Szerző: Kielmayer Kristian, Herczeg Ágnes

Szürkebarát

Szürkebarát

Története

Számos szinonimája van a világban, Franciaországban pinot gris-nek, Olaszországban pinot grigio-nak, német nyelvterületen Grauburgunder-nek (vagy ha maradékcukorral készítik, akkor Ruländer-nek) hívják és a sort még hosszan lehetne folytatni. Származását tekintve viszont egyszerűbb a történet, a pinot noir mutációja. Szőlőbogyói színe is jóval mélyebb, mint azt a fehérszőlőknél megszoktuk, a rózsaszíntől/bíborszíntől egészen a mély pirosig terjedhet a színskála. Korai rügyfakadás jellemzi, korán érő fajta, mely bő vegetációval és jó cukorgyűjtőképességgel rendelkezik, ugyanakkor azt is hallani, hogy savaiból gyorsan veszít.

Alaktani leírása

Levelei nagyok, tagoltak, kisbogyós, kompakt és tömör a fürtszerkezete. Magyar elnevezését számos történet színesíti, valószínűleg a 14. században a ciszterci rend barátai által került hazánkba és ruhájuk elnevezését fordították le a fajta magyar neveként. A magyar fordításnak megfelelő német elnevezés (németül: Grauer Mönch) mára már egyáltalán nem használatos a német nyelvterületen.

Termőhelyei

Franciaország (Elzász) mellett Olaszországban elterjedt és divatos fajta, de megtalálható Ausztriában főleg Stájerországban, Németországban (elsősorban Baden területén), de találkozni vele az Egyesült Államokban és Új-Zélandon is. Sokszínű és izgalmas borok születnek a fajtából, amelynek ahány neve van, annyi helyen fellelhető. Magyarországon 1720 hektáron termesztik, arányaiban leggyakrabban a Badacsonyi borvidéken fordul elő, mennyiségileg pedig 500 hektár felett a Mátrai borvidéken lehet vele találkozni. Lényegében ennek a két borvidéknek a nevével forrt össze a magyarországi fajta ismertsége. Ha megfelelően odafigyelnek rá, az igazán tartalmas, gazdag borok mellett a savaknak sem kell csorbát szenvedniük. A vulkanikus, meleg talaj nagyon jól áll neki, főleg, ha visszanézzük, hogy a nagyvilágban is itt készülnek a legizgalmasabb borok a fajtából. A vulkanikus talajoknak köszönhetően akár egyfajta fűszeresség, erő és mélység is felbukkanhat a borokban, ha kellő odafigyeléssel készülnek. De ahogy kétféle fő fajtaneve is van - pinot grigio és pinot gris -, úgy leegyszerűsítve két fő stílus is létezik: a komoly, testes, mély és gazdag ízjegyekkel rendelkező, valamint a másik vonal a könnyed, kedves, egyszerű, jóivású, semleges stílusú fehérbor.

A bor jellemzése

Míg valamennyi fajta jellege függ attól, hogy milyen természeti körülmények között és milyen borászati eljárásokon esik át, addig a szürkebarát esetében ez hatványozottan fennáll, hiszen sokféle stílusban készülhet. Csontszáraz, testes, magas alkoholtartalommal és mérsékelt savakkal rendelkező bor az egyik lehetőség, a másik oldalon pedig ott vannak az akár jelentős maradékcukorral vagy nagyon könnyed, ropogós, semleges stílusban készült tételek, melyekben a citrusos és zöldes jegyek dominálnak. Az érettebb stílusokban a trópusi gyümölcsök mellett érett csonthéjasok, viasz, tűzkő, gyömbér és méz is megjelenhet. És akkor rosékról még nem is beszéltünk, köszönhetően a bogyó színének a fajta erre is képes.

Bor-étel párosítás

A szürkebarát is azok közé a különleges szőlőfajták közé tartozik, amelynek számos arca van a környezeti adottságok és a borászati munka eredményeként. Ebbe a nagyon sokféle stílusba a könnyed, szikár száraz boroktól kezdve, a simogatóan gyümölcsös maradékcukros tételeken át egészen a sűrű szövésű bortytis-es szürkebarátig szinte minden belefér. Mivel a szőlő héja viszonylag sötét színű, így az is előfordul, hogy rózsaszín, rosé szerű borok készülnek belőle. Ezek az úgynevezett “pink pinot grigio”-k. A könnyedebb, egyszerűbb ízvilágú száraz, félszáraz vagy félédes szürkebarátok a mindennapok kellemes kísérői, amelyeket fiatalon, általában a legutolsó évjáratokból érdemes választani. Körülbelül 8-10 °C-on tulipánformájú fehérboros pohárban felszolgálva mutatják a legszebb formájukat. A komolyabb, magas minőségű maradékcukros szürkebarátok nagyon szépen fejlődnek a palackban, így ezeket érdemes lehet palackosan még pár évig érlelni. Ezeknek a boroknak az izgalmas ásványos jellege, és tartalmas ízvilága miatt érdemes az elfogyasztáskor is időt adni. Az érlelés során a gyümölcsös, citrusos-barackos-viaszos jegyek egy nagyon jellegzetes gyömbérességgel egészülnek ki, amely a fajta sajátossága. Ázsiai fűszeres tésztaételekkel, citrusos salátákkal, vad madarakkal, házi szárnyasokkal, halakkal, és sertéshúsból készült ételekkel is nagyon sokféleképpen párosítható. Kitöltéskor 8-10°C-os hőmérsékleten a legfinomabbak, a legszebb aromáit pedig a tulipán formájú fehérboros pohárból fogyasztva tapasztalhatjuk meg.

Pannonhalma: a Rajnai Rizling hazája
Harminc éve a borkultúráért – 30. Budapest Borfesztivál

Harminc éve a borkultúráért – 30. Budapest Borfesztivál

Elolvasom
Három tudnivaló a szekszárdi kékfrankosról
Hat hagyományos borrégió, hat friss üzenet

Hat hagyományos borrégió, hat friss üzenet

Elolvasom
Hogyan egészítsd ki az utazásodat egy boros programmal?
Három tudnivaló az Egri Bikavérről

Három tudnivaló az Egri Bikavérről

Elolvasom
Vegyszermentes szőlőművelés lehet a fenntartható jövő záloga
A magyar bortörténelem 10 híres alakja

A magyar bortörténelem 10 híres alakja

Elolvasom
A legkisebbtől a legnagyobbig, a tokajitól az egriig
Hogyan szervezz meg egy bortúrát?

Hogyan szervezz meg egy bortúrát?

Elolvasom
Díjnyertes rosék és megannyi rejtett kincs hazája: A Kunsági borvidék
A borok krémje avagy a szépségápolás és a bor

A borok krémje avagy a szépségápolás és a bor

Elolvasom
2019 - 2021 Bor.hu Minden jog fenntartva!
Facebook Youtube Instagram