Szerző: Herczeg Ágnes, Kielmayer Kristian

Nektár

Nektár

Története

Magyar nemesítés, Bakonyi Károly és munkatársai hozták létre a Badacsonyi Kutatóban a Judit és a Cserszegi fűszeres fajták felhasználásával. Jellemzően a Balaton-felvidéken találjuk ültetvényeit, nem terjedt el komoly mértékben az országban. (Csak a rend kedvéért hívjuk fel figyelmüket arra, hogy Tokajban a gyakorta NEKTÁR-ként emlegetett ESZENCIA – semmiféle rokonságot vagy fajtaazonosságot nem mutat a nektár fajtával. Tokajban eszencia is csak az engedélyezett hat fajtából készíthető el, a nektár nincs ezek között, csupán megtévesztő névazonosságról van szó.)

Alaktani leírása

Morfológiai jegyei szerint fürtje sokszor ágas és laza szerkezetű, kicsi vagy közepesen nagy. Viszonylag korai érésére lehet számítani. Meglehetősen jó cukorgyűjtő, ezért a Balaton-felvidéken édes bor is készül belőle. Botritiszesedésre ugyanakkor nem hajlamos, így édesbora általában töppedt szőlőből készül.

A bor jellemzése

Illatában kellemesen aromás, időnként muskotályos jegyeket fedezhetünk fel benne. Savai kellemesek, nem erőteljes a sav világa de néhány gramm maradékcukor jól áll neki. Illatában és ízében gyakran felfedezhetjük a szőlőt, szőlővirágot, muskotályos jegyeket. Ha édes iskolázásban készül, aromatikája kiegészül a töppedt szőlő jegyeivel, mazsola, melasz, pörköltkávé, méz és a muskotályos szőlőaroma gazdagítják. Egészséges szőlőből készülő bora jól érlelhető, édesborait inkább a cukortartalom tartja el hosszasabban.

Bor-étel párosítás

Mivel a fajtából gyakorta készül száraz és édesbor is, érdemes ezt a két kategóriát külön kezelni. Ha bora száraz, akkor savaiból kell kiindulnunk. A fő termőhelye a Balaton-felvidék. Ez egyben azt is jelenti, hogy szerkezete jó, élénk savaira számíthatunk, amikor ételt választunk mellé. Van egy olyan hely az étkezéseink során, ahol a savakra feltétlenül szükség van. Ez pedig nem más, mint az aperitif helye. Az étkezés előtti italunkban mindig legyen elég sav. Üde, élénk, alacsonyabb alkoholtartalmú, ezzel szemben savas, friss és gyümölcsös a legjobb aperitif. Hidegen, kis mennyiségben, legalább 10–15 perccel az étkezés előtt felszolgálva.

Ha viszont a borunk édes, teljesen más szabályokat érdemes követni. Az édesboroknál vagy az azonosságokat vagy éppen az ellentétes ízhatásokat érdemes követni. A sós ízek mellett például remekül lehet építeni egy jó savú édesborra. Persze, ezeknek a boroknak a hazai etalonja általában Tokajban keresendő, de pont a nektár fajta egy remek példa arra, hogy jó savak esetén más borvidék bora is megállja a helyét. Édes ízek mellett vigyázzunk arra, hogy az összhatás cukorban ne legyen túl erőteljes.

Lapozás vissza Lapozás előre
Boros programok az év második felére
Magyar Bor Személyesen podcast – beszélgetés Katona Csaba történésszel

Magyar Bor Személyesen podcast – beszélgetés Katona Csaba történésszel

Elolvasom
Szőlő és bor Biatorbágyon - Borosgazdák, pincék, történetek
Boros programajánló: július 29 - augusztus 27.

Boros programajánló: július 29 - augusztus 27.

Elolvasom
Dűlőtörténetek: Szent György-hegy – Sárkányok földjén
„Mi itt vagyunk otthon!“ - beszélgetés a tokaji francia házaspárral

„Mi itt vagyunk otthon!“ - beszélgetés a tokaji francia házaspárral

Elolvasom
10 szuper hely egy hétvégi boros piknikre Budapesten és vidéken
Tudás, szeretet, lelkesedés, alázat - interjú Gálné Dignisz Évával

Tudás, szeretet, lelkesedés, alázat - interjú Gálné Dignisz Évával

Elolvasom