Szerző: Kielmayer Kristian, Herczeg Ágnes

Olaszrizling

Olaszrizling

Története

Egy igazi közép-európai, kárpát-medencei fajta, amelynek számos szinonimája létezik és habár Magyarországon veszik a fajtát a legkomolyabban, a környező országokban is találkozni az olaszrizlinggel szép számban. Eredetét homály fedi, egyes források Nyugat-Európához kötik, miszerint Franciaországon keresztül jött a Kárpát-medencébe. Más források még nyugatabbra mennek, miszerint Délnyugat-Spanyolországban találtak hasonló DNS-sel szőlőfajtát. A német értelmező szótár, a Duden szerint a "welsch" szó idegent jelent, délit többek között, így hamar különbséget tettek a német szinonima a welschriesling (Ausztriában) és a saját riesling-jük között, ami köztudottan teljesen eltérő fajta is, semmi rokonság nem áll fenn közöttük. Hallani még eredetét tekintve Észak-Olaszországról is, de Horvátország és Románia is említésre kerül. A legpontosabbak talán akkor vagyunk, ha maradunk a közép-európai eredetnél.

Alaktani leírása

Mérsékelten nagy levéllel rendelkezik, hegyes végekkel, valamint közepesen nagy, tömött fürtökkel, vékony héjú és lédús. Késői virágzású és bőtermő fajta, mely viszonylag jól tűri a szárazságot. Sokféle stílusú bor készíthető belőle.

Termőhelyei

Elsősorban Magyarországon és a környező országokban találkozni a fajtával, így például Horvátországban, ahol grasevina-nak hívják, de Szlovákiában, Csehországban, Romániában és Ausztriában is fellelhető. Ez utóbbi országban szinte az összes létező stílust lefedik, pezsgőalapbornak is szeretik Alsó-Ausztriában, míg a Steiermark-ban könnyű, gyümölcsös borok születnek belőle, addig egy-egy évjáratban botritiszes édesbor is készül a Fertő-tó területén. Magyarországon ma 3800 hektáron találkozni a fajtával és kétségkívül a Balaton az igazi hazája, ahol is az északi borvidékeken (Badacsony, Balaton-felvidék, Balatonfüred-Csopak) dominálja az ültetvényeket. Legtöbbet a Balatonfüred-Csopaki borvidéken találkozni vele, azon belül is a Csopak OEM az, amely lényegében csak olaszrizling, bár a termékleírás engedélyez maximum 15% furmintot is. Csopak a szőlőkultúra szempontjából meghatározó terület, több mint 2000 éve folyik itt szőlőtermelés. A mész és az agyag mellett a lösz és a híres permi vörös homokkő található meg itt, ami színben is kitűnik a borvidéken.

A bor jellemzése

Mivel semleges fajta és tényleg nagyon szerteágazó stílusban lehet belőle bort készíteni, így nehéz általánosítani. Könnyű, citrusos, gyümölcsös, friss üde boroktól az egészen mély olajos textúrával rendelkező testes, akár ásványos, visszafogott savakkal rendelkező fehérborokig sok mindennel lehet találkozni. Leggyakrabban mandulavirág, mandula, zöld alma, dió és mogyoró jelzőket használnak az aroma jellemzésénél. Neutrális jellegének köszönhetően jól kommunikálja a termőterület sajátosságát.

Olaszrizling szőlőfürt és levél 

Bor-étel párosítás

Az olaszrizling az egyik legkedveltebb szőlőfajta hazánkban, épp ezért nagyon sokféle stílusban találkozhatunk vele. Bora magában hordozza az igazi balatoni életérzést, hiszen az északi part pincéiben szinte mindenhol megtalálható a fajta. A kifejezetten könnyed, üde, neutrális stílusban elkészített olaszrizlingek a nyár nagy klasszikusai. Tisztán és fröccsként is rengeteg borfogyasztó kedvencei. Az ilyen könnyed stílusban elkészített olaszrizlingek a nyári grillezések, zöldséges-salátás könnyű fogások tökéletes kísérői. Komolyabb arcát is képes megmutatni a gondos szőlészeti és borászati munkának köszönhetően az olaszrizling. Ilyenkor egy olajosabb, vastagabb textúra, mélyebb intenzitás, és sokszor egy ásványosabb jelleg is társul az ízvilágához. Ezek a magas minőségű olaszrizlingek igazi gasztro borok, nagyon szép, komplex ízkombinációt képesek kialakítani az összetettebb fogásokkal is, és egész évben kellemes a fogyasztásuk. Míg a könnyed stílusú olaszrizlingek leginkább frissen, a legutolsó évjáratokból a legfinomabbak, addig ezek az összetettebb, komplexebb borok meghálálják a pár éves pihentetést is. Akár frissen fogyasztjuk akár érleljük, mindig figyeljünk arra, hogy tartsuk állandó, hűvös hőmérsékleten, közvetlen napfénytől és hőtől távol, hogy a minőségét a lehető legjobban megőrizzük. Kínálni is mindig egyenesen a hűtőből kivéve, körülbelül 8-10°C-on kínáljuk, tulipán formájú fehérboros pohárból. Édes borként is találkozhatunk az olaszrizlinggel, ezeket a borokat érdemes egy kicsit jobban behűteni, és 6-8°C-on kínálni. Alapanyagok közül a zöldsaláták, gyökérzöldségek, hüvelyesek, gombák, friss és érlelt sajtok, szárnyasok, halak és a sertéshúsból készült ételek állnak ízvilágban és struktúrában legközelebb az olaszrizling szőlőfajtából készült borhoz.

Lapozás vissza Lapozás előre
Programok januárra, februárra
Aszút karácsonyra!

Aszút karácsonyra!

Elolvasom
Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka 2022: megvannak a győztesek!
Mit vigyél magaddal egy bortúrára?

Mit vigyél magaddal egy bortúrára?

Elolvasom
Rózival a szüret – Barta Anna borásznál jártunk
10+1 szuper szeptemberi boros program

10+1 szuper szeptemberi boros program

Elolvasom
Új energiák Móron - Kicsi a Mór, de erős
Egy boros úticél, ami még nincs túlhájpolva: Monor

Egy boros úticél, ami még nincs túlhájpolva: Monor

Elolvasom