Szerző: Kielmayer Kristian, Herczeg Ágnes

Szerémi zöld

Szerémi zöld

Története

Régi kárpát-medencei fajtaként tartják számon, amely nevét szerémségi származása miatt kaphatta. Pontos eredetét nem ismerik, feltételezések szerint az 1800-as években már termesztették, a Duna-Tisza közére pedig Bihar és Arad megyéből kerülhetett. Számos németnyelvű hasonneve is van, amelyek a "zöld" szót tartalmazzák, így például a Grüne Spitzler vagy a Spätgrün, amik részben a levél hegyes formájára és a késői érésére utalnak. Kiváló minőségről számolnak be a régi feljegyzések. Szellős, száraz helyen érzi jól magát rövidcsapos metszés mellett.

Alaktani leírása

Levele nagy, inkább hosszabb, mint szélesebb, valamint emelkedő csúcsa van. Fogai hosszúak és élesek. Fürtje közepesen nagy, vállas és tömött, bogyói vastag héjúak, lédúsak. Késői érésű fajta.

Termőhelyei

Viszonylag keveset tudni a fajtáról, hivatalosan a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Intézetének fajtagyűjteményében, illetve a Szerémség néhány dűlőjében található. Statisztikai számadat kevés létezik róla. Magyarországon hivatalosan 0,1 hektáron a Zalai borvidéken említik.

A bor jellemzése

Nehéz pontosan meghatározni a fajtát, mert igen kevés van belőle. Magyarországon inkább házasításokban fordul elő legtöbbször. A borászati technológia - mint minden esetben – itt is nagyban befolyásolja a végterméket. Általánosságban elmondható, hogy friss savak mellett érett gyümölcsösség, gazdag, tartalmas és olajos textúra jellemzi a bor, amely minden bizonnyal a termőterület sajátosságait is nagyon jól vissza tudja adni. Fűszeres, szikár stílusú tétel.

Bor-étel párosítás

A szerémi zöld nagyon ritka fajtának számít, hazánkban hivatalosan csupán 0,1 ha-on termesztik így ritkán találkozhatunk vele. Alapvetően a visszafogottabb aromákkal bíró határozott savú, olajos textúrájú borok közé sorolható. Citrusos, köves jegyeivel inkább a gasztonómiában van a helye, ahol száraz borként saláták, zöldséges ételek, főzelékek, zsírosabb sajtok, és tejszínes húsételek mellett alkot egyensúlyos párost. Eltarthatóságáról nem sok tapasztalatunk van, de kiváló minőségét számos régi feljegyzésben kiemelik. A szerémi zöld esetében is figyeljünk arra, hogy mindig tartsuk hidegen, közvetlen napfénytől és hőtől távol, hogy az aromáit a lehető legjobban megőrizzük. Kínálni is mindig a hűtőből kivéve, körülbelül 8-10°C-on kínáljuk, tulipán formájú fehér boros pohárból. Alapanyagok közül a zöldsaláták, karfiol, édeskömény, hüvelyesek, citrusok, barackok, alma, körte, friss, könnyed kecske- és tehénsajtok, friss zöldfűszerek, szárnyasok, fehér húsú halak, és a könnyedebb sertésből készült ételek állnak a ízvilágban és struktúrában legközelebb a szerémi zöld szőlőfajtából készült borhoz. Tökéletes lehet mellé például egy friss zöldsaláta citrusos dresszinggel és grillezett gomolyával, egy tavaszi vitaminsaláta, vagy egy papírban sült fogasfilé vele sült zöldségekkel is. Levesek közül a nem túl fűszeres krémlevesek, és friss tavaszi zöldséglevesek mellé a legfinomabb.

Hogyan egészítsd ki az utazásodat egy boros programmal?
Három tudnivaló az Egri Bikavérről

Három tudnivaló az Egri Bikavérről

Elolvasom
5 könyv + 5 bor a strandon
Vegyszermentes szőlőművelés lehet a fenntartható jövő záloga

Vegyszermentes szőlőművelés lehet a fenntartható jövő záloga

Elolvasom
A magyar bortörténelem 10 híres alakja
A legkisebbtől a legnagyobbig, a tokajitól az egriig

A legkisebbtől a legnagyobbig, a tokajitól az egriig

Elolvasom
Mit csinál a borász nyáron?
Hogyan szervezz meg egy bortúrát?

Hogyan szervezz meg egy bortúrát?

Elolvasom
Díjnyertes rosék és megannyi rejtett kincs hazája: A Kunsági borvidék
Kadarka, tűzvész, márványhordó

Kadarka, tűzvész, márványhordó

Elolvasom
A borok krémje avagy a szépségápolás és a bor
A legendák szőlőföldjén – A villányi ördögök

A legendák szőlőföldjén – A villányi ördögök

Elolvasom
2019 - 2021 Bor.hu Minden jog fenntartva!
Facebook Youtube Instagram