Szerző: Herczeg Ágnes, Kielmayer Kristian

Nektár

Nektár

Története

Magyar nemesítés, Bakonyi Károly és munkatársai hozták létre a Georgikon cserszegtomaji szőlészeti-borászati kísérleti telepén a Judit és a Cserszegi fűszeres fajták felhasználásával. Jellemzően a Balaton-felvidéken találjuk ültetvényeit, nem terjedt el komoly mértékben az országban. (Csak a rend kedvéért hívjuk fel figyelmüket arra, hogy Tokajban a gyakorta NEKTÁR-ként emlegetett ESZENCIA – semmiféle rokonságot vagy fajtaazonosságot nem mutat a nektár fajtával. Tokajban eszencia is csak az engedélyezett hat fajtából készíthető el, a nektár nincs ezek között, csupán megtévesztő névazonosságról van szó.)

Alaktani leírása

Morfológiai jegyei szerint fürtje sokszor ágas és laza szerkezetű, kicsi vagy közepesen nagy. Viszonylag korai érésére lehet számítani. Meglehetősen jó cukorgyűjtő, ezért a Balaton-felvidéken édes bor is készül belőle. Botritiszesedésre ugyanakkor nem hajlamos, így édesbora általában töppedt szőlőből készül.

Termőhelyei

Ma Magyarországon mintegy 21 hektáron termesztik, leggyakrabban a Kunsági borvidéken fordul elő, de kisebb mennyiségben megtalálható a Balaton északi partján is. Köszönhetően annak, hogy a savait egész jól megtartja, azok nem tompulnak el, friss borokat tud adni. A badacsonyi, zalai, balaton-felvidéki termőterületeken kifejezetten friss borok születhetnek a fajtából, ez igaz akár a Neszmélyi borvidékre is, ahol nagyobb mennyiségben fordul elő. Az alföldi területeken nemcsak a jó savmegtartása miatt szeretik, hanem kiváló fagytűrő képességéért is, valamint, ha cukorgyűjtés szempontjából kint kívánják hagyni, rothadás ellen is jól megállja a helyét. Magasabb cukorfokkal szüretelve akár édesborokat is eredményezhet.

A bor jellemzése

Illatában kellemesen aromás, időnként muskotályos jegyeket fedezhetünk fel benne. Savai kellemesek, nem erőteljes a sav világa de néhány gramm maradékcukor jól áll neki. Illatában és ízében gyakran felfedezhetjük a szőlőt, szőlővirágot, muskotályos jegyeket. Ha édes iskolázásban készül, aromatikája kiegészül a töppedt szőlő jegyeivel, mazsola, melasz, pörköltkávé, méz és a muskotályos szőlőaroma gazdagítják. Egészséges szőlőből készülő bora jól érlelhető, édesborait inkább a cukortartalom tartja el hosszasabban.

Bor-étel párosítás

Mivel a fajtából gyakorta készül száraz és édesbor is, érdemes ezt a két kategóriát külön kezelni. Ha bora száraz, akkor savaiból kell kiindulnunk. A fő termőhelye a Balaton-felvidék. Ez egyben azt is jelenti, hogy szerkezete jó, élénk savaira számíthatunk, amikor ételt választunk mellé. Van egy olyan hely az étkezéseink során, ahol a savakra feltétlenül szükség van. Ez pedig nem más, mint az aperitif helye. Az étkezés előtti italunkban mindig legyen elég sav. Üde, élénk, alacsonyabb alkoholtartalmú, ezzel szemben savas, friss és gyümölcsös a legjobb aperitif. Hidegen, kis mennyiségben, legalább 10–15 perccel az étkezés előtt felszolgálva.

Ha viszont a borunk édes, teljesen más szabályokat érdemes követni. Az édesboroknál vagy az azonosságokat vagy éppen az ellentétes ízhatásokat érdemes követni. A sós ízek mellett például remekül lehet építeni egy jó savú édesborra. Persze, ezeknek a boroknak a hazai etalonja általában Tokajban keresendő, de pont a nektár fajta egy remek példa arra, hogy jó savak esetén más borvidék bora is megállja a helyét. Édes ízek mellett vigyázzunk arra, hogy az összhatás cukorban ne legyen túl erőteljes.

Lapozás vissza Lapozás előre
Társasjáték, bortúrák, pincelabirintus: Budafokon minden megtörténhet
Az Ördögárok titka

Az Ördögárok titka

Elolvasom
Pezsgő kisokos: hogyan tároljuk, hogyan bontsuk, miből igyuk?
Új vezérigazgató az MBÜ-ben

Új vezérigazgató az MBÜ-ben

Elolvasom
Tanulás az egész élet!
Terroirhű borok Tállyáról, amelyekre Ausztriától Amerikáig odafigyelnek

Terroirhű borok Tállyáról, amelyekre Ausztriától Amerikáig odafigyelnek

Elolvasom
Bárdos Sarolta a Borászok Borásza!
Büszke vagyok arra, amit eddig elértem - beszélgetés Szarka Dénes mádi borásszal

Büszke vagyok arra, amit eddig elértem - beszélgetés Szarka Dénes mádi borásszal

Elolvasom