Szerző: Kielmayer Kristian, Herczeg Ágnes

Pinot blanc

Pinot blanc

Története

A pinot gris-nek, vagyis a szürkebarátnak egy mutációja, amelyre a 19. században lettek figyelmesek Burgundiában. Számos feljegyzés említi, hogy gyakorta összekeverték a chardonnay-val és bár hordozhat a borstílusa hasonló jegyeket, de nem ugyanarról a két fajtáról van szó. Korai rügyfakadás jellemzi és korán is érik. Viszonylag bőtermő, apró bogyókkal rendelkezik és szereti a meleg talajt. Magyarországon fehér burgundinak is hívták, hasonlóan, ahogy a német nyelvterületen is Weissburgunder-nek vagy Weisser Burgunder-nek hívják, a magyar név tükörfordításaként.

Alaktani leírása

Közepes nagyságú levél, sűrű, tömött bogyós fürt és vékony héj jellemzi, így például inkább ki van téve a szürkerothadásnak, mint a chardonnay, amely lazább fürtszerkezettel bír és viszonylag jól tolerálja a hűvösebb területeket.

Termőhelyei

A világon közel 15.000 hektáron termelik a fajtát, főleg Olaszországban találkozni vele pinot bianco néven, ahol a chardonnay ellenpárjaként könnyedebb, gyümölcsös borokat készítenek belőle, illetve előszeretettel használják pezsgőalapnak is. Franciaországban, Elzász területén hasonlóan pezsgőalapbort és csendes borokat egyaránt készítenek belőle. A német nyelvterületen ért el igazán nagy sikereket és szinte helyettesíti a chardonnay-t, mivel stílusában jól kezeli a fahordót, semleges fajta és bár nem rendelkezik oly nagy testtel és koncentrációval, a termelők és a fogyasztók egyaránt szeretik. Németországban a melegebb déli területeken, így Baden-ben és Pfalz területén emelkedik ki. Ausztriában, Steiermark-ban szerepel előkelő helyen, illetve a Fertő-tó mellett botritisz hatására nemes édes bort is készítenek belőle olykor-olykor. A házasítást sem bánja a fenti országokban. Magyarországon 240 hektáron találkozni vele, leggyakrabban a Tolnai borvidéken, közel 60 hektáron, míg Balatonbogláron 25 hektárral rendelkezik. Hivatalosan 1930-ban engedélyezték a fajtát és sokáig feljegyzés sem volt róla ampelográfiailag a magyar szakirodalomban.

A bor jellemzése

Stílusban a legközelebb a chardonnay-hoz áll, de a mélységét, a komplexitását, valamint a test és a fajta gazdagságát nem tudja teljesen lemásolni. Ugyanakkor a friss, gyümölcsös, zöld- és sárgaalmás jegyeket gond nélkül hozza és a fahordóban való érlelést is kedveli. A szegény ember chardonnay-jaként is jellemezték már. Semleges mivoltának köszönhetően jól be tudja mutatni a termőhelyet is, vulkanikus talajokon, akár olajos textúra mellett, némi komplexitással bír és bizonyos esetekben érlelhető borok készülhetnek belőle. Magyarországon inkább a friss, könnyed, gyümölcsös jelleg a vezető stílus.

Pinot Blanc szőlőfürt és levél 

Bor-étel párosítás

Neutrális, sokoldalú, de hazánkban nem túl felkapott szőlőfajta, amelynek épp olyan jól tud állni a hordós érlelés, mint a könnyed, gyümölcsös stílus, vagy épp a pezsgősítés, ezért érdemes a stílust és a készítési módot is figyelembe venni a fogyasztásakor. Hűvösebb területeken egy korai szürettel a pinot blanc-ból készült bor nagyon friss, ropogós, amelyet szívesebben fogyasztunk a melegebb, naposabb időszakokban, és általában ezeket a típusú alapborokat használják a pezsgők készítéséhez is. Ezek a pinot blanc-ok remekül párosíthatók levesekkel, főzelékekkel, natúr húsokkal, salátákkal és tejszínes tésztaételekkel, és egyenesen a hűtőből kivéve, körülbelül 8-10°C-on, tulipán formájú fehérboros pohárból a legfinomabbak. Pezsgő esetében ez a hőmérséklet lehet még hidegebb, 6-8°C, és használjunk magas pezsgős poharat hozzá. A meleg dűlőkről származó, magas minőségű, érett, magasabb alkohollal rendelkező pinot blanc-oknak nagyon jól állhat egy kisfahordós erjesztés és érlelés. Ekkor egy sokkal sűrűbb, vastagabb, toast-os jegyekben gazdag bor készül belőle, amely tartalmasabb fogásokkal, krémlevesekkel, vagdaltakkal, grillezett, sült húsokkal, és akár karakteresebb fűszerezéssel is harmonikus párost alkot. Érdemes ezeket a borokat egy picit öblösebb boros kehelyben kínálni, körülbelül 10-12°C-on. Ezek azok a borok, amelyeket pár évig érlelhetünk is, hiszen a palackban az ízek tovább fejlődnek, integrálódnak, és egész évben kellemes a fogyasztásuk.

Lapozás vissza Lapozás előre
Magyarország legnaposabb borvidéke
Ha február, akkor furmint!

Ha február, akkor furmint!

Elolvasom
„Lenyűgözött, milyen sokat fejlődtek a borok” – Interjú Fongyee Walker Master of Wine-nal
Hamarosan kezdődik Európa egyik legnagyobb nemzetközi borexpója

Hamarosan kezdődik Európa egyik legnagyobb nemzetközi borexpója

Elolvasom
Murán innen, Zalán túl!
Bor Szentendrén? Igen!

Bor Szentendrén? Igen!

Elolvasom
Bor vagy mámor? Érték a mérték!
Tisztelettel kell fordulni a borhoz – Generációváltás a fogyasztóknál

Tisztelettel kell fordulni a borhoz – Generációváltás a fogyasztóknál

Elolvasom
2019 - 2024 Bor.hu Minden jog fenntartva!
Spotify Facebook Youtube Instagram tiktok