Szerző: Kielmayer Kristian, Herczeg Ágnes

Zefír

Zefír

Története

A fajtát hivatalosan a hárslevelű és a leányka kereszteződéseként említik, amelyet 1951-ben Király Ferenc hozott létre. Egyes források ugyanakkor kétségbe vonják két szülőjét. 1983 májusában vált engedélyezett fajtává.

Alaktani leírása

Korai érésű, már augusztus végén is szüretelhető. Közepesen nagy levele szimmetrikus, gömb alakú és mély zöld színű. Bogyói viszonylag kicsik, vékony héjjal rendelkeznek, jó cukorgyűjtő, savkészlete aránylag alacsony. Relatíve gyenge termésbiztonsággal rendelkezik, ezért az utóbbi évtizedben erősen visszaestek a fajta telepítései.

Termőhelyei

2010-ben még 50 hektárral jegyezték országszerte a fajtát, ma mindössze 10 hektáron találkozni vele, legtöbbet az Etyeki-Budai, az Egri, a Mátrai és a Soproni borvidéken. A többi területen nem is fordul elő a fajta.

A Bor jellemzése

Elsősorban házasításokban találkozni vele. Önmagában - a borászati eljárástól függően - alacsony alkohollal, magas savakkal és könnyű testtel is rendelkezhet, azonnali fogyasztásra szánt tétel. Majdnem minden esetben igaz, hogy a zefír aromatikáját a következő jegyek jellemzik leginkább: diszkrét virágosság, citrus, grépfrút aromák és muskotályos tónusok.

Zefír szőlőfürt és levél 

Bor-étel párosítás

A zefír nagyon ritka fajtának számít, hazánkban csupán 10 hektáron termesztik, és mivel legtöbbször házasításokhoz használják, ezért valóban csak elvétve találkozhatunk vele fajtaborként. Alapvetően a visszafogottabb aromákkal rendelkező, határozott savú, és alacsonyabb alkoholtartalommal bíró borok közé sorolható. Citrusos, virágos jegyeivel inkább a nyári időszak bora. Saláták, zöldséges ételek, főzelékek, könnyedebb, friss sajtok és tejszínes húsételek mellett alkot egyensúlyos párost, míg ha egy kevés maradékcukorral is rendelkezik, akkor a gyümölcsös salátákkal, ázsiai tésztaételekkel is nagyon finom. Jellege miatt leginkább frissen, a legutolsó évjáratot érdemes belőle választani. Figyeljünk arra, hogy mindig tartsuk hidegen, közvetlen napfénytől és hőtől távol, hogy az aromáit a lehető legjobban megőrizzük. Kínálni is mindig a hűtőből kivéve, körülbelül 8-10°C-on kínáljuk, tulipán formájú fehérboros pohárból. Alapanyagok közül a zöldsaláták, citrusok, fehérhúsú gyümölcsök, friss, könnyed kecske- és tehénsajtok, friss zöldfűszerek, szárnyasok, fehér húsú halak és a könnyedebb sertésből készült ételek állnak ízvilágban és struktúrában legközelebb a zefír szőlőfajtából készült borhoz. Tökéletes lehet mellé például egy nyári tekercs, falafel golyók meleg pitával vagy egy ananászos sonkás pizza is. Levesek közül a nem túl fűszeres krémlevesek és friss tavaszi zöldséglevesek mellé a legfinomabb.

Három tudnivaló a szekszárdi kékfrankosról
Hat hagyományos borrégió, hat friss üzenet

Hat hagyományos borrégió, hat friss üzenet

Elolvasom
Hogyan egészítsd ki az utazásodat egy boros programmal?
Három tudnivaló az Egri Bikavérről

Három tudnivaló az Egri Bikavérről

Elolvasom
Vegyszermentes szőlőművelés lehet a fenntartható jövő záloga
A magyar bortörténelem 10 híres alakja

A magyar bortörténelem 10 híres alakja

Elolvasom
A legkisebbtől a legnagyobbig, a tokajitól az egriig
Hogyan szervezz meg egy bortúrát?

Hogyan szervezz meg egy bortúrát?

Elolvasom
Díjnyertes rosék és megannyi rejtett kincs hazája: A Kunsági borvidék
A borok krémje avagy a szépségápolás és a bor

A borok krémje avagy a szépségápolás és a bor

Elolvasom
2019 - 2021 Bor.hu Minden jog fenntartva!
Facebook Youtube Instagram