Szerző: Kielmayer Kristian, Herczeg Ágnes

Cabernet franc

Cabernet franc

Története

Régi francia eredetű kékszőlő fajta, mely egyes újabb kutatások szerint származását tekintve rokonságban áll a baszk területen ismertekkel. A cabernet etimológiailag valószínűleg a latin carbon szóból származik, ami a sötét színére utal. Kevésbé elterjedt nevei: breton vagy a Loire mentén bouchet.

Előszeretettel házasítják más kékszőlőkkel, kiváltképpen merlot-val és cabernet sauvignon-nal, ugyanakkor fajtaborként is találkozni vele, hazai vonatkozásban is fontos minőségi fajtává vált. Világhírű borszakíró, aukcióvezető és nemesbor-szakértő Michael Broadbent, MW 2000-ben úgy jellemezte, hogy Villányban megtalálta természetes otthonát.

Alaktani leírása

Bőtermő, közepesen korai fakadás és érés jellemzi, szabályos levélforma, lazább szerkezetű, elágazóbb, hosszú hengeres fürttel.

Termőhelyei

A fajta Franciaországban (elsősorban Bordeaux és Loire vidékén) és az Egyesült Állomokban fordul elő leggyakrabban. Magyarországon közel 1500 hektáron termesztik, legtöbbet a Villányi borvidéken, ahol 14%-ban termelik, ezt követi fontossági sorrendben Szekszárd mind mennyiségileg, mind arányaiban.

Ma szinte mindenhol megemlítik a nemzetközi boros könyvek Magyarországot és ezen belül is a Villányi borvidéket, ha a fajtáról beszélnek. A mészkő, lösz kombinációja és a meleg, valamint a csapadékos, klimatikus adottságok rendkívül kedvezőek számára. A természeti tényezők mellett a helyi borászok is nagyon komolyan veszik a fajtát és a super premium vörösborokat kizárólag cabernet franc-ból készítik, melyet alacsony hozam mellett legalább egy évig érlelnek fahordóban.

A bor jellemzése

Tartalmas és mély borokat ad és habár nem annyira magas a tannintartalma vagy a színanyaga mint a cabernet sauvignon-nak, mégis magában hordozza a fekete és piros bogyós gyümölcsös, valamint fűszeres jegyeket. Illatossága és frissessége magával ragadó. Intenzív, ízletes málna és tisztára mosott kavicsok a tavaszi patak forrásában, a feketeribizli levél finom fanyarságával kombinálva - jellemezte Oz Clarke borszakíró a fajtát.

A hűvösség és a ceruzafaragásra jellemző aromatika mellett szeder és málna dominál benne, a termőterület adta textúrával kiegészítve az ízképet. Villányban erdei gyümölcsök sokasága, némi lekvárosság, melegség és érett tónusok is megjelennek benne, fűszeres, telt és testes bort eredményezve.

Cabernet Franc szőlőfürt és levél 

Bor-étel párosítás

A cabernet franc nagyon komoly, magas minőségű borokat képes adni. Kifejezetten mély színnel rendelkezik, a fűszeres és gyümölcsös jegyek finom, elegáns kombinációja jellemi. Aromatikájában a határozottabb málnás-szedres jegyek, valamint a fekete ribizli és egy kedves virágos fűszeresség jellemzi.

A belőle készült borok hazánkban a tartalmasabb, teltebb, tanninosabb stílust képviselik, amelyet egy finom bársonyos textúra kísér. Ez a teltebb stílus főként a hűvösebb idők bora, amikor kellemesen átmelegít bennünket, de a telt vörösborok kedvelői nyáreste és grillezésekhez is szívesen fogyasztják. Tartalmas jellege és határozott tanninjai miatt jól áll neki pár év palackos érlelés és a legszebb, legmagasabb minőséget képviselő palackok akár tíz-tizenöt éven keresztül is képesek fejlődni. Ha házasításban használják, általában eleganciát és parfümös fűszerességet visz a borba.

Figyeljünk arra, hogy mindig tartsuk állandó hűvös hőmérsékleten, közvetlen napfénytől és hőtől távol, hogy a minőségét a lehető legjobban megőrizzük. Ez különösen igaz akkor, ha hosszú időn keresztül szeretnénk érlelni. Kínálni a szobahőmérséklettől kicsit hűvösebben érdemes, körülbelül 16-18°C-on, tulipán formájú, viszonylag nagyobb kelyhű vörösboros pohárból.

Alapanyagok közül a gyökérzöldségek, burgonya, cékla, paradicsom, az érleltebb sajtok, kacsa, sertéshúsból, borjúból és vadhúsokból készült ételek, valamint a belsőségek állnak ízvilágban és struktúrában legközelebb a cabernet franc szőlőfajtából készült borhoz.

Lapozás vissza Lapozás előre
Tíz év, számtalan díj: etalonná vált a Zelna olaszrizling
Ha nyár, akkor buborékok!

Ha nyár, akkor buborékok!

Elolvasom
Tisztára, mint egy parfüm!
Bor és snack az Eb-meccsekhez

Bor és snack az Eb-meccsekhez

Elolvasom
Kulisszatitkok a világ leghíresebb bormúzeumából
Fesztiváldömping, jó zenék, jó borok

Fesztiváldömping, jó zenék, jó borok

Elolvasom
Ikertornyok a magyar szőlészetben!
BorKatedra - Három egyetemen indul borkulturális képzés szeptembertől!

BorKatedra - Három egyetemen indul borkulturális képzés szeptembertől!

Elolvasom
2019 - 2021 Bor.hu Minden jog fenntartva!
Spotify Facebook Youtube Instagram tiktok