Szerző: Kielmayer Kristian, Herczeg Ágnes

Zeus

Zeus

Története

Az ezerjó és a bouvier kereszteződésével nemesítette Király Ferenc 1951-ben Pécsett. Testvérei a zengő és a zenit. A görög főistenről, az ég és a villámok uráról kapta nevét, ezért néha Zeuszként is írják. Eredetileg a Badacsony 10 nevet viselte, 1994 májusában regisztrálták a nemzeti fajtagyűjteménybe Zeus-ként.

Alaktani leírása

Levele közepesen nagy, szívalakú, mély zöld színű. Fürtje mérsékelten hosszú, inkább széles, mint hosszú. Közepes bogyói lédúsak, késői rügyfakadás és érés jellemzi, elsősorban késői szüretelésű borok kapcsán van jelentősége a fajtának.

Termőhelyei

Ma nem egészen 30 hektáron termelik a fajtát, de nemcsak a Badacsonyi borvidéken találkozni vele. Bár 8 hektárral a borvidék 1%-át fedi le a szőlő Badacsonyban, addig ettől Balatonfüred-Csopak, Balaton-felvidék és Somló a maga 7 és 5 hektárjával alig marad el.

Balatoni fajta, hiszen más termőterületeken nem fordul elő, a talaj szempontjából szereti a vulkanikus talajokat és friss borokat képes produkálni jelentős alkohollal és nagy cukortartalommal.

A bor jellemzése

Legtöbbször édes stílusban találkozni a fajtával.

Azon ritka esetekben, amikor szárazra iskolázzák, méz, akácméz, propoliszos jegyek, visszafogott savak és érett gyümölcsösség uralja az ízképet, szögletes textúrával.

Késői szüretelésű borok esetében jelentős a maradékcukor és néha még így is viszonylag magas alkohollal mutatkozik, valamint közepes, visszafogott savak és olajos textúra jellemzi. A virágos, illatos tónusok itt is meghatározóak.

Zeus szőlőfürt és levél 

Bor-étel párosítás

A zeus közepesen testes, visszafogottan savas, érett gyümölcsös-mézes bort ad, amely általánosságban magasabb alkoholtartalommal vagy jelentős maradékcukorral rendelkezik. Legtöbbször édes borként találkozhatunk vele a Balaton környékéről. A zeus fajtából megfelelő gondossággal magas minőségű, érlelhető borok is készülhetnek, amelyeket pár évig eltarthatunk palackosan is. A legtöbb zeus bor azonban fiatalon fogyasztva mutatja a legszebb arcát késői szüretelésű borként, amely remekül párosítható cukortartalomtól függően ropogósra sült, fűszeres édesburgonyával, BBQ oldalassal, ananászos csirkével és különböző mézes és gyümölcsös desszertekkel, pohárkrémekkel és sajtokkal. Akár frissen, fiatalon fogyasztjuk, akár érleljük, figyeljünk arra, hogy mindig tartsuk állandó hűvös hőmérsékleten, közvetlen napfénytől és hőtől távol, hogy a bor aromáit és minőségét lehető legjobban megőrizzük. Kínálni is mindig egyenesen a hűtőből kivéve, édességtől függően körülbelül 7-10 °C-on, tulipán formájú fehérboros pohárból kínáljuk.

Alapanyagok közül a cékla, édesburgonya, sárgarépa, ananász, méz, édesfűszerek, citrusok, friss, könnyed sajtok, túró, ricotta, csirke, kacsa, liba, egyes sertéshúsból készült ételek, belsőségek állnak ízvilágban és struktúrában legközelebb a zeus szőlőfajtából készült borokhoz. Tökéletes lehet mellé például egy pekingi kacsa is. Édes borként egy vargabélessel, Eszterházy tortával, mézes krémessel, vagy Rákóczi-túróssal is érdemes kipróbálni, ekkor érdemes egy kicsit jobban behűteni.

Lapozás vissza Lapozás előre
Befejeződött a Hungarian Wine Summit, hazánk legnagyobb nemzetközi boros találkozója
Büszke vagyok arra, amit eddig elértem - beszélgetés Szarka Dénes mádi borásszal

Büszke vagyok arra, amit eddig elértem - beszélgetés Szarka Dénes mádi borásszal

Elolvasom
„Magyarország elképesztő kincseket rejt” – interjú John Szabóval, a magyar borok nagykövetével
32 éve a magyar bor szolgálatában

32 éve a magyar bor szolgálatában

Elolvasom
A magyar bor nagykövetei: influenszerevolúció
Hisztaminérzékenység és koccintás? Lehetséges!

Hisztaminérzékenység és koccintás? Lehetséges!

Elolvasom
Hol és hogyan tanulhatunk borásznak?
Negyed évszázada a magyar bor élvonalában

Negyed évszázada a magyar bor élvonalában

Elolvasom