Szerző: Kielmayer Kristian, Herczeg Ágnes

Merlot

Merlot

Története

Ahol van cabernet sauvignon, ott a merlot sem lehet messze. És ez nem csoda, hiszen az édesapjuk egy és ugyanaz a fajta. Merlot esetében a szülők (spontán kereszteződés) a cabernet franc és a magdeleine noire des Charentes, utóbbi az édesanya. Szinte negyven országban jegyzik a fajtát, ami korai rügyfakadással és virágzással, valamint átlagos éréssel rendelkezik. Előszeretettel használják házasítási partnerként, hiszen a fent említett rokonához képest átlagban kevesebb tannin- és savtartalommal bír, így jól kiegészítik egymást. Úgy tartják, hogy a fajta neve a "merle" szóból származik, ami franciául feketerigót jelent.

Alaktani leírása

Széles, nagy levelei tagolt, nyílt formájúak. Hosszú, inkább laza szerkezetű fürt jellemzi viszonylag mély színanyaggal és vastag héjjal.

Termőhelyei

Egyszerűbb lenne felsorolni a borvilágban hol nincs merlot, mint ellenkezőleg. Jól alkalmazkodik, általánosságban úgy tartják, hogy a hideg talajokat jobban szereti, de egyaránt fontos számára a vízelvezető képesség is. Ma Magyarországon hozzávetőleges 2100 hektáron található a fajta. Arányaiban a Szekszárdi és Villányi borvidéken fordul elő legtöbbször, míg mennyiségileg Eger vezet, itt is bizonyítást nyer tehát az állítás, miszerint ahol van cabernet sauvignon, ott nincs messze a merlot sem. Balatonboglárt érdemes még megemlíteni, ahol hasonlóan jól érzi magát a fajta. Egerben és Szekszárdon a bikavérekben kiegészítőként jelen lehet, míg egyébként a többi esetben házasításokban "tompítani" képes a cabernet sauvignon vadságát, ezáltal selymességet és kerekséget varázsolva a borokba. Meleg termőterületeken és évjáratokban selymes, de határozott tannintextúrája mélységet adhat a tételeknek. Finom fűszeressége pedig akár önállóan is izgalmat biztosít.

A bor jellemzése

A fajtáról általánosságban elmondható, hogy viszonylag mély színnel, magas alkohollal, közepes savakkal és tanninnal rendelkezik. A bogyós gyümölcsök mellett paprikát, eukaliptuszt, mentát és herbás jegyeket mutat hűvösebb évjáratokban, míg melegebbekben érett gyümölcsösség, szeder, áfonya, szilva, lekvárosság és virágos tónusok bukkannak fel. Sokféle stílusban iskolázzák a könnyedtől a testesig, valamint a lekvárostól a herbás tónusokig rengeteg jelzővel körbe lehet írni. Talán az igazság valahol középen van, a finom fűszeressége mellett a lédús gyümölcsösség is fontos, illetve hogy ne csak a selymes textúra érvényesüljön, hanem személyisége a termőterületet is visszatükrözze tisztán vagy házasításban egyaránt

Merlot szőlőfürt és levél 

Bor-étel párosítás

A merlot az egyik legelterjedtebb és legismertebb szőlőfajta a világban. Sokféle stílusú bort képes adni, a könnyed, kirobbanóan gyümölcsös rosétól kezdve a nagyon komoly, magas minőségű újfahordós érlelésű borokig. Házasításokban is kifejezetten kedvelt. Vörösborként intenzív mély színnel rendelkezik, szilvás, feketeribizlis, szedres ízzel, valamint hűvösebb területen emellett herbás, mentás jegyek is kiérezhetők a boraiból. Roséként leggyakrabban a málnás jegyek dominálnak benne. Általánosságban elmondható a merlot borokról, hogy nagyon jó gasztroborok és egész évben helyük van a borkedvelők poharában. A merlot rosék és könnyedebb merlot-k paradicsomos ételek, tészták, pizzák, rakott húsos fogások, sűrűbb, tartalmasabb gulyáslevesek remek kísérői, míg a testes, érlelt merlot borok nagyon finomak például sült vadakkal, kifejezetten szarvassal és vaddisznóval, pörköltekkel, sült húsokkal, fasírtokkal. A rosékat és a könnyedebb merlot-kat jellegük miatt leginkább frissen, a legutolsó évjáratból érdemes választani, míg a magas minőségű merlot-kat bátran érlelhetjük 10-15 évig mielőtt elfogyasztjuk őket. Figyeljünk arra, hogy mindig tartsuk állandó hűvös hőmérsékleten, közvetlen napfénytől és hőtől távol, hogy az aromáit a lehető legjobban megőrizzük. Kínálni a szobahőmérséklettől kicsit hűvösebben érdemes, a rosékat 8-10°C-on, a könnyű merlot-kat 14-16°C-on, míg az érlelt, testes merlot-kat 16-18°C-on nagyobb méretű, tulipán formájú vörösboros pohárból. Alapanyagok közül a gyökérzöldségek, cékla, paradicsom, az érlelt keménysajtok, sertéshúsból, borjúból marhából, szarvasból, vaddisznóból, muflonból készült ételek, valamint a belsőségek állnak ízvilágban és struktúrában legközelebb a merlot szőlőfajtából készült borhoz.

Lapozás vissza Lapozás előre
Emberséget és bizalmat kapott: csodálatos pezsgők lettek belőlük
Társasjáték, bortúrák, pincelabirintus: Budafokon minden megtörténhet

Társasjáték, bortúrák, pincelabirintus: Budafokon minden megtörténhet

Elolvasom
Az Ördögárok titka
Pezsgő kisokos: hogyan tároljuk, hogyan bontsuk, miből igyuk?

Pezsgő kisokos: hogyan tároljuk, hogyan bontsuk, miből igyuk?

Elolvasom
Új vezérigazgató az MBÜ-ben
Tanulás az egész élet!

Tanulás az egész élet!

Elolvasom
Terroirhű borok Tállyáról, amelyekre Ausztriától Amerikáig odafigyelnek
Bárdos Sarolta a Borászok Borásza!

Bárdos Sarolta a Borászok Borásza!

Elolvasom