Szerző: Kielmayer Kristian, Herczeg Ágnes

Juhfark

Juhfark

Története

Valószínűleg egy régi magyar fajta, amely nevét a hosszúkás, hengeres fürtjéről kapta. Ma már a juhfark neve összeforr az autochton (őshonos), különleges fajtákkal, amelyek igazán izgalmas borokat képesek adni és a termőterület személyiségét is kiválóan tolmácsolják. Nem volt ez azonban mindig így, egy időben teljesen elfeledett fajtaként tartották számon, a ’90-es évek elejétől lett újra engedélyezett. Semleges fajtaként a magas sav és a diszkrét gyümölcsösség mellett a termőterület jellegzetes karakterét is visszaadja. Ma már ritkábban házasítják, de minden bizonnyal régebben az otthonában, Somlón gyakorta készítettek belőle cuvée-ket is. Karakteres, izgalmas, egyedi fehérborok születhetnek ebből a fajtából, arról nem beszélve, hogy annyira egyedi, hogy máshol nem is találkozni vele.

Alaktani leírása

Nagy levéllel rendelkezik kerek formájú, hegyes csúcsokkal, a fürtje hosszú és tömött formájú, vékonyhéjú, lédús és gömbölyű alakú bogyóval. Korai virágzású, viszonylag bőtermő fajta.

Termőhelyei

Magyarországon kívül nem említik a fajtát, hazánkban pedig ma nem egészen 200 hektáron termesztik. Legfontosabb borvidéke egyértelműen a Nagy-Somlói Borvidék, ahol 105 hektáron – a borvidék 20%-án - termesztik. A maradék termőterületen Balatonfüred-Csopak és a Balaton-felvidék osztozik, míg az Etyek-Budai borvidéken és Pécsett is felbukkan. Somló kiemelkedik, mint a fajta hazája, itt vulkanikus bazalt, bazalttufa, mésztufa és agyag talajon is megtalálható, az etyek-budai és a pécsi területen a meszes talajokat szerette meg a fajta. Szikár, de komplex, neutrális, magas sav, közepes test és alkohol jellemzi legtöbbször a borvidékeken. Szerkezeti elemeinek köszönhetően eltárolható borok készülhetnek a fajtából, amelyek idővel akár még magasabb minőséget is képesek felmutatni.

A bor jellemzése

A Somlói borvidéken fiatalon citrus, grépfrút, zöld fűszeres tónusok, menta és telt ízjegyek jellemzik, sós, ásványos, köves szikársággal, valamint friss savakkal kiegészítve. A fahordós érlelés további komplexitást adhat a bornak, mely házasításokban is szépen mutat. A Balaton-felvidéken hasonló karakter, fűszeres és kifejezett sav jelentkezik, ugyanakkor néha érettebb csonthéjasok is felbukkannak a borok jellemzése során. Megfontolandó, hogy némi palackos érlelésen essen át, mielőtt fogyasztásra kerül.

Juhfark szőlőfürt és levél 

Bor-étel párosítás

A juhfark viszonylag kis mennyiségben termesztett szőlőfajta, viszont nagyon izgalmas borok készülhetnek belőle. A legtöbb juhfark vulkanikus területről származik, így a szikár, feszes, neutrális jegyek mellett gyakran érezhető benne egy elegáns, finom mineralitás is. Klasszikus gasztrobor, élénk savainak köszönhetően a tartalmasabb, zsírosabb fogások mellett is tökéletesen helytáll. Találkozhatunk a juhfarkkal félszáraz borként is, ekkor a savakat nagyon szépen szelídíti a természetes maradékcukor. Amennyiben néhány botrytises bogyó is került a borba, akkor ehhez egy finom aszalt gyümölcsös mézesség is párosulhat. Míg a nagyon száraz juhfark friss, savas ételekkel, savanyú levesekkel és zsírosabb húsokkal a legfinomabb, addig a maradékcukros verzió akár belsőséghez, májas ételekhez is kiváló. A magas minőségű juhfark nagyon szépen érlelhető palackban is, ekkor a savak szelídülnek és az ízek komplexebbek lesznek. Ha érleljük, különösen figyeljünk arra, hogy állandó hűvös hőmérsékleten tartsuk napfénytől és közvetlen hőtől távol, hogy a törékeny aromáit a lehető legjobban megőrizzük. A legideálisabb fogyasztási hőmérséklet körülbelül 8-10°C, és tulipán formájú fehérboros pohárból a legfinomabb. Alapanyagok közül a zöldsaláták, szárzeller, karfiol, brokkoli, hüvelyesek, lencse, citrusok, egyéb párolt és sült zöldségek, levesek, krémlevesek, zsírosabb tehén- és juhsajtok, szárnyasok, fehér húsú halak, belsőségek, sertés- és borjúhúsból készült ételek, rakott ételek állnak ízvilágban és struktúrában legközelebb a juhfark szőlőfajtából készült borhoz.

Három tudnivaló a szekszárdi kékfrankosról
Hat hagyományos borrégió, hat friss üzenet

Hat hagyományos borrégió, hat friss üzenet

Elolvasom
Hogyan egészítsd ki az utazásodat egy boros programmal?
Három tudnivaló az Egri Bikavérről

Három tudnivaló az Egri Bikavérről

Elolvasom
Vegyszermentes szőlőművelés lehet a fenntartható jövő záloga
A magyar bortörténelem 10 híres alakja

A magyar bortörténelem 10 híres alakja

Elolvasom
A legkisebbtől a legnagyobbig, a tokajitól az egriig
Hogyan szervezz meg egy bortúrát?

Hogyan szervezz meg egy bortúrát?

Elolvasom
Díjnyertes rosék és megannyi rejtett kincs hazája: A Kunsági borvidék
A borok krémje avagy a szépségápolás és a bor

A borok krémje avagy a szépségápolás és a bor

Elolvasom
2019 - 2021 Bor.hu Minden jog fenntartva!
Facebook Youtube Instagram