Ételek és borok harmóniájánál a legfontosabb alapelv talán a kettő súlyának, koncentrációjának megítélése. De ugyanez elmondható a komplexitásról is. Egyszerűbb bor mellé csak egyszerűbb fogást érdemes választani. A legizgalmasabb fogásaink mellé savban, alkoholban gazdag bort válasszunk, érleltebbet és ízekben is sokszínűt.

Mivel a generosa szőlőfajta bora általában könnyed, szinte légies és nem markáns karakterű, a hozzá kínált fogásokat is ebben a körben kell keresnünk. Érdemes a bort fogyasztás és ételtársítás előtt megkóstolni, hogy savaival és szerkezetével tisztában legyünk, ez fogja majd ugyanis eldönteni, hogy mennyire karakteres fogást bír el. Illatossága és könnyed eleganciája nem túl savas, gyümölcsös fogások mellett élvezetessé teheti. Ha erősebben borsozzuk ételünket, a bor savai némiképp erőteljesebbé válhatnak. Érdemes élni ezzel a lehetőséggel.

Lapozás vissza Lapozás előre
Borleves, az elfeledett karácsonyi kedvenc
A furmint szerencsés házasságot kötött Tokajjal

A furmint szerencsés házasságot kötött Tokajjal

Elolvasom
Folyékony arany: a legjobb aszús évek. Vajon az idei is közéjük tartozik?
Magnum-hatás – révbe ért a Sauska

Magnum-hatás – révbe ért a Sauska

Elolvasom
A gyümölcs az úr: 2023-as forralt boros trendek
One man show helyett generációs csapatmunka a Vida Családi Borbirtokon

One man show helyett generációs csapatmunka a Vida Családi Borbirtokon

Elolvasom
A kadarka dicsérete
Divatba jönnek a rezisztens szőlőfajták

Divatba jönnek a rezisztens szőlőfajták

Elolvasom