Szerző: Kielmayer Kristian, Herczeg Ágnes

Tramini

Tramini

Története

Nagyon régi, valószínűleg nyugat-európai fajtáról van szó, melyet számos legenda és történet övez. Egyes feljegyzések szerint Egyiptomhoz vagy Tramin városához, Alto Adige-hez, Dél-Tirolhoz is köthető a fajta eredete. Számos mutációja létezik, gyakran a bogyó színe alapján szoktak különbséget tenni például piros, sárga és fűszeres tramini között. A piros tramini – amely kevésbé illatos – mutációjaként említik a fűszeres traminit (Gewürztraminer) és nagy valószínűséggel ez a fajta terjedt el legjobban Magyarországon. A fűszeres jelző azonban lemarad a fajta katalógusban. A piros traminit csak egy hektáron említik Magyarországon.

Alaktani leírása

Levele kicsi, kerek, tompa fogazattal rendelkezik, fürtje apró, tömött, gömbölyű és jellegzetesen piros, kékes árnyalattal rendelkezik, vastag héjú szőlő. Korai rügyfakadás és érés jellemzi.

Termőhelyei

Franciaországon belül Elzászban találkozni a fajtával, ahol komoly száraz és édes borok is születnek belőle, illetve a dűlőszelektált tételek sem ritkák. Illatos jellege ellenére a termőterületet is jól vissza tudja adni. Kiváló cukorgyűjtő, magas alkohol és nagy test jellemzi, akár jelentős természetes édességgel és kifejezett aromatikával is bírhat visszafogottabb savak mellett. Németországban a melegebb déli területeket kedveli, így Badenben és Pfalzban fordul elő a leggyakrabban. Ausztriában Steiermark vulkanikus szőlőtermő vidékén, így például Klöchben bukkan fel gyakran, kifejezett rózsavirágos és fűszeres jegyeket mutat, akár maradékcukorral iskolázva. Magyarországon a traminit 745 hektáron említik, arányaiban leggyakrabban a Pannonhalmi és a Neszmélyi borvidéken fordul elő, míg a Mátrai borvidéken is majdnem 300 hektáron találkozni vele. Kisebb mennyiségben szinte valamennyi borvidéken fellelhető. Jól áll neki a vulkanikus talaj és a hűvösebb termőterületek, ahol a magas savait és frissességét képes megtartani, valamint a termőterület egyedi stílusa (hasonlóan, mint Elzászban) egyaránt tolmácsolásra kerül. Azokon a területeken, amelyek magasabb savtartalmú borokat képesek alkotni, általában kiegyensúlyozottabb tételek születnek.

A bor jellemzése

A fajtáról általánosságban elmondható, hogy magas alkohol mellett alacsony savakat produkál. Illatos fajta, melyből kifejezett, virágos, rózsás, parfümös, trópusi és fűszeres jegyeket felmutató borok készülnek. Jól áll neki a maradékcukor, így szinte minden édességi tartományban képes mozogni. Rózsaszín héja általában mélyebb színárnyalatot ölt a pohárban. Olajos textúrája és illatos jellege ellenére jól át tudja adni a termőhely személyiségét is.

Tramini szőlőfürt és levél 

Bor-étel párosítás

A tramini olajos, sűrűszövésű illatos bora kifejezetten melengető jelleggel bír, amelyet egész évben örömmel fogyasztunk. Bár a savai visszafogottak, mégis nagyon kellemes és izgalmas édes borok is készülnek belőle. Illataiban gazdag virágoság, intenzív rózsás jegyek és buja fűszeresség, ezért a bor-étel párosítások során is bátran mozdulhatunk az illatos, parfümösen fűszeres indiai és ázsiai ételek felé, de nagyon finom és izgalmas kombinációt alkot egy narancsos vagy szecsuáni kacsával is. Édes borként remekül működik tejberizzsel, gyümölcstortával, málnás és epres desszertekkel, pohárkrémekkel. Parfümös jellege miatt frissen, az utolsó évjáratokat érdemes belőle választani, bár képes a palackos fejlődésre, legtöbbször mégis fiatalon mutatja a legszebb formáját. Figyeljünk arra, hogy mindig tartsuk hidegen, napfénytől és hőtől távol, hogy a törékeny aromáit a lehető legjobban megőrizzük. Kínálni is mindig egyenesen a hűtőből kivéve, körülbelül 8-10°C-on kínáljuk, tulipán formájú fehérboros pohárból. Alapanyagok közül a pirosbogyós gyümölcsök, édeskömény, a citrusok, a tramini stílusától függően a friss, könnyed sajtok, a rouge típusú sajtok és a kéksajtok, szárnyasok, vízi szárnyasok, halak és sertéshúsból készült fűszeres ételek állnak ízvilágban és struktúrában legközelebb a tramini szőlőfajtából készült borhoz. Tökéletes lehet hozzá egy borókás-almás káposztaleves, egy gyömbéres sárgarépafelfújt vagy egy répatorta is - természetesen a bor maradékcukor mennyiségének függvényében.

Lapozás vissza Lapozás előre
A magyar bor nagykövetei: influenszerevolúció
Hisztaminérzékenység és koccintás? Lehetséges!

Hisztaminérzékenység és koccintás? Lehetséges!

Elolvasom
Hol és hogyan tanulhatunk borásznak?
Negyed évszázada a magyar bor élvonalában

Negyed évszázada a magyar bor élvonalában

Elolvasom
Nem csak a rozé érdekli! - Beszélgetés Elizabeth Gabay-val
Nőnapi páros interjú - éljenek a borásznők!

Nőnapi páros interjú - éljenek a borásznők!

Elolvasom
Nem több, hanem jobb bort szeretnék - Beszélgetés Török Csabával
A finn Master of Wine, aki Villányban venne nyaralót

A finn Master of Wine, aki Villányban venne nyaralót

Elolvasom