Szerző: Kielmayer Kristian, Herczeg Ágnes

Merlot

Merlot

Története

Ahol van cabernet sauvignon, ott a merlot sem lehet messze. És ez nem csoda, hiszen az édesapjuk egy és ugyanaz a fajta. Merlot esetében a szülők (spontán kereszteződés) a cabernet franc és a magdeleine noire des Charentes, utóbbi az édesanya. Szinte negyven országban jegyzik a fajtát, ami korai rügyfakadással és virágzással, valamint átlagos éréssel rendelkezik. Előszeretettel használják házasítási partnerként, hiszen a fent említett rokonához képest átlagban kevesebb tannin- és savtartalommal bír, így jól kiegészítik egymást. Úgy tartják, hogy a fajta neve a "merle" szóból származik, ami franciául feketerigót jelent.

Alaktani leírása

Széles, nagy levelei tagolt, nyílt formájúak. Hosszú, inkább laza szerkezetű fürt jellemzi viszonylag mély színanyaggal és vastag héjjal.

Termőhelyei

Egyszerűbb lenne felsorolni a borvilágban hol nincs merlot, mint ellenkezőleg. Jól alkalmazkodik, általánosságban úgy tartják, hogy a hideg talajokat jobban szereti, de egyaránt fontos számára a vízelvezető képesség is. Ma Magyarországon hozzávetőleges 2100 hektáron található a fajta. Arányaiban a Szekszárdi és Villányi borvidéken fordul elő legtöbbször, míg mennyiségileg Eger vezet, itt is bizonyítást nyer tehát az állítás, miszerint ahol van cabernet sauvignon, ott nincs messze a merlot sem. Balatonboglárt érdemes még megemlíteni, ahol hasonlóan jól érzi magát a fajta. Egerben és Szekszárdon a bikavérekben kiegészítőként jelen lehet, míg egyébként a többi esetben házasításokban "tompítani" képes a cabernet sauvignon vadságát, ezáltal selymességet és kerekséget varázsolva a borokba. Meleg termőterületeken és évjáratokban selymes, de határozott tannintextúrája mélységet adhat a tételeknek. Finom fűszeressége pedig akár önállóan is izgalmat biztosít.

A bor jellemzése

A fajtáról általánosságban elmondható, hogy viszonylag mély színnel, magas alkohollal, közepes savakkal és tanninnal rendelkezik. A bogyós gyümölcsök mellett paprikát, eukaliptuszt, mentát és herbás jegyeket mutat hűvösebb évjáratokban, míg melegebbekben érett gyümölcsösség, szeder, áfonya, szilva, lekvárosság és virágos tónusok bukkannak fel. Sokféle stílusban iskolázzák a könnyedtől a testesig, valamint a lekvárostól a herbás tónusokig rengeteg jelzővel körbe lehet írni. Talán az igazság valahol középen van, a finom fűszeressége mellett a lédús gyümölcsösség is fontos, illetve hogy ne csak a selymes textúra érvényesüljön, hanem személyisége a termőterületet is visszatükrözze tisztán vagy házasításban egyaránt

Merlot szőlőfürt és levél 

Bor-étel párosítás

A merlot az egyik legelterjedtebb és legismertebb szőlőfajta a világban. Sokféle stílusú bort képes adni, a könnyed, kirobbanóan gyümölcsös rosétól kezdve a nagyon komoly, magas minőségű újfahordós érlelésű borokig. Házasításokban is kifejezetten kedvelt. Vörösborként intenzív mély színnel rendelkezik, szilvás, feketeribizlis, szedres ízzel, valamint hűvösebb területen emellett herbás, mentás jegyek is kiérezhetők a boraiból. Roséként leggyakrabban a málnás jegyek dominálnak benne. Általánosságban elmondható a merlot borokról, hogy nagyon jó gasztroborok és egész évben helyük van a borkedvelők poharában. A merlot rosék és könnyedebb merlot-k paradicsomos ételek, tészták, pizzák, rakott húsos fogások, sűrűbb, tartalmasabb gulyáslevesek remek kísérői, míg a testes, érlelt merlot borok nagyon finomak például sült vadakkal, kifejezetten szarvassal és vaddisznóval, pörköltekkel, sült húsokkal, fasírtokkal. A rosékat és a könnyedebb merlot-kat jellegük miatt leginkább frissen, a legutolsó évjáratból érdemes választani, míg a magas minőségű merlot-kat bátran érlelhetjük 10-15 évig mielőtt elfogyasztjuk őket. Figyeljünk arra, hogy mindig tartsuk állandó hűvös hőmérsékleten, közvetlen napfénytől és hőtől távol, hogy az aromáit a lehető legjobban megőrizzük. Kínálni a szobahőmérséklettől kicsit hűvösebben érdemes, a rosékat 8-10°C-on, a könnyű merlot-kat 14-16°C-on, míg az érlelt, testes merlot-kat 16-18°C-on nagyobb méretű, tulipán formájú vörösboros pohárból. Alapanyagok közül a gyökérzöldségek, cékla, paradicsom, az érlelt keménysajtok, sertéshúsból, borjúból marhából, szarvasból, vaddisznóból, muflonból készült ételek, valamint a belsőségek állnak ízvilágban és struktúrában legközelebb a merlot szőlőfajtából készült borhoz.

Három tudnivaló a szekszárdi kékfrankosról
Hat hagyományos borrégió, hat friss üzenet

Hat hagyományos borrégió, hat friss üzenet

Elolvasom
Hogyan egészítsd ki az utazásodat egy boros programmal?
Három tudnivaló az Egri Bikavérről

Három tudnivaló az Egri Bikavérről

Elolvasom
Vegyszermentes szőlőművelés lehet a fenntartható jövő záloga
A magyar bortörténelem 10 híres alakja

A magyar bortörténelem 10 híres alakja

Elolvasom
A legkisebbtől a legnagyobbig, a tokajitól az egriig
Hogyan szervezz meg egy bortúrát?

Hogyan szervezz meg egy bortúrát?

Elolvasom
Díjnyertes rosék és megannyi rejtett kincs hazája: A Kunsági borvidék
A borok krémje avagy a szépségápolás és a bor

A borok krémje avagy a szépségápolás és a bor

Elolvasom
2019 - 2021 Bor.hu Minden jog fenntartva!
Facebook Youtube Instagram