Szerző: Kielmayer Kristian, Herczeg Ágnes

Sauvignon blanc

Sauvignon blanc

Története

Minden bizonnyal francia eredetű szőlőfajta, mely nagy valószínűséggel a Loire-ból indult el világkörüli útjára és ma már az "első tíz"-ben (top 10) található, ami a telepítéseket illeti, folyamatosan növekedett a telepítések aránya az utóbbi 5 évben, minden fontosabb bortermelő országban megtalálható. Neve valószínűleg a francia sauvage, vagyis vad szóból eredhet. Mérsékelten korán érő fajta, bőtermő, oda kell figyelni a zöldmunkára, de a megfelelő alanyra is. Magyarországon a ’80-as évek elejétől szerepel az államilag minősített fajta katalógusban. A világban gyakran találkozni úgymond "hamis" sauvignon blanc-nal, amit pusztán más szőlőfajtával, például a sauvignonasse-szal kevernek össze. A sauvignon blanc és a cabernet franc természetes kereszteződéseként jött létre a cabernet sauvignon, gyakran beszélnek hasonló aromaportfolióról a két "sauvignon" esetében.

Alaktani leírása

Közepes nagyságú levele van viszonylag tagolt szerkezettel, fürtje középnagyságú, tömött, hengeres alakú.

Termőhelyei

Franciaországon túl a fajta szinte egész Európában megtalálható, még a nagyon hagyományos szőlőtermő országokat, akik rengeteg helyi fajtával rendelkeznek - így például Spanyolországot és Olaszországot - is komolyan kell venni. A tengerentúlon is nagyon jól alkalmazkodott, így például új hazáját találta meg a ’70-es évek után Új-Zélandon, illetve Kaliforniában a Fumé Blanc-ok, a fahordós stílusban készített borai is divatosak. Ausztriában Muskat Silvaner név alatt terjedt el a 19. században, de mára ezt a névjelzést betiltották. Magyarországon némivel 1000 hektár felett található sauvignon blanc, statisztikailag csak "sauvignon"-ként emlegetik, bár neki is létezik egyéb színű mutációja. Arányaiban az Etyek-Budai, a Móri és a Neszmélyi borvidéken található meg legtöbbet, míg mennyiségileg a Mátrában és az Etyek-Budai borvidéken. Szereti a hűvösebb klimatikus adottságokat és a mésztartalmú talajokat, a Felső-Pannon borrégióban, ezen belül is Etyeken érzi magát igazán jól.

A Bor jellemzése

Rendkívül gazdag, kifejezett és könnyen értelmezhető aromatikával rendelkezik. Köszönhetően a metoxipirazine (zöld paprika) és thiol (trópusi gyümölcsök) komponenseknek, amik a szőlőben már eleve megtalálhatóak bizonyos mennyiségben és érettségi fok alapján változhat mennyiségük. Borai általában frissek, szomjoltó gyümölcsösséggel rendelkeznek. Herbás, ropogós szerkezetű borokkal találkozni Magyarországon. A közepes test és alkohol, az üde savak, a bodzavirág, az egres, a csalán és a füves tónusok mellett ritkábban fordul elő benne itthon a trópusi gyümölcs, a guava és a passiógyümölcs kombináció.

Sauvignon blanc szőlőfürt és levél 

Bor-étel párosítás

A sauvignon blanc népszerűsége az utóbbi években dinamikus nő, ma már az egyik legkedveltebb fehérszőlő-fajta hazánkban. Bora mindig kirobbanóan friss és üde, tele ropogós citrusos-gyógynövényes jegyekkel, bodzával és licsivel. Igazi szomjoltó nyári ital, tisztán és fröccsként is népszerű a kora tavasztól késő őszig tartó időszakban, de nagyon jó gasztronómiai tulajdonságai miatt egész évben helye van az asztalon. Jellegzetes aromái miatt remekül párosítható spárgával, medvehagymával, friss salátákkal, halakkal, és citrusos fogásokkal, de tejszínes tészták, krémlevesek és kecskesajtos ételek mellé is tökéletes választás. Gondos szőlészeti és borászati munkának köszönhetően komolyabb arcát is képes megmutatni a sauvignon blanc. Ilyenkor egy krémesebb, vastagabb textúra jellemzi, amikhez az újfahordós érlelés vaníliás jegyei is csatlakoznak. Míg a könnyed stílusú sauvignon blanc-ok leginkább frissen, a legutolsó évjáratokból a legfinomabbak, addig ezek az összetettebb, komplexebb borok meghálálják a pár éves pihentetést is. Akár frissen fogyasztjuk akár érleljük, mindig figyeljünk arra, hogy tartsuk állandó, hűvös hőmérsékleten, közvetlen napfénytől és hőtől távol, hogy a minőségét a lehető legjobban megőrizzük. Kínálni a friss, reduktív sauvignon blanc-okat mindig egyenesen a hűtőből kivéve, körülbelül 8-10°C-on kínáljuk, tulipán formájú fehérboros pohárból. A tartalmasabb, fahordós érlelésű sauvignon blanc-ok meghálálják, ha egy kicsit melegebben, 10-12°C-on kínáljuk őket.

Három tudnivaló a szekszárdi kékfrankosról
Hat hagyományos borrégió, hat friss üzenet

Hat hagyományos borrégió, hat friss üzenet

Elolvasom
Hogyan egészítsd ki az utazásodat egy boros programmal?
Három tudnivaló az Egri Bikavérről

Három tudnivaló az Egri Bikavérről

Elolvasom
Vegyszermentes szőlőművelés lehet a fenntartható jövő záloga
A magyar bortörténelem 10 híres alakja

A magyar bortörténelem 10 híres alakja

Elolvasom
A legkisebbtől a legnagyobbig, a tokajitól az egriig
Hogyan szervezz meg egy bortúrát?

Hogyan szervezz meg egy bortúrát?

Elolvasom
Díjnyertes rosék és megannyi rejtett kincs hazája: A Kunsági borvidék
A borok krémje avagy a szépségápolás és a bor

A borok krémje avagy a szépségápolás és a bor

Elolvasom
2019 - 2021 Bor.hu Minden jog fenntartva!
Facebook Youtube Instagram