Szerző: Kielmayer Kristian, Herczeg Ágnes

Pinot blanc

Pinot blanc

Története

A pinot gris-nek, vagyis a szürkebarátnak egy mutációja, amelyre a 19. században lettek figyelmesek Burgundiában. Számos feljegyzés említi, hogy gyakorta összekeverték a chardonnay-val és bár hordozhat a borstílusa hasonló jegyeket, de nem ugyanarról a két fajtáról van szó. Korai rügyfakadás jellemzi és korán is érik. Viszonylag bőtermő, apró bogyókkal rendelkezik és szereti a meleg talajt. Magyarországon fehér burgundinak is hívták, hasonlóan, ahogy a német nyelvterületen is Weissburgunder-nek vagy Weisser Burgunder-nek hívják, a magyar név tükörfordításaként.

Alaktani leírása

Közepes nagyságú levél, sűrű, tömött bogyós fürt és vékony héj jellemzi, így például inkább ki van téve a szürkerothadásnak, mint a chardonnay, amely lazább fürtszerkezettel bír és viszonylag jól tolerálja a hűvösebb területeket.

Termőhelyei

A világon közel 15.000 hektáron termelik a fajtát, főleg Olaszországban találkozni vele pinot bianco néven, ahol a chardonnay ellenpárjaként könnyedebb, gyümölcsös borokat készítenek belőle, illetve előszeretettel használják pezsgőalapnak is. Franciaországban, Elzász területén hasonlóan pezsgőalapbort és csendes borokat egyaránt készítenek belőle. A német nyelvterületen ért el igazán nagy sikereket és szinte helyettesíti a chardonnay-t, mivel stílusában jól kezeli a fahordót, semleges fajta és bár nem rendelkezik oly nagy testtel és koncentrációval, a termelők és a fogyasztók egyaránt szeretik. Németországban a melegebb déli területeken, így Baden-ben és Pfalz területén emelkedik ki. Ausztriában, Steiermark-ban szerepel előkelő helyen, illetve a Fertő-tó mellett botritisz hatására nemes édes bort is készítenek belőle olykor-olykor. A házasítást sem bánja a fenti országokban. Magyarországon 240 hektáron találkozni vele, leggyakrabban a Tolnai borvidéken, közel 60 hektáron, míg Balatonbogláron 25 hektárral rendelkezik. Hivatalosan 1930-ban engedélyezték a fajtát és sokáig feljegyzés sem volt róla ampelográfiailag a magyar szakirodalomban.

A bor jellemzése

Stílusban a legközelebb a chardonnay-hoz áll, de a mélységét, a komplexitását, valamint a test és a fajta gazdagságát nem tudja teljesen lemásolni. Ugyanakkor a friss, gyümölcsös, zöld- és sárgaalmás jegyeket gond nélkül hozza és a fahordóban való érlelést is kedveli. A szegény ember chardonnay-jaként is jellemezték már. Semleges mivoltának köszönhetően jól be tudja mutatni a termőhelyet is, vulkanikus talajokon, akár olajos textúra mellett, némi komplexitással bír és bizonyos esetekben érlelhető borok készülhetnek belőle. Magyarországon inkább a friss, könnyed, gyümölcsös jelleg a vezető stílus.

Pinot Blanc szőlőfürt és levél 

Bor-étel párosítás

Neutrális, sokoldalú, de hazánkban nem túl felkapott szőlőfajta, amelynek épp olyan jól tud állni a hordós érlelés, mint a könnyed, gyümölcsös stílus, vagy épp a pezsgősítés, ezért érdemes a stílust és a készítési módot is figyelembe venni a fogyasztásakor. Hűvösebb területeken egy korai szürettel a pinot blanc-ból készült bor nagyon friss, ropogós, amelyet szívesebben fogyasztunk a melegebb, naposabb időszakokban, és általában ezeket a típusú alapborokat használják a pezsgők készítéséhez is. Ezek a pinot blanc-ok remekül párosíthatók levesekkel, főzelékekkel, natúr húsokkal, salátákkal és tejszínes tésztaételekkel, és egyenesen a hűtőből kivéve, körülbelül 8-10°C-on, tulipán formájú fehérboros pohárból a legfinomabbak. Pezsgő esetében ez a hőmérséklet lehet még hidegebb, 6-8°C, és használjunk magas pezsgős poharat hozzá. A meleg dűlőkről származó, magas minőségű, érett, magasabb alkohollal rendelkező pinot blanc-oknak nagyon jól állhat egy kisfahordós erjesztés és érlelés. Ekkor egy sokkal sűrűbb, vastagabb, toast-os jegyekben gazdag bor készül belőle, amely tartalmasabb fogásokkal, krémlevesekkel, vagdaltakkal, grillezett, sült húsokkal, és akár karakteresebb fűszerezéssel is harmonikus párost alkot. Érdemes ezeket a borokat egy picit öblösebb boros kehelyben kínálni, körülbelül 10-12°C-on. Ezek azok a borok, amelyeket pár évig érlelhetünk is, hiszen a palackban az ízek tovább fejlődnek, integrálódnak, és egész évben kellemes a fogyasztásuk.

Lapozás vissza Lapozás előre
A magyar bor nagykövetei: influenszerevolúció
Hisztaminérzékenység és koccintás? Lehetséges!

Hisztaminérzékenység és koccintás? Lehetséges!

Elolvasom
Hol és hogyan tanulhatunk borásznak?
Negyed évszázada a magyar bor élvonalában

Negyed évszázada a magyar bor élvonalában

Elolvasom
Nem csak a rozé érdekli! - Beszélgetés Elizabeth Gabay-val
Nőnapi páros interjú - éljenek a borásznők!

Nőnapi páros interjú - éljenek a borásznők!

Elolvasom
Nem több, hanem jobb bort szeretnék - Beszélgetés Török Csabával
A finn Master of Wine, aki Villányban venne nyaralót

A finn Master of Wine, aki Villányban venne nyaralót

Elolvasom