Szerző: Kielmayer Kristian, Herczeg Ágnes

Rózsakő

Rózsakő

Története

A fajtát 1957-ben állította elő Dr. Király Ferenc a kéknyelű és a budai zöld kereszteződésével, eredetileg a Badacsony 36 nevet viselte. Újkori nevét a Badacsonyi hegyen található legendás Rózsakőről (lapos bazaltkő) kapta. A történet úgy tartja, hogy Szegedy Róza és Kisfaludy Sándor üldögélt sokat e kövön és talán itt bontakozhatott ki a szerelmi történetük is, a legenda szerint amelyik szerelmes pár erre a kőre leül, még abban az évben egybekel... A fajta 2003. decemberében került be a nemzeti fajtajegyzékbe, elsősorban a kéknyelű beporzójának szánták.

Alaktani leírása

Levele közepesen nagy, kerek, levélnyele enyhén vöröses színű. Fürtje mérsékelten nagy, tömött, vállas szerkezetű, bogyói kicsik, viszonylag vastag héjjal rendelkeznek.

Termőhelyei

A fajta csak a Balaton borrégióban található, ezen belül is Badacsonyban 15 hektáron termesztik, míg a Balaton-felvidéki borvidéken 3 hektáron lelhető fel a rózsakő. Történeti vonatkozása szorosan a Badacsonyi borvidékhez köti, ahol immár önállóan is megjelenik, mint fajtabor. Stílusában sokban hasonlít a kéknyelűhöz, hasonlóan jól érzi magát a vulkanikus talajon. Egyes termelők egy kevés maradékcukorral, félszáraz stílusban ellensúlyozzák a magas savakat, illetve a fajta maga is jó cukorgyűjtőként van számon tartva.

A bor jellemzése

A bor fiatalon halvány szalmasárga színű, visszafogott, inkább semleges illatvilágú citrusos, köves, ásványos tónusokkal, a termőterület jellegét kommunikálja leginkább. Általában száraz vagy félszáraz stílusban kerül iskolázásra, a magas savak mellett közepes alkohol és test jellemzi. Diszkrét virágos jegyek, barackvirág, zöldalma és citrusos aromák dominálnak a borban, amely krémes, köves tónussal is rendelkezhet. Magas sav és jó cukorgyűjtő-képesség jellemzi ezt a badacsonyi fajtát, diszkréten illatos jegyekkel.

Rózsakő szőlőfürt és levél 

Bor-étel párosítás

A rózsakő nagyon ritka fajtának számít, hazánkban csupán 18 hektáron termesztik, így elvétve találkozhatunk vele. Alapvetően a visszafogottabb aromákkal bíró határozott savú, ásványos borok közé sorolható. Citrusos, köves jegyeivel inkább a gasztronómiában van a helye, ahol száraz borként saláták, zöldséges ételek, főzelékek, zsírosabb sajtok, és tejszínes húsételek mellett alkot egyensúlyos párost, míg ha egy kevés maradékcukorral is rendelkezik, akkor a gyümölcsös salátákkal, ázsiai tésztaételekkel is nagyon finom. Jellege miatt leginkább frissen, a legutolsó évjáratot érdemes belőle választani. Figyeljünk arra, hogy mindig tartsuk hidegen, közvetlen napfénytől és hőtől távol, hogy az aromáit a lehető legjobban megőrizzük. Kínálni is mindig a hűtőből kivéve, körülbelül 8-10°C-on kínáljuk, tulipán formájú fehérboros pohárból. Alapanyagok közül a zöldsaláták, karfiol, édeskömény, hüvelyesek, citrusok, barackok, alma, körte, friss, könnyed kecske- és tehénsajtok, friss zöldfűszerek, szárnyasok, fehér húsú halak, és a könnyedebb sertésből készült ételek állnak ízvilágban és struktúrában legközelebb a rózsakő szőlőfajtából készült borhoz. Tökéletes lehet mellé például egy friss zöldsaláta citrusos dresszinggel és grillezett gomolyával, egy tavaszi vitaminsaláta, vagy egy papírban sült fogasfilé vele sült zöldségekkel is. Levesek közül a nem túl fűszeres krémlevesek, és friss tavaszi zöldséglevesek mellé a legfinomabb.

Lapozás vissza Lapozás előre
„Lenyűgözött, milyen sokat fejlődtek a borok” – Interjú Fongyee Walker Master of Wine-nal
Hamarosan kezdődik Európa egyik legnagyobb nemzetközi borexpója

Hamarosan kezdődik Európa egyik legnagyobb nemzetközi borexpója

Elolvasom
Murán innen, Zalán túl!
Mindig is furmintrajongó voltam!

Mindig is furmintrajongó voltam!

Elolvasom
Bor Szentendrén? Igen!
Bor vagy mámor? Érték a mérték!

Bor vagy mámor? Érték a mérték!

Elolvasom
A magyar borokról a legolvasottabb német szaklapban
Tisztelettel kell fordulni a borhoz – Generációváltás a fogyasztóknál

Tisztelettel kell fordulni a borhoz – Generációváltás a fogyasztóknál

Elolvasom
2019 - 2024 Bor.hu Minden jog fenntartva!
Spotify Facebook Youtube Instagram tiktok