Szerző: Kielmayer Kristian, Herczeg Ágnes

Syrah

Syrah

Története

Rendkívül felkapott kékszőlő, összetett, magas minőségű vörösbort adó fajta, melyet sok történet és legenda övez. Származását - egyfajta romantikával - az egykori Perzsa Birodalomban, a mai Irán területén, Shiraz-ban látták sokan, míg a modernkori vizsgálatoknak köszönhetően fény derült arra, hogy szülei a mondeuse blanche és a dureza fajták. Egy a természetben, spontánul végbement kereszteződésről van szó francia eredetű fajták között, melyek szintén a Rhône völgyében találhatóak. Hasonlóan, ahogy ma is az egyik legismertebb és legfontosabb fajta, főleg az Észak-Rhône völgyében.

Alaktani leírása

Bőtermő fajta, amely közepesen korán érik be viszonylag rövid tenyészidőszakkal, apró bogyói gyorsan túlérnek, ezért az optimális szüret időpontját gyakorta még nehezebb megválasztani. Hosszú fürt jellemzi tömött és mély lila-kék színű bogyókkal, vastag héjszerkezettel. A kifejezett, fűszeres, főleg feketeborsra utaló jegyei a rotundone komponenstől származtathatók.

Termőhelyei

Egy igazi világfajtáról van szó, hazájában, Franciaországban természetesen a legelterjedtebb, majd ezt követi Ausztrália (ahol shiraz-ként ismerik), illetve Spanyolországban és szinte minden újvilági bortermelő vidéken találkozni vele. Képes önmagában is nagy borokat felmutatni, de nem bánja a házasításokat sem, a klasszikus Rhône-völgyi házasításokat rövidítve csak GSM-nek (grenache, syrah, mourvèdre fajták) hívják, míg az ausztrálok nem ijednek meg a shiraz-cabernet sauvignon párosításoktól sem. Magyarországon 280 hektáron termelik, legtöbbet az Egri borvidéken lehet találkozni a fajtával, amit a Villányi borvidék követ. Nehéz meghatározni a magyar syrah stílust, hiszen bár készülnek komoly borok, de korai lenne bármit is kijelenteni, hiszen ahogy a területek is elaprózódtak, úgy a bor jellegét szintén nehezen lehet definiálni. Szekszárdon, Egerben, Villányban és a Balatonon, de akár Sopronban is izgalmas kísérletek születtek a fajtából.

A bor jellemzése

Ahogy valamennyi fajtánál, itt is rendkívül fontos a termőterület, a talaj és a klimatikus adottságok. Nagy általánosságban elmondható, hogy a syrah-ból készített borok mély színűek, közepes-magas alkohollal és magas, kifejezett, erőteljes tanninszerkezettel rendelkeznek. Hűvösebb területeken piros ribizli, ibolya, szeder, zöld olíva, menta és bors; míg melegebb klimatikus adottságok mellett fekete ribizli, fekete szeder, édesgyökér, mentalevél, valamint füstös és feketeborsos jegyek uralkodnak a borban. Stílus kérdése, hogy könnyedebb, élénk, fűszeres, borsos vagy éppen érett, vastag, erőteljes tétellel lehet találkozni.

Syrah szőlőfürt és levél 

Bor-étel párosítás

A portugieserből fiatalos bor készül, ami viszonylag mély színnel rendelkezik és visszafogott tannintartalma van. Általánosságban a gyümölcsösebb, könnyedebb vonalat képviseli, ám struktúrájában a könnyedség feszességgel is párosul. Ez a stílus kellemessé teszi egész évben a fogyasztását, gyakran találkozunk vele újborként is és főként a mindennapi borozásban, a mindennapok gasztronómiájában találta meg a helyét. Sült zöldséges fogások, könnyed sült húsok, bográcsban készült ételek, lecsó, rakott burgonya, lasagna, pizzák, paradicsomos tészták mellé is remek választás, de más, nem túl nehéz magyaros fogásokhoz is nyugodtan kínálhatjuk. Jellege miatt leginkább frissen, a legutolsó évjáratokat válasszuk belőle és érdemes pár éven belül elfogyasztani, de találkozhatunk nagyon magas minőséget képviselő, érlelt portugieserekkel is, amelyek képesek a palackos fejlődésre. Ha házasításban használják, általában a lendületes gyümölcsösséget biztosítja a borban. Figyeljünk arra, hogy mindig tartsuk állandó hűvös hőmérsékleten, közvetlen napfénytől és hőtől távol, hogy az aromáit lehető legjobban megőrizzük, mivel a bora gyorsan oxidálódik. Kínálni a szobahőmérséklettől kicsit hűvösebben érdemes, körülbelül 14-16°C-on, tulipán formájú vörösboros pohárból. Alapanyagok közül a gyökérzöldségek, burgonya, csicsóka, cékla, padlizsán, paradicsom, az érleltebb sajtok, kacsa, vadmadarak, sertéshúsból, borjúból és bárányból készült ételek, valamit a belsőségek állnak ízvilágban és struktúrában legközelebb a portugieser szőlőfajtából készült borhoz.

Lapozás vissza Lapozás előre
Pezsgő évindítás és Vince nap - programajánló
Tél a Mátrában – képriport

Tél a Mátrában – képriport

Elolvasom
Rendhagyó rosék
Minden borban a Somlót keresem – Cartwright Éva

Minden borban a Somlót keresem – Cartwright Éva

Elolvasom
Három díjat is nyert az Év Honlapja pályázaton a bor.hu
Jöhet 2022! - Boros programok az év első felére

Jöhet 2022! - Boros programok az év első felére

Elolvasom
Trendi szilveszter: bontsunk formát – nyissunk pét-natot!
Forralt bor – Tippek, trükkök, variációk

Forralt bor – Tippek, trükkök, variációk

Elolvasom
Buborékos múlt, pezsgő jövő
Szisszenjen vagy pukkanjon?

Szisszenjen vagy pukkanjon?

Elolvasom
2019 - 2021 Bor.hu Minden jog fenntartva!
Facebook Youtube Instagram