Szerző: Szerző: Kielmayer Kristian, Herczeg Ágnes

Sárgamuskotály

Sárgamuskotály

Története

A muscat család talán az egyik legnagyobb a szőlők világában és ezen belül is a sárgamuskotály kiemelkedik. Sok helyen termelik és ahány helyen előfordul, annyi hasonneve létezik. Még Magyarországon belül is több különböző neve van – pl.: muscat lunel, muscat blanc, bárzsing, hogy egy néhányat említsünk -, hivatalosan muscat blanc à petits grains-nak hívják. Valószínűleg nem francia eredettel büszkélkedik, hanem inkább görög vagy olasz. Itáliában a 14. században említik meg először a fajtát, de lehetséges az is, hogy Görögországból került a mai Olaszország területére.

Alaktani leírása

Levele közepesen nagy, tagolt, szimmetrikus, hegyes végződéssel. Fürtje mérsékelten nagy, hosszúkás, henger alakú, korai virágzású és közepesen korán érik, apró bogyós.

Termőhelyei

Szinte az egész világon találkozni a fajtával és mindenhol van egy különleges története, egy izgalmas bornak kölcsönzi az aromatikáját. Olaszországban a legelterjedtebb, itt például az Asti habzóborok alapját adja, míg Franciaországban a Rhône völgyében és Languedoc-ban erősített borok is készülnek belőle, illetve Kínában is felfigyeltek rá. Német nyelvterületen is tisztelik a fajtát - Gelber Muskateller (tükörfordítás: sárga muskotály) - mely száraz, valamint nemes édes-, botritiszes borokat képes produkálni. Burgenland-ban a Fertő-tó közelségében az utóbbi 10 évben a fajta exponenciálisan emelkedett, illatos, könnyű borok születnek Stájerországban és a Wachau-ban is komolyan veszik. Magyarországon 860 hektáron terjedt el, a Tokaji borvidék 10%-át képezi, a többi borvidéken elenyésző mennyiségben lelhető fel, egyedül talán a Mátrai borvidéken fordul még elő nagyobb mennyiségben. Említésre került, hogy a fajta a világban igazán egyedi borokért is felel, nincs ez másképpen Magyarországon sem. Pont Tokajban nemcsak szárazborokat készítenek belőle, hanem olykor-olykor teljes egészében aszúbort is (alapbor és aszúszemek is a fajtából származnak), alkotnak a termelők.

A bor jellemzése

Friss szőlős, szőlővirágos, parfümös, illatos jegyei megkérdőjelezhetetlenek, többek között a monoterpénnek köszönhetően. Üde savakkal, akár violás, ibolyás virágossággal is rendelkezik, ami az aromatikát illeti. Számos stílusban, buborék mellett, de akár magasabb alkohol kíséretében is jól érzi magát, száraztól-édesig. Talán egyetlen fontos dolgot érdemes kiemelni nála, az eltarthatóság kérdését, mely persze nagyban függ a bor típusától, de leggyakrabban az üde, primőr aromák miatt érdemes fiatalon fogyasztani.

Sárgamuskotály szőlőfürt és levél 

Bor-étel párosítás

A sárgamuskotály nemzetközileg is az egyik legismertebb muskotályos szőlőfajta, egyben a muskotályos stílus egyik legnépszerűbb képviselője a mindennapok boraiban éppúgy, mint a magas minőségű, prémium kategóriában. Nagyon illatos, jellegzetes parfümös-virágos jegyei könnyen felismerhetővé teszik, száraz és édes borként is jelentős rajongótábora van. Parfümössége miatt alapvetően tipikusan a kora tavasztól késő őszig tartó időszak bora, azonban a fajta kedvelői egész évben szívesen fogyasztják. Gyakran találkozhatunk vele könnyedebb stílusú szárazborként, de épp olyan népszerű félédes és édes borként is. A sárgamuskotályt jól behűtve önmagában is nagyon élvezetes elfogyasztani, de friss savainak köszönhetően nagyon jól működik bor-étel párosításokban is. Jellege és aromái miatt frissen, a legutolsó évjáratot érdemes belőle választani, és érdemes is mielőbb elfogyasztani. Figyeljünk arra, hogy mindig tartsuk hidegen, közvetlen napfénytől és hőtől távol, hogy a törékeny, parfümös aromáit a lehető legjobban megőrizzük. Kínálni is mindig egyenesen a hűtőből kivéve, körülbelül 8-10°C-on kínáljuk, tulipán formájú fehérboros pohárból. Amennyiben magasabb a cukortartalma, akkor egy kicsit még hidegebben lesz a legfinomabb. Alapanyagok közül a zöldsaláták, az édeskömény, menta, citrusok, trópusi gyümölcsök, szőlő, alma, barack, a friss, könnyed natúr tehénsajtok, gyümölcsös sajtok, a csirke, és a nem túl zsíros fehér húsú halak állnak ízvilágban és struktúrában legközelebb a sárgamuskotály szőlőfajtából készült borhoz. Az aromatikus jegyek miatta könnyed, illatos, egzotikus fűszerezésű, de nem túl csípős csirkés vagy halas fogásokhoz, ázsiai tésztákhoz, wokételekhez is remekül passzol.

Lapozás vissza Lapozás előre
Pincér, egy kőbányait!
A világ legjobbjai között a Gizella Pince 2019-es aszúja

A világ legjobbjai között a Gizella Pince 2019-es aszúja

Elolvasom
Tűz, víz, levegő – ilyen a magyar pinot noir
Poncichterek, akik a zöld velteliniben és a kékfrankosban hisznek

Poncichterek, akik a zöld velteliniben és a kékfrankosban hisznek

Elolvasom
Híres emberek fröccsei
„Igazából mindig is a nyári borok specialistái voltunk”

„Igazából mindig is a nyári borok specialistái voltunk”

Elolvasom
Boros fesztiválok és különleges programok júliusban
„A kékfrankosban a sokszínűség és a megbízhatóság a csodás”

„A kékfrankosban a sokszínűség és a megbízhatóság a csodás”

Elolvasom
2019 - 2021 Bor.hu Minden jog fenntartva!
Spotify Facebook Youtube Instagram tiktok