Szerző: Kielmayer Kristian, Herczeg Ágnes

Zöldveltelini

Zöldveltelini

Története

Osztrák származású fajta, amely a legfrissebb elemezések szerint egy természetes kereszteződése a tramini és a St. Georgen fajtának. Utóbbi egy településről kapta a nevét a Lajta-hegység környékéről, Burgenlandban. A többi veltelini fajtával (piros veltelini, korai piros veltelini) nem áll rokonságban.

Alaktani leírása

Közepesen érő fajta, levele mérsékelten nagy, szabályos ötkaréjú kialakítással bír, arányos vitorlája gyapjas és zöldessárga színű, innen kapta az osztrák szinonimáját, a Weißgipfler-t (talán úgy lehetne lefordítani, hogy fehéren csúcsozott). Míg a német nyelvterületen Grüner Veltliner-nek hívják, Magyarországon a tükörfordításnak köszönhetően zöldveltelininek. A szőlőnek jellegzetesen fűszerpatikára, fehérborsra, borsra utaló aromatikája az úgynevezett rotundone komponensnek köszönhető, ami egyébként a syrah-ban is megtalálható.

Termőhelyei

Ausztria legelterjedtebb fajtája, elsősorban Alsó-Ausztriában, Burgenlandban és Bécs tartományaiban található meg. Számos eredetvédett borvidék (DAC) Ausztriában a zöldveltelinire tette a hangsúlyt, mint legtipikusabb fajta és komoly sikereket értek el nemzetközi szinten is bizonyítva a magas minőséget. Elvétve Németországban és a tengerentúlon is lehet vele találkozni, illetve Ausztria környező országaiban, így természetesen Magyarországon.

Hazánkban majd 1500 hektáron termelik és arányaiban a leggyakrabban az Etyek-Budai, a Balatonboglári és a Soproni borvidéken fordul elő, míg mennyiségben Balatonbogláron találkozni vele a legtöbbet. Szereti a lösz talajt, a szárazságot ugyanakkor nem preferálja. Általában könnyed, gyümölcsös, fűszeres borokat ad, de pezsgőalapanyagnak is előszeretettel használják a magas savaknak köszönhetően. Elvétve találni valóban mély, fűszeres vagy fahordós érlelésű tételeket, elsősorban a gyümölcsösségen és a könnyedségen van benne a hangsúly.

A bor jellemzése

Hazájában nagyon komolyan veszik a fajtát és igazán izgalmas, értékes borok születnek belőle, amelyek - ha kiállják az idő próbáját – a magas minőségnek köszönhetően érlelhetőek és nem ritkán vakkóstolások során a chardonnay vagy a rajnai rizling fajták komoly boraival is versenyre kelhetnek.

Nagy általánosság elmondható, hogy a citrusos, lime-os, zöldes jegyek mellett a csonthéjasok és egy kifejezett, fűszeres jegy dominál a borban, amit gyakran fehér-, fekete-, vagy rózsaborsként szoktak körülírni, köszönhetően a fajta fő karakterének.

Zöldveltelini szőlőfürt és levél 

Bor-étel párosítás

A zöldveltelini népszerűsége hazánkban is egyre inkább terjed, nemzetközi ismertségét az osztrákoknak köszönheti. Bora képes nagyon magas minőséget elérni, lendületesen friss és elegáns struktúrával rendelkezik, amelyet finom fűszeres jegyek, fehérbors, rózsabors és citrusos-lime-os jegyek jellemeznek. Egyszerűbb vezetésű, könnyedebb stílusú bora igazi szomjoltó nyári ital, tisztán és fröccsként is nagyon népszerű a kora tavasztól késő őszig tartó időszakban. A minőségi zöldvelteliniknek nagyon jó gasztronómiai tulajdonságai miatt egész évben helye van az asztalon. Jellegzetes aromái miatt remekül párosítható spárgával, medvehagymával, friss salátákkal, halakkal és citrusos fogásokkal, de tejszínes tészták, krémlevesek, és friss sajtos ételek mellé is tökéletes választás. Remekül passzol szárnyasok mellé, libából készült ételekhez, és sertésből készült fogások mellé is. Gondos szőlészeti és borászati munkának köszönhetően komolyabb arcát is képes megmutatni a zöldveltelini. Ilyenkor egy krémesebb, vastagabb textúra jellemzi, amikhez ásványos minerális jegyek is csatlakoznak.

Míg a könnyed stílusú zöldveltelinik leginkább frissen, a legutolsó évjáratokból a legfinomabbak, addig ezek az összetettebb, komplexebb borok meghálálják a pár éves pihentetést is. Akár frissen fogyasztjuk, akár érleljük, mindig figyeljünk arra, hogy tartsuk állandó, hűvös hőmérsékleten, közvetlen napfénytől és hőtől távol, hogy a minőségét a lehető legjobban megőrizzük. Kínálni mindig egyenesen a hűtőből kivéve, körülbelül 8-10°C-on kínáljuk, tulipán formájú fehérboros pohárból.

Lapozás vissza Lapozás előre
Társasjáték, bortúrák, pincelabirintus: Budafokon minden megtörténhet
Az Ördögárok titka

Az Ördögárok titka

Elolvasom
Pezsgő kisokos: hogyan tároljuk, hogyan bontsuk, miből igyuk?
Új vezérigazgató az MBÜ-ben

Új vezérigazgató az MBÜ-ben

Elolvasom
Tanulás az egész élet!
Terroirhű borok Tállyáról, amelyekre Ausztriától Amerikáig odafigyelnek

Terroirhű borok Tállyáról, amelyekre Ausztriától Amerikáig odafigyelnek

Elolvasom
Bárdos Sarolta a Borászok Borásza!
Büszke vagyok arra, amit eddig elértem - beszélgetés Szarka Dénes mádi borásszal

Büszke vagyok arra, amit eddig elértem - beszélgetés Szarka Dénes mádi borásszal

Elolvasom