Szerző: Kielmayer Kristian, Herczeg Ágnes

Menoire

Menoire

Története

A fajta közismertebb - de immár nem hivatalos - neve medoc, kékmedoc, illetve régi feljegyzések még cot-ként is említik. Utat engedve annak az elméletnek, miszerint franciaországi a fajta és innen került Magyarországra. A cot elnevezés ugyanakkor megegyezik a malbec-kel, illetve Magyarországon kívül nem jegyzik a fajtát hasonnevekkel és a francia mornen noire-ral sem közös. Így leginkább ismeretlen eredetű, mely kékszőlő létére nagyon jellegzetes, muskotályos, illatos, virágos aromatikával rendelkezik. A fajta (mint például az oportó is) névváltoztatásra kényszerült, hiszen tévesen földrajzi helyre utalhatott korábbi elnevezése (Medoc, Bordeaux/Franciaország), így kapta a noir, fekete jelzőt.

Alaktani leírása

Viszonylag kicsi levele inkább hosszú, mint széles, sima és fényes, szimmetrikus, tompa fogazattal. Aránylag korán pirosba fordul a levele, fürtje és bogyói kicsik, vastag héjúak, muskotályos jellege tagadhatatlan. Korai rügyfakadású és érésű fajta alacsony hozammal.

Termőhelyei

Csak Magyarországon említik a fajtát, hazánkban mindösszesen 64 hektáron termelik, messze legnagyobb mennyiségben az Egri borvidéken, ahol leggyakrabban a bikavér borok házasításában használják, maximum néhány százalékban. Önállóan nagyon ritkán fordul elő.

A bor jellemzése

Könnyű ivású vörösborok készülhetnek a fajtából közepes testtel és tanninnal, jellegzetes muskotályos jellege dominál, virágos jegyek - muskátli, rózsaszirom -, valamint diszkrét piros bogyós gyümölcsösség formájában, vezetve az illat- és ízvilágot. A zöldfűszeres aromák között a kapor és a babérlevél az, ami leggyakrabban a fajtához köthető. Elsősorban házasításokban találkozni vele, de "újbort" és rosét is alkotnak belőle.

Menoire szőlőfürt és levél 

 

Bor-étel párosítás

A menoire, medoc és kékmedoc néven is ismert szőlőfajta. Viszonylag ritka fajtának számít, Magyarországon hivatalosan körülbelül 64 hektáron termesztik, így elvétve találkozhatunk vele. Kifejezetten illatos, muskotályos aromákkal rendelkezik és visszafogott a tannin tartalma. Leggyakrabban házasításokban, főként bikavér készítéséhez használják, de találkozhatunk vele újborként és roséként is. Mivel a bora a könnyedebb vonalat képviseli, ezért önmagában és könnyű fogások mellett is remekül működik és stílusának köszönhetően egész évben kellemes a fogyasztása. Visszafogott tanninjai és parfümös aromái miatt a marhahúsos és karakteresebb sertéshúsos ázsiai ételekkel is remek párost alkot, de bolognai spagettivel, szilvával töltött galambbal vagy pulykával, őzzel, áfonyalekváros rántott camembert-rel is remek párost alkot. Jellege miatt leginkább frissen, a legutolsó évjáratokat válasszuk belőle, és érdemes pár éven belül elfogyasztani. Figyeljünk arra, hogy mindig tartsuk állandó hűvös hőmérsékleten, közvetlen napfénytől és hőtől távol, hogy a törékeny parfümös aromáit a lehető legjobban megőrizzük. Kínálni a szobahőmérséklettől kicsit hűvösebben érdemes, körülbelül 14-16°C-on, tulipán formájú vörösboros pohárból. Alapanyagok közül a sárgarépa, burgonya, cékla, padlizsán, zeller, paradicsom, édesfűszerek, curry, az érleltebb sajtok, camembert típusú sajtok, liba, kacsa, vadmadarak, sertéshúsból, borjúból és őzből készült ételek, valamint a belsőségek állnak ízvilágban és struktúrában legközelebb a menoire szőlőfajtából készült borhoz.

Lapozás vissza Lapozás előre
„Lenyűgözött, milyen sokat fejlődtek a borok” – Interjú Fongyee Walker Master of Wine-nal
Hamarosan kezdődik Európa egyik legnagyobb nemzetközi borexpója

Hamarosan kezdődik Európa egyik legnagyobb nemzetközi borexpója

Elolvasom
Murán innen, Zalán túl!
Mindig is furmintrajongó voltam!

Mindig is furmintrajongó voltam!

Elolvasom
Bor Szentendrén? Igen!
Bor vagy mámor? Érték a mérték!

Bor vagy mámor? Érték a mérték!

Elolvasom
A magyar borokról a legolvasottabb német szaklapban
Tisztelettel kell fordulni a borhoz – Generációváltás a fogyasztóknál

Tisztelettel kell fordulni a borhoz – Generációváltás a fogyasztóknál

Elolvasom
2019 - 2024 Bor.hu Minden jog fenntartva!
Spotify Facebook Youtube Instagram tiktok