Szerző: Kielmayer Kristian, Herczeg Ágnes

Syrah

Syrah

Története

Rendkívül felkapott kékszőlő, összetett, magas minőségű vörösbort adó fajta, melyet sok történet és legenda övez. Származását - egyfajta romantikával - az egykori Perzsa Birodalomban, a mai Irán területén, Shiraz-ban látták sokan, míg a modernkori vizsgálatoknak köszönhetően fény derült arra, hogy szülei a mondeuse blanche és a dureza fajták. Egy a természetben, spontánul végbement kereszteződésről van szó francia eredetű fajták között, melyek szintén a Rhône völgyében találhatóak. Hasonlóan, ahogy ma is az egyik legismertebb és legfontosabb fajta, főleg az Észak-Rhône völgyében.

Alaktani leírása

Bőtermő fajta, amely közepesen korán érik be viszonylag rövid tenyészidőszakkal, apró bogyói gyorsan túlérnek, ezért az optimális szüret időpontját gyakorta még nehezebb megválasztani. Hosszú fürt jellemzi tömött és mély lila-kék színű bogyókkal, vastag héjszerkezettel. A kifejezett, fűszeres, főleg feketeborsra utaló jegyei a rotundone komponenstől származtathatók.

Termőhelyei

Egy igazi világfajtáról van szó, hazájában, Franciaországban természetesen a legelterjedtebb, majd ezt követi Ausztrália (ahol shiraz-ként ismerik), illetve Spanyolországban és szinte minden újvilági bortermelő vidéken találkozni vele. Képes önmagában is nagy borokat felmutatni, de nem bánja a házasításokat sem, a klasszikus Rhône-völgyi házasításokat rövidítve csak GSM-nek (grenache, syrah, mourvèdre fajták) hívják, míg az ausztrálok nem ijednek meg a shiraz-cabernet sauvignon párosításoktól sem. Magyarországon 280 hektáron termelik, legtöbbet az Egri borvidéken lehet találkozni a fajtával, amit a Villányi borvidék követ. Nehéz meghatározni a magyar syrah stílust, hiszen bár készülnek komoly borok, de korai lenne bármit is kijelenteni, hiszen ahogy a területek is elaprózódtak, úgy a bor jellegét szintén nehezen lehet definiálni. Szekszárdon, Egerben, Villányban és a Balatonon, de akár Sopronban is izgalmas kísérletek születtek a fajtából.

A bor jellemzése

Ahogy valamennyi fajtánál, itt is rendkívül fontos a termőterület, a talaj és a klimatikus adottságok. Nagy általánosságban elmondható, hogy a syrah-ból készített borok mély színűek, közepes-magas alkohollal és magas, kifejezett, erőteljes tanninszerkezettel rendelkeznek. Hűvösebb területeken piros ribizli, ibolya, szeder, zöld olíva, menta és bors; míg melegebb klimatikus adottságok mellett fekete ribizli, fekete szeder, édesgyökér, mentalevél, valamint füstös és feketeborsos jegyek uralkodnak a borban. Stílus kérdése, hogy könnyedebb, élénk, fűszeres, borsos vagy éppen érett, vastag, erőteljes tétellel lehet találkozni.

Syrah szőlőfürt és levél 

Bor-étel párosítás

A syrah nagyon népszerű, és elterjedt szőlőfajta szerte a világban. Néhány országban találkozhatunk vele shirazként írva is. Sokféle stílusú bort képes adni, ám hazánkban legtöbbször vörösborként, azon belül is leginkább magasabb minőségű, tartalmas, közepesen testes, magas tannintartalmú borként találkozhatunk bele. Házasításokban is kifejezetten kedvelt, leginkább a feketeborsos, feketebogyós gyümölcsös jegyeit, és határozott tanninjait adja a cuvée-hez. Vörösborként intenzív mély színnel rendelkezik, fekete ribizlis, szedres íze, és jellegzetes, intenzív feketeborsos-mentás fűszeres jegyei is kiérezhetők a boraiból. Általánosságban elmondható a syrah borokról, hogy nagyon jó gasztroborok, és egész évben helyük van a borkedvelők poharában. Kifejezetten jól párosíthatók a grillezett húsokkal és steakekkel, sült vadakkal, szarvassal és vaddisznóval, pörköltekkel, sült húsokkal, fasírtokkal. A könnyedebb syrah-kat jellegük miatt leginkább fiatalon, a legutóbbi évjáratokból érdemes választani, míg a magas minőségű syrah-kat bátran érlelhetjük 10-15 évig mielőtt elfogyasztjuk őket. Figyeljünk arra, hogy mindig tartsuk állandó hűvös hőmérsékleten, közvetlen napfénytől és hőtől távol, hogy az aromáit a lehető legjobban megőrizzük. Kínálni a szobahőmérséklettől kicsit hűvösebben érdemes, a rosékat 8-10 °C-on, a könnyű syrah-kat 14-16°C-on, míg az érlelt, testes syrah-kat 16-18 °C-on nagyobb méretű, tulipán formájú vörösboros pohárból.

Alapanyagok közül a gyökérzöldségek, cékla, paradicsom, az érlelt keménysajtok, füstölt sajtok, sertéshúsból, marhából, borjúból, szarvasból, vaddisznóból, muflonból készült ételek, valamit a belsőségek állnak ízvilágban és struktúrában legközelebb a syrah szőlőfajtából készült borhoz.Lapozás vissza Lapozás előre
A kékfrankos új hazája: a Mátrai borvidék
Kulisszatitkok a világ leghíresebb bormúzeumából

Kulisszatitkok a világ leghíresebb bormúzeumából

Elolvasom
Fesztiváldömping, jó zenék, jó borok
Ikertornyok a magyar szőlészetben!

Ikertornyok a magyar szőlészetben!

Elolvasom
BorKatedra - Három egyetemen indul borkulturális képzés szeptembertől!
Interjú Bárdos Saroltával, a Borászok Borászával

Interjú Bárdos Saroltával, a Borászok Borászával

Elolvasom
A kékfrankos hazája: Sopron
Emberséget és bizalmat kapott: csodálatos pezsgők lettek belőlük

Emberséget és bizalmat kapott: csodálatos pezsgők lettek belőlük

Elolvasom