Szerző: Kielmayer Kristian, Herczeg Ágnes
Régi francia eredetű kékszőlő fajta, mely egyes újabb kutatások szerint származását tekintve rokonságban áll a baszk területen ismertekkel. A cabernet etimológiailag valószínűleg a latin carbon szóból származik, ami a sötét színére utal. Kevésbé elterjedt nevei: breton vagy a Loire mentén bouchet.
Előszeretettel házasítják más kékszőlőkkel, kiváltképpen merlot-val és cabernet sauvignon-nal, ugyanakkor fajtaborként is találkozni vele, hazai vonatkozásban is fontos minőségi fajtává vált. Világhírű borszakíró, aukcióvezető és nemesbor-szakértő Michael Broadbent, MW 2000-ben úgy jellemezte, hogy Villányban megtalálta természetes otthonát.
Bőtermő, közepesen korai fakadás és érés jellemzi, szabályos levélforma, lazább szerkezetű, elágazóbb, hosszú hengeres fürttel.
A fajta Franciaországban (elsősorban Bordeaux és Loire vidékén) és az Egyesült Állomokban fordul elő leggyakrabban. Magyarországon közel 1500 hektáron termesztik, legtöbbet a Villányi borvidéken, ahol 14%-ban termelik, ezt követi fontossági sorrendben Szekszárd mind mennyiségileg, mind arányaiban.
Ma szinte mindenhol megemlítik a nemzetközi boros könyvek Magyarországot és ezen belül is a Villányi borvidéket, ha a fajtáról beszélnek. A mészkő, lösz kombinációja és a meleg, valamint a csapadékos, klimatikus adottságok rendkívül kedvezőek számára. A természeti tényezők mellett a helyi borászok is nagyon komolyan veszik a fajtát és a super premium vörösborokat kizárólag cabernet franc-ból készítik, melyet alacsony hozam mellett legalább egy évig érlelnek fahordóban.
Tartalmas és mély borokat ad és habár nem annyira magas a tannintartalma vagy a színanyaga mint a cabernet sauvignon-nak, mégis magában hordozza a fekete és piros bogyós gyümölcsös, valamint fűszeres jegyeket. Illatossága és frissessége magával ragadó. Intenzív, ízletes málna és tisztára mosott kavicsok a tavaszi patak forrásában, a feketeribizli levél finom fanyarságával kombinálva - jellemezte Oz Clarke borszakíró a fajtát.
A hűvösség és a ceruzafaragásra jellemző aromatika mellett szeder és málna dominál benne, a termőterület adta textúrával kiegészítve az ízképet. Villányban erdei gyümölcsök sokasága, némi lekvárosság, melegség és érett tónusok is megjelennek benne, fűszeres, telt és testes bort eredményezve.
Cabernet Franc szőlőfürt és levél
A cabernet franc nagyon komoly, magas minőségű borokat képes adni. Kifejezetten mély színnel rendelkezik, a fűszeres és gyümölcsös jegyek finom, elegáns kombinációja jellemi. Aromatikájában a határozottabb málnás-szedres jegyek, valamint a fekete ribizli és egy kedves virágos fűszeresség jellemzi.
A belőle készült borok hazánkban a tartalmasabb, teltebb, tanninosabb stílust képviselik, amelyet egy finom bársonyos textúra kísér. Ez a teltebb stílus főként a hűvösebb idők bora, amikor kellemesen átmelegít bennünket, de a telt vörösborok kedvelői nyáreste és grillezésekhez is szívesen fogyasztják. Tartalmas jellege és határozott tanninjai miatt jól áll neki pár év palackos érlelés és a legszebb, legmagasabb minőséget képviselő palackok akár tíz-tizenöt éven keresztül is képesek fejlődni. Ha házasításban használják, általában eleganciát és parfümös fűszerességet visz a borba.
Figyeljünk arra, hogy mindig tartsuk állandó hűvös hőmérsékleten, közvetlen napfénytől és hőtől távol, hogy a minőségét a lehető legjobban megőrizzük. Ez különösen igaz akkor, ha hosszú időn keresztül szeretnénk érlelni. Kínálni a szobahőmérséklettől kicsit hűvösebben érdemes, körülbelül 16-18°C-on, tulipán formájú, viszonylag nagyobb kelyhű vörösboros pohárból.
Alapanyagok közül a gyökérzöldségek, burgonya, cékla, paradicsom, az érleltebb sajtok, kacsa, sertéshúsból, borjúból és vadhúsokból készült ételek, valamint a belsőségek állnak ízvilágban és struktúrában legközelebb a cabernet franc szőlőfajtából készült borhoz.
22 magyar borvidék borait küldtük Rómába a Szentatyának karácsonyra!
A hordón túl: borok érlelése alternatív módszerekkel
A tokaji bor nagy esélye a kínai konyha – interjú a kínai sztárséffel
Ezért igyunk tokaji aszút! - Interjú Konstantin Baum Master of Wine-nal