Szerző: Kielmayer Kristian, Herczeg Ágnes
A portugieser (oportó) és a kékfrankos kereszteződésével nemesített fajta, amit 1923-ban Dr. Fritz Zweigelt hozott életre Klosterneuburg-ban, Ausztriában. A blau jelentése magyarul kéket jelent, a szó másik része Klosterneuburg-ra utalhat és nem pedig Burgundiára. Rokonságban áll a gouais blanc (hajnos) szőlővel.
Korai érésű fajta, mely közepes méretű, kerek formájú, sima, egyenletes, szimmetrikus, tagolatlan levéllel rendelkezik. Fürtje mérsékelten nagy, viszonylag tömött, mély sötétkék színű bogyókkal. A fajtából készített borok színe mély, ugyanakkor aránylag kevés tanninnal és savval rendelkezik, ezért elsősorban inkább házasítási alapnak - színe miatt - használják előszeretettel.
Hazájában, Ausztriában 740 hektáron telepítik a fajtát és főleg Alsó-Ausztriában, ezen belül is a Weinviertel borvidéken a leginkább elterjedt. Könnyű vörösborokban vagy éppen házasításokban van szerepe. Viszonylag semleges stílusú, mély színű fajta könnyed testtel, közepes alkohollal és savval, valamint visszafogott tanninnal, piros bogyós gyümölcsökkel, bodzabogyós és csipkebogyós jegyekkel.
Németországban nagyon kis mennyiségben fordul elő, Franken környékén.
Magyarországon 465 hektáron telepített fajta, elsősorban az Egri borvidéken, ahol a bikavér házasítások partnere. Arányaiban is itt fordul elő legtöbbször, ezt követi a bükki termőterület. A Soproni borvidéken csak 15 hektáron van jelen, a kőszegi termelők mégis nagy becsben tartják a blauburgert. Hűvös, feszes, színgazdag vörösborok készülnek belőle.
A borok legfontosabb jelzője a mély szín, könnyed test, alacsony tannin, közepes alkohol, valamint friss savak jellemzik a szerkezetet, mely elsősorban piros bogyós gyümölcsökre jellemző aromatikát mutat.
Blauburger szőlőfürt és levél
A blauburger kifejezetten mély színnel rendelkezik, könnyed, alacsony tannintartalmú bora ritkán található meg önmagában, leginkább házasításokban, az egri bikavérek egyik alapanyagaként használják A belőle készült borok a gyümölcsösebb, könnyed vonalat képviselik, ám struktúrájukban a könnyedség feszességgel is párosul. Ez a stílus kellemessé teszi egész évben a fogyasztását és főként a mindennapok gasztronómiájában találta meg a helyét. Tartalmasabb sült zöldséges fogások, könnyed sült húsok, bográcsban készült ételek, lecsó, rakott burgonya, lasagna, húsgombóc paradicsommártással és halászlé mellé is remek választás, de más, tartalmasabb magyaros fogásokhoz is nyugodtan kínálhatjuk. Jellege miatt leginkább frissen, a legutolsó évjáratokat válasszuk belőle és érdemes pár éven belül elfogyasztani. Ha házasításban használják, általában a friss feszességet és lendületes gyümölcsösséget biztosítja a borban. Figyeljünk arra, hogy mindig tartsuk állandó hűvös hőmérsékleten, közvetlen napfénytől és hőtől távol, hogy az aromáit a lehető legjobban megőrizzük, mivel a bora gyorsan oxidálódik. Kínálni a szobahőmérséklettől kicsit hűvösebben érdemes, körülbelül 14-16°C-on, tulipán formájú vörösboros pohárból.
Alapanyagok közül a gyökérzöldségek, burgonya, csicsóka, cékla, padlizsán, paradicsom, az érleltebb sajtok, kacsa, vadmadarak, sertéshúsból, borjúból és bárányból készült ételek, valamit a belsőségek állnak ízvilágban és struktúrában legközelebb a blauburger szőlőfajtából készült borhoz.
A tokaji bor nagy esélye a kínai konyha – interjú a kínai sztárséffel
Százezer palack magyar bor került a brit fogyasztók asztalára!
Az ősz íze a narancs!
Ezért igyunk tokaji aszút! - Interjú Konstantin Baum Master of Wine-nal