Szerző: Kielmayer Kristian, Herczeg Ágnes

Cabernet sauvignon

Cabernet sauvignon

Története

A világ egyik legismertebb és legelterjedtebb szőlőfajtája, a cabernet sauvignon Franciaországból, ezen belül is Gironde megyéből származik. Két szülője a cabernet franc és a sauvignon blanc, a természetben végbement spontán kereszteződés szülötte. A fajta első említése a 18. századra vezethető vissza, petit cabernet-nek is nevezték akkoriban. Bőtermő, késői rügyfakadás mellett viszonylag későn érő fajta, ezért is fontos, hogy az érettsége megfelelő legyen, így komoly igényt támaszt a termőterületen belül is az egyedi fekvésnek, kitettségnek.

Alaktani leírása

Kerek alakú levele nagyon tagolt, bevágott formájú. Fürtje hosszúkás, tömzsi, sötétkék színű bogyókkal és vastag héjjal rendelkezik. Viszonylag jól alkalmazkodik, magas minőségű és hosszan eltartható borokat képes adni, illetve jó házasítási partner, más fajtákkal is jól kijön, így teret adva a borász fantáziájának és stílusának.

Termőhelyei

Szinte mindenhol megtalálható a világban Franciaországtól kezdve Kínán keresztül egészen az Egyesült Államokig, köszönhetően a potenciálisan magas minőségének. Jelenleg a világon a legtöbbet termelt borszőlőként tartják számon. Magyarországon mintegy 2600 hektáron található, arányaiban Villányban és Szekszárdon a legelterjedtebb fajta, mennyiségében pedig Eger vezet. Ez is bizonyítja, hogy rendkívül alkalmazkodó, a melegebb és a hűvösebb területeken egyaránt jól érzi magát, valamint a lösz és mészkő mellett a vulkanikus talajon egyaránt izgalmas borokat tud adni, a házasításokról nem is beszélve. Immár kisebb arányban a bikavérekben is fontos partner, valamint egyéb nemzetközi fajták házasításával is rendkívül komoly, nagy formátumú borok születhetnek belőle.

A bor jellemzése

Általánosságban elmondható, hogy a fajtából készült borok színben mélyek, közepes vagy magas alkohollal rendelkeznek, viszonylag magas sav mellett magas tannintartalommal bírnak, testes és elsősorban fekete bogyós gyümölcsökre emlékeztető aroma jegyeket adnak. Hűvösebb területeken és évjáratokban fűszeres, herbás jegyek, paprika, zöld olíva és fekete ribizli, eukaliptusz dominálhat. Míg melegebb területeken vagy melegebb évjáratokban érett gyümölcsök mellett fekete szeder, fekete ribizli, lekváros jegyek, édesgyökér jelentkezhet. Kifejezett fahordós jegyek, édes fűszerek jellemezhetik, a komolyabb tételek az érlelést is meghálálják.

Magyarországon számos stílusban készítenek bort a klasszikus (bordeaux-i) házasítások mellett, merlot, cabernet franc mellett syrah-val is találkozni a küvékben.

Cabernet sauvignon szőlőfürt és levél 

Bor-étel párosítás

A cabernet sauvignon az egyik legelterjedtebb és legismertebb szőlőfajta a világban, amely nagyon komoly, magas minőségű borokat képes adni. Kifejezetten mély színnel rendelkezik, feketebogyós gyümölcsök, feketeribizlis, szedres és hűvösebb területen herbás, cédrusos és paprikás jegyek is kiérezhetők a boraiból.

A magasabb minőségű cabernet sauvignon-oknak határozottan jól áll az újfahordós érlelés, amely további komplexitást, feketekávés, csokoládés és pörköltes jegyeket hoz a borba, emellett a tanninokat is nagyon szépen tudja integrálni. A cabernet sauvignon-okból készült borok hazánkban leggyakrabban a tartalmasabb, teltebb, tanninosabb stílust képviselik, amelyet egy határozott, karakteres textúra kísér. Ez a teltebb stílus főként a hűvösebb idők bora, amely kellemesen átmelegít bennünket, de a karakteres vörösborok kedvelői nyáreste, és grillezésekhez is szívesen fogyasztják.

Testes, feszes jellege és határozott tanninjai miatt jól áll neki pár év palackos érlelés és a legszebb, legmagasabb minőséget képviselő palackok akár tizenöt-húsz éven keresztül is képesek fejlődni. Ha házasításban használják, általában feketebogyós gyümölcsösséget, feszes vázat és struktúrát visz a borba.

Figyeljünk arra, hogy mindig tartsuk állandó hűvös hőmérsékleten, közvetlen napfénytől és hőtől távol, hogy a minőségét a lehető legjobban megőrizzük. Ez különösen igaz akkor, ha hosszú időn keresztül szeretnénk érlelni. Kínálni a szobahőmérséklettől kicsit hűvösebben érdemes, körülbelül 16-18°C-on, tulipán formájú, viszonylag nagyobb kelyhű vörösboros pohárból.

Alapanyagok közül a gyökérzöldségek, burgonya, cékla, paradicsom, az érlelt keménysajtok, sertéshúsból, szarvasból, vaddisznóból, muflonból készült ételek, valamint a belsőségek állnak ízvilágban és struktúrában legközelebb a cabernet sauvignon szőlőfajtából készült borhoz.

Lapozás vissza Lapozás előre
Pincér, egy kőbányait!
A világ legjobbjai között a Gizella Pince 2019-es aszúja

A világ legjobbjai között a Gizella Pince 2019-es aszúja

Elolvasom
Tűz, víz, levegő – ilyen a magyar pinot noir
Poncichterek, akik a zöld velteliniben és a kékfrankosban hisznek

Poncichterek, akik a zöld velteliniben és a kékfrankosban hisznek

Elolvasom
Híres emberek fröccsei
„Igazából mindig is a nyári borok specialistái voltunk”

„Igazából mindig is a nyári borok specialistái voltunk”

Elolvasom
Boros fesztiválok és különleges programok júliusban
„A kékfrankosban a sokszínűség és a megbízhatóság a csodás”

„A kékfrankosban a sokszínűség és a megbízhatóság a csodás”

Elolvasom
2019 - 2021 Bor.hu Minden jog fenntartva!
Spotify Facebook Youtube Instagram tiktok